tag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post8836752189529704932..comments2023-10-31T07:57:10.723-07:00Comments on ροή: «μια καλή κουβέντα μπορεί να ζεστάνει τρεις χειμωνιάτικους μήνες»mareldhttp://www.blogger.com/profile/10107177902801850376noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post-22815531218584538852009-12-02T17:13:59.765-08:002009-12-02T17:13:59.765-08:00Σπουδαίο!
Μακάρι κι άλλες να τις ακολουθήσουν, Μαρ...Σπουδαίο!<br />Μακάρι κι άλλες να τις ακολουθήσουν, Μαρέλντ μου!<br /><br />και... θυμάσαι που με κάλεσες πρώτη στο "Φέισμπουκ"?<br />η δευτεροκόρη μου, μ' έβαλε σε μπελά...<br />Σε φιλώ γλυκειά μου, με αγάπη, ιδίως για το... επερχόμενο τρίμηνο!<br />Υιώτα,<br />Αστοριανή, ΝΥΑστοριανήhttps://www.blogger.com/profile/08738006999585378601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post-63474104842954388432009-12-02T02:31:00.948-08:002009-12-02T02:31:00.948-08:00Διάκριση για τρεις ελληνίδες επιστήμονες
Ποιες ερ...Διάκριση για τρεις ελληνίδες επιστήμονες <br />Ποιες ερευνήτριες τιμήθηκαν με τα εφετινά βραβεία «L΄Οr al-UΝΕSCΟ για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» <br />Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 <br /> <br />Για τέταρτη συνεχή χρονιά τα ελληνικά βραβεία «L΄Οr alUΝΕSCΟ για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» βρίσκουν τον δρόμο τους με στόχο να βοηθήσουν νεαρές ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και να παροτρύνουν άλλες να ασχοληθούν με την έρευνα στους τομείς των Θετικών Επιστημών και των Βιοεπιστημών. Οι εφετινές δικαιούχοι, που λαμβάνουν και έπαθλο 10.000 <br />ευρώ η καθεμία, είναι: <br /><br />Η δρ Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου , ερευνήτρια Γ΄ στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία βραβεύθηκε για τη μελέτη του ρόλου της κυτταροκίνης ακτιβίνης-Α στην καταστολή ανοσολογικών αποκρίσεων σε αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα που στοχεύει στην ανάπτυξη ειδικών ανοσοθεραπειών για την πρόληψη και την προστασία από αυτές τις παθήσεις. <br /><br />Η δρ Δήμητρα Τζέλη, ερευνητική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βραβεύθηκε για τις υπολογιστικές μελέτες των ιδιοτήτων μικρών και μεγάλων μορίων τα οποία έχουν εφαρμογές στην Αστροφυσική, στην κατάλυση, στη μικροηλεκτρονική, στα νανο-υλικά, στους χημικούς αισθητήρες, στην οπτική και σε βιολογικά συστήματα. <br /><br />Η δρ Αγγελική Χρόνη, ερευνήτρια Β΄ στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η οποία βραβεύθηκε για τις μελέτες της στην πορεία παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, που έχουν στόχο την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην εμφάνιση και στην εξέλιξη αυτών των παθήσεων και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.mareldhttps://www.blogger.com/profile/10107177902801850376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post-92144159857829712822009-12-02T02:26:30.748-08:002009-12-02T02:26:30.748-08:00«Σκανκ» και ψυχασθένειες
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 200...«Σκανκ» και ψυχασθένειες <br />Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 <br /> <br />ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι άνθρωποι που καπνίζουν «σκανκ», ένα ιδιαίτερα δυνατό υβρίδιο ινδικής κάνναβης, είναι σχεδόν επτά φορές πιθανότερο να αναπτύξουν ψυχωτικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, από ό,τι αυτοί που καπνίζουν άλλες, ηπιότερες μορφές κάνναβης. Οπως ανέφεραν επιστήμονες του ινστιτούτου ψυχιατρικής του Κing΄s College του Λονδίνου, η μελέτη τους ήταν η πρώτη που έγινε και επικεντρώθηκε σε αυτό το είδος ουσίας. Οι υψηλές ποσότητες ΤΗC (τρετραϋδροκανναβινόλης) τις οποίες περιέχει το σκανκ θεωρούνται υπεύθυνες για σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.mareldhttps://www.blogger.com/profile/10107177902801850376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post-4886370218272301182009-12-02T02:24:29.478-08:002009-12-02T02:24:29.478-08:00Μανιτάρι «όπλο» κατά του καρκίνου
Τρίτη 1 Δεκεμβρ...Μανιτάρι «όπλο» κατά του καρκίνου <br />Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009 <br /> <br />ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα είδος μανιταριού που χρησιμοποιείται ευρέως στην κινεζική κουζίνα φαίνεται ότι μπορεί να συρρικνώσει καρκινικούς όγκους της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη ως και κατά 75%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. <br /><br />Την ισχυρή αντικαρκινική δράση του μανιταριού Μaitake, περί ου ο λόγος, ανακάλυψαν ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Urology». Οι ερευνητές είδαν ότι ο συνδυασμός μικρών δόσεων συμπυκνωμένου εκχυλίσματος του μανιταριού και της αντικαρκινικής πρωτεΐνης ιντερφερόνης άλφα μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη ως και κατά τρία τέταρτα. <br /><br />Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Σενσούκε Κόνο , το «μείγμα» του μανιταριού και της πρωτεΐνης φαίνεται ότι ενεργοποιεί ένα ένζυμο το οποίο ελέγχει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον δρα Κόνο, το νέο εύρημα «είναι άκρως σημαντικό - και αυτό διότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός όχι μόνο είναι αποτελεσματικός αλλά παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλες δόσεις συμβατικών αντικαρκινικών θεραπειών».mareldhttps://www.blogger.com/profile/10107177902801850376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8175872671901813926.post-11762467952126119812009-12-02T02:23:27.659-08:002009-12-02T02:23:27.659-08:00Βαμβάκι κατά της πείνας
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009...Βαμβάκι κατά της πείνας <br />Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 <br /> <br />ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ ανάπτυξε έναν γενετικά τροποποιημένο βαμβακόσπορο που είναι φαγώσιμος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βαμβακόσπορος θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κοινός βαμβακόσπορος παράγει μια τοξική ουσία (γκοσιπόλη) η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στην καρδιά και στο ήπαρ. Μόνον οι αγελάδες μπορούν να τραφούν με βαμβακόσπορο, επειδή το πεπτικό τους σύστημα διασπά την τοξίνη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τexas Α&Μ, χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής, αδρανοποίησαν το γονίδιο που δίνει την εντολή για την παραγωγή της ουσίας. Ο νέος βαμβακόσπορος μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από ανθρώπους και να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.mareldhttps://www.blogger.com/profile/10107177902801850376noreply@blogger.com