Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009
Nobel Ιατρικής 2009
οι πίνακες είναι του μεξικανού ζωγράφου Tony Abeyta
Στην έρευνα στα χρωμοσώματα το Νόμπελ Ιατρικής 2009
Τρεις αμερικανοί επιστήμονες βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται και προστατεύονται από την αποικοδόμηση, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ στη Στοκχόλμη.
Έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους στην τελομεράση, ένα ένζυμο που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση. Το ένζυμο αυτό μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας καθώς εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων, τονίζει η επιτροπή.
Η γεννημένη στην Αυστραλία Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, ο γεννημένος στη Βρετανία Τζακ Σζόστακ και η Κάρολ Γκρέιντερ κέρδισαν το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,42 εκατομμύριο δολάρια), ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι τρεις επιστήμονες «επέλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία», δηλαδή πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφηκαν πλήρως κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.
Το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη της δυναμίτιδας 'Αλφρεντ Νόμπελ.
www.kathimerini.gr
Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τους ομοίους τους παρά τους «άλλους»
Οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη κατανόηση και συναισθηματική ταύτιση για κάποιον που πονά, σωματικά ή ψυχικά, όταν ανήκει στην ίδια κοινωνική ομάδα με τους ίδιους.
Παράλληλα, εμπιστεύονται περισσότερο όσους τους μοιάζουν εξωτερικά, ενώ αποφεύγουν συστηματικά να εκτεθούν στις απόψεις των «άλλων», σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.
Η πρώτη κινεζική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται τον πόνο των άλλων και αντιδρούν με συναισθηματική κατανόηση, ενεργοποιούνται περισσότερο όταν αυτός που υποφέρει, ανήκει στην ίδια φυλή με τον παρατηρητή. Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι υπάρχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις ενάντια στους «άλλους», οι οποίες λειτουργούν στο πιο βασικό επίπεδο των εγκεφαλικών νευρώνων.
Η προκατάληψη αυτή (μερικές φορές ρατσιστική) υπέρ των ατόμων της ίδιας κοινωνικής ομάδας και ενάντια στους «ξένους» ήταν γνωστή ήδη από τη δεκαετία του '50, αλλά για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε με νευροαπεικονιστικές τεχνικές. «Τα πορίσματα της έρευνάς μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», δήλωσε ο ερευνητής Σιχούι Χαν, του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Το πείραμα εστιάστηκε στη διαφοροποίηση των ανθρώπων με βάση τη φυλή (ασιατική έναντι καυκάσιας), όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ανάλογα θα ήταν τα συμπεράσματα αν επιλεγόταν μια διαφορετική κοινωνική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι «εντός» της ομάδας αναμένεται να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τους «δικούς τους» σε σχέση με τους «εκτός» της δικής τους ομάδας.
Στο πείραμα, οι εθελοντές Κινέζοι παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ένα βίντεο στο οποίο μια βελόνα τρυπούσε εναλλάξ ένα Κινεζικό ή ένα Λευκό (καυκάσιο) πρόσωπο. Η ταυτόχρονη παρακολούθηση των εγκεφαλικών διεργασιών έδειξε ότι οι Κινέζοι έδειχναν να συμμερίζονται περισσότερο τον πόνο των ομοφύλων τους παρά των λευκών.
Μια άλλη βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο άτομα που τους μοιάζουν εξωτερικά. Με άλλα λόγια, αν κανείς επισκεφτεί μια επιχείρηση πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, είναι πιθανότερο να αγοράσει ένα αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι, αν ο πωλητής μοιάζει με τον υποψήφιο αγοραστή. Όσο πιο διαφορετικός είναι ο άλλος, τόσο λιγότερη είναι η εμπιστοσύνη που υποσυνείδητα αναπτύσσουμε για αυτόν.
Η έρευνα, που έγινε από την Λίζα Ντε Μπρούιν του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, εκτιμά ότι η τάση αυτή έχει εξελικτική βάση, καθώς από τα πανάρχαια χρόνια έχουμε την τάση να θεωρούμε συγγενείς όσους μας μοιάζουν, ανεξαρτήτως φύλου. Συναφής είναι και η τάση γυναικών και ανδρών να διαλέγουν συντρόφους που μοιάζουν με τους γονείς του αντίθετου φύλου.
Μια τρίτη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε καταστάσεις, ανθρώπους, ιδέες και πληροφορίες που αντιτίθενται σε αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν και έχουν συνηθίσει. Αντίθετα, τείνουν να περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους και έτσι να ενισχύουν τις ήδη διαμορφωμένες αντιλήψεις τους.
Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Ιλινόις και της Φλόριντα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ντολόρες Αλμπαρασίν, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Bulletin, δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι δύο φορές πιο πιθανό (67%) να επιλέγουν πληροφορίες που υποστηρίζουν την άποψή τους, σε σχέση με ιδέες και καταστάσεις που υποστηρίζουν μια αντίθετη αντίληψη (33%).
Ορισμένα άτομα, που έχουν πιο «κλειστές» προσωπικότητες, είναι ακόμα πιο δύσκολο να εκθέσουν τον εαυτό τους σε άλλες οπτικές γωνίες κι έτσι επιλέγουν πληροφορίες και ανθρώπους, που ταιριάζουν με τις αντιλήψεις τους, τρεις στις τέσσερις φορές (75%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι αντιστέκονται ιδιαίτερα σε «ξένες» ιδέες, όταν αυτές σχετίζονται με πολιτικές, θρησκευτικές και ηθικές αντιλήψεις.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, όσοι έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις δικές τους πεποιθήσεις, είναι λιγότερο πιθανό να εκθέσουν τους εαυτούς τους στις αντιλήψεις των «άλλων», σε σχέση με όσους αισθάνονται σιγουριά για τις ιδέες τους.
Σύμφωνα με την Δρ Αλμπαρασίν, οι άνθρωποι εκείνοι, όπως οι πολιτικοί, που είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν δημοσίως τις απόψεις τους, αναγκάζονται να εκτεθούν περισσότερο στους «άλλους», να μάθουν καλύτερα τις αντιλήψεις των τελευταίων και, σταδιακά, βλέπουν και τις δικές τους ιδέες να εξελίσσονται μέσα από την αλληλεπίδραση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
Η «λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2» καθορίζει τον κίνδυνο οξέος ισχαιμικού επεισοδίου
Τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο διατρέχουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα της «λιποπρωτεϊνικής φωσφολιπάσης Α2», τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, ο πρόεδρος της, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ιωάννης Λεκάκης.
Η «λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2», όπως διευκρίνισε ο κ. Λεκάκης, είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Πρόκειται για ένα προφλεγμονώδες ένζυμο του οποίου τα αυξημένα επίπεδα πλάσματος σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο».
Όπως αναφέρθηκε η υψηλή συγκέντρωση (>267 ng/ml.σ) του ενζύμου έχει βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες που οδήγησαν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ασθενείς που έχουν υψηλά επίπεδα του ενζύμουν διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης οξέος ισχαιμικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το ένζυμο δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εντοπίζεται εύκολα αρκεί κάποιος να υποβληθεί στο PLAC test. Μάλιστα ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κίνδυνου για στεφανιαία νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ ανίχνευσης κι αν το ένζυμο εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους.
Η αναστολή του επικίνδυνου ενζύμου μπορεί να γίνει με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένεται η κυκλοφορία του φαρμάκου darapladib. Οι γιατροί ελπίζουν ότι η αναστολή του ενζύμου θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Το κάπνισμα, η κακή διατροφή η χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης ευνοούν την αύξηση της «λιποπρωτεϊνικής φωσφολιπάσης Α2».
Trans λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά αυτά οξέα είναι προϊόντα υδρογόνωσης ακόρεστων λιπαρών οξέων και βρίσκονται κυρίως στις σκληρές μαργαρίνες, τις τηγανισμένες τροφές και διάφορα κέικς. Αυξάνουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ποσότητα των trans λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη του 2% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης διατροφικής ενέργειας, προκειμένου να μη δημιουργεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό..
Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να απαγορεύσει σε εστιατόρια και χώρους διατροφής να χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις trans λιπαρών. Επίσης πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες παραγωγής τροφών, να αναγράφουν σε κάθε συσκευασία την ποσότητα των trans λιπαρών που περιέχει.
Τέλος η καλύτερη αντιμετώπιση των trans λιπαρών είναι η ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μεγάλη κατανάλωση τροφών με trans λιπαρά.
health.in.gr
ΛΟΝΔΙΝΟ Aμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα απλό και πάμφθηνο αντιβιοτικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν η μινοσυκλίνη (που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής και της αρθρίτιδας και κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ) χορηγηθεί σε κάποιον αμέσως μετά την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού μειώνει τις σημαντικές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου του. Σύμφωνα με τους ερευνητές το αντιβιοτικό δρα ευεργετικά κυρίως στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται και μεταδίδουν πληροφορίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2009 απονεμήθηκε σήμερα στον Αμερικανο-βρετανό Τσαρλς Κάο για τις εργασίες του πάνω στις οπτικές ίνες καθώς επίσης στον Αμερικανο-καναδό Γουίλαρντ Μπόιλ και τον Αμερικανό Τζορτζ Σμιθ για τις έρευνές τους στον τομέα των ημιαγωγών, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.
Σύμφωνα με την επιτροπή, το βραβείο απονέμεται στον Κάο για την «πρόοδο που επέφερε στον τομέα της διάδοσης του φωτός μέσω των ινών για την οπτική επικοινωνία» και στους Μπόιλ και Σμιθ για την «ανακάλυψη ενός ημιαγωγικού κυκλώματος εικόνων, του συλλέκτη CCD».
Ο Κάο που έχει γεννηθεί στη Σανγκάη, κέρδισε το μισό βραβείο. Το άλλο μισό μοιράζονται οι Μπόιλ και Σμιθ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσίευση σχολίου