Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Η σημασία του αγγίγματος στη ζωή μας
Άγγιξε με .. φίλησε με .. κράτα με σφιχτά
…λένε οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού αλλά και οι ειδικοί που κάνουν έρευνες στην επίδραση που έχει το άγγιγμα και το χάδι πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο, την καλή διάθεση και την ψυχοσωματική μας υγεία.
Η πληροφορία του αγγίγματος περνά από τον σωματαισθητικό φλοιό διαμορφώνοντας ένα ολόκληρο χάρτη του σώματος κατά μήκος της επιφάνειας του εγκεφάλου. Τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός μας, τα ακροδάχτυλα, δάχτυλα ποδιών, χείλη και γεννητικά όργανα έχουν μεγαλύτερες απεικονίσεις από τις λιγότερο ευαίσθητες περιοχές. Ενώ η γεύση, η ακοή και οι άλλες αισθήσεις εδρεύουν σε συγκριμένα σημεία του εγκεφάλου μας, η αίσθηση της αφής υπάρχει σε όλο μας το σώμα. Το δέρμα μας δίνει πληροφορίες για όλα όσα ερχόμαστε σε επαφή και στέλνει, μέσω της σπονδυλικής στήλης, πληροφορίες στον εγκέφαλο εάν αυτό που αγγίζουμε είναι ζεστό ή κρύο ή εάν ένα άγγιγμα είναι ευχάριστο ή απειλητικό. Τα ακροδάχτυλα μας έχουν πάνω από 100 υποδοχείς το κάθε ένα και 700 απτικά κύτταρα ανά 2 τετραγωνικά χιλιοστόμετρα επιφάνειας !
Επιστημονικές έρευνες για τις διαφορές παιδιών που μεγάλωσαν με στοργικούς γονείς που τα χάιδευαν και παιδιών που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς χάδια είχαν σοβαρές διαταραχές ανάπτυξης και προβλήματα συμπεριφοράς. Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του ’30 από τον ψυχολόγο Rene Spitz σε ορφανά παιδιά στην Αμερική επιβεβαίωσαν ότι ένα μωρό μπορεί ακόμα και να πεθάνει λόγω της έλλειψης αγγίγματος. Ενώ λοιπόν έχει αποδειχτεί ότι τα μωρά έχουν εξίσου ανάγκη το χάδι όσο και την τροφή για να επιβιώσουν τι γίνεται με τους ενήλικες; Πόσο έχουμε ανάγκη το άγγιγμα; ή πόσο η έλλειψή του αλλάζει την ζωή μας;
Οι ειδικοί ερευνητές λοιπόν έχουν ανακαλύψει πως η ωκυτοκίνη, η ορμόνη η οποία σχετίζεται με την γέννα και τον θηλασμό παράγεται και όταν μας αγγίζουν με αποτέλεσμα η έκκριση της να πυροδοτεί και τις ενδορφίνες (φυσικό αναλγητικό). Επίσης η ωκυτοκίνη φέρνει ηρεμία, αισιοδοξία, βοηθά να νιώθουμε θάρρος, μειώνει την αντικοινωνική συμπεριφορά και αυξάνει τη σεξουαλική δεκτικότητα, και έτσι εξηγείται γιατί ο τρυφερός ερωτικός τρόπος παραμένει ευχάριστος.
Από την άλλη η έλλειψη του αγγίγματος συνδέεται με την κατάθλιψη και τα υψηλά επίπεδα άγχους, με μείωση της ερωτικής διάθεσης ακόμα και με εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Κοινωνικές απαγορεύσεις
Παρά την τόση σημασία που έχει το χάδι στην ζωή μας και το πόσο καλά νιώθουμε, από μικροί έχουμε μάθει ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε το σώμα μας ή ότι οι άντρες δεν επιτρέπεται να αγκαλιάζουν τους φίλους τους. Με τον έναν ή άλλο τρόπο το χάδι έχει συνδυαστεί με την ενοχή από την παιδική μας ηλικία και γίνεται αποδεκτό στα πλαίσια της μητρικής ή σεξουαλικής δραστηριότητας παγιδεύοντας μας έτσι σε στερεότυπα. Αναλογιστείτε πόσο συχνά μέσα στην ημέρα αγγίζεται το κινητό σας ή το ποντίκι του υπολογιστή σας και αντίστοιχα σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που περπατήσατε στην πόλη χέρι-χέρι με τον αγαπημένο σας;
Ένας νέος τομέας της ψυχολογίας, η ψυχοφυσική, μελετά την υποκειμενική αίσθηση των διαφόρων αισθήσεων και κάποιοι ερευνητές υπόσχονται ότι σε λίγο καιρό θα μπορούμε να «νιώσουμε» ένα ύφασμα πριν το αγοράσουμε από το internet. Δυστυχώς δεν ερευνάται τόσο, το πώς θα «νιώσουμε» καλύτερα τον διπλανό μας… Παράλληλα σε πολλές πολιτείες της Αμερικής οργανώνονται από εταιρία «πάρτι χαδιού» για άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, που έχουν έλλειψη χαδιού!
Εκφραστείτε μέσα από το χάδι
Εκτός λοιπόν από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το χάδι αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από το άγγιγμα μας εκφράζουμε την αγάπη μας, την συμπάθειά μας σε ένα άτομο ή πολλές φορές λέμε όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις. Ακόμα και εάν μεγαλώσαμε, χρειαζόμαστε το άγγιγμα όπως και αυτό να εκφράζεται σαν φιλί, σαν αγκάλιασμα, σαν κράτημα του χεριού.
Όχι μόνο λοιπόν για λόγους υγείας αλλά και για λόγους συναισθηματικής πληρότητας βελτιώστε την :
σχέση με τους δικούς σας ανθρώπους
μη διστάζετε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας με μια φιλική χειρονομία. Με μια αγκαλιά μπορείτε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε, την συγνώμη, την αγάπη την υποστήριξη σας.
Image σεξουαλική σας ζωή
αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα φιλιά, τα χάδια, τις αγκαλιές ακόμα και εάν δεν καταλήγουν πάντα στο σεξ. Θα νιώσετε περισσότερη ασφάλεια, οικειότητα και θα δημιουργήσετε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.
σχέση με τον εαυτό σας
ακόμα και εάν διστάζετε ή σας φαίνεται αστείο χαϊδέψτε τον εαυτό σας. Την στιγμή που απλώνεται στο δέρμα σας ενυδατική κρέμα, κάντε το με πιο πολύ περισσότερη τρυφερότητα απέναντι στο σώμα σας και δείτε πως αντιδρά το σώμα σας σε αυτό.
www.kalnews.gr
«Το άγγιγμα είναι μια μορφή επικοινωνίας»
Κάποιος φίλος δεν πέρασε στις εξετάσεις; Ενώ προσπαθείτε να του ανυψώσετε το ηθικό, αυθόρμητα θα τον χτυπήσετε στην πλάτη. Σε μια στιγμή φόβου; Αρκεί να σας κρατήσει κάποιος από το χέρι για να νιώσετε πιο ήσυχοι. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες και τα χάδια μπορούν να πουν περισσότερα από τις λέξεις. Ποια είναι η σημασία τους; Γιατί συχνά είναι πιο αποτελεσματικά από μια συζήτηση; Και σε ποιες περιπτώσεις τα χρησιμοποιούμε;
«Το άγγιγμα είναι μια μορφή επικοινωνίας», εξηγεί ο Στάνλεϊ Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (ΗΠΑ), μελετητής της μη λεκτικής επικοινωνίας. «Έχει μεγάλο αντίκτυπο σε συναισθηματικό επίπεδο και δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση αποδοχής σε μια σωματική επαφή είναι το χαμόγελο, ενώ η απόρριψη δηλώνεται με την απομάκρυνση του σώματος. Μια χειρονομία μπορεί να έχει περισσότερες σημασίες: βάζοντας το χέρι πάνω στον ώμο του άλλου δηλώνουμε υποστήριξη, ευχαριστία, χαιρετισμό, παράκληση για προσοχή». Κάθε επαφή πρέπει να ερμηνεύεται ανάλογα με τα «συμφραζόμενα»: «Έχει μεγάλη σημασία το συνολικό μήνυμα: η κατάσταση, τα λόγια, η σχέση των ατόμων...». Το άγγιγμα είναι ένα είδος πρωτόγονης και συχνά σιωπηλής επικοινωνίας, που δεν γίνεται πάντα πλήρως συνειδητή.
Είμαι δίπλα σου
Δεν είναι τυχαίο που το άγγιγμα χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει υποστήριξη. Η σωματική επαφή θυμίζει τη σχέση με τη μητέρα και τις φροντίδες της, και παραμένει εξίσου καθησυχαστική και στην ενήλικη ζωή. Μορφές επαφής όπως το αγκάλιασμα σημαίνουν προστασία και δηλώνουν: «Είμαι δίπλα σου, θα σε φροντίσω». Γι’ αυτό είναι συχνές σε στιγμές στεναχώριας ή κινδύνου. Για να ηρεμήσουμε κάποιον, τον αγκαλιάζουμε και τον χαϊδεύουμε. Με τον ίδιο τρόπο αγκαλιάζουμε κάποιον που υποφέρει, όπως για παράδειγμα σε περίοδο πένθους. Ομοίως στεγνώνουμε τα δάκρυα του άλλου και τον παρηγορούμε, ή καθόμαστε δίπλα σε κάποιον για να μας κανακεύσει.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν μας πιάνουν από το χέρι. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), αναλύθηκαν οι αντιδράσεις κάποιων γυναικών σε κατάσταση άγχους (επιτρεπόταν να τους διοχετευτεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος) σε τρεις καταστάσεις: σφίγγοντας το χέρι του συζύγου τους, το χέρι ενός αγνώστου και χωρίς καμιά επαφή. «Όταν σφίγγουμε το χέρι κάποιου, μειώνεται η δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται σε καταστάσεις κινδύνου και προετοιμάζουν την αντίδραση του σώματος. Όταν όμως οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους, περιορίστηκε σημαντικά η δραστηριότητα αυτών των περιοχών, ιδίως όσων εμπλέκονται στην εστίαση της προσοχής για ενδεχόμενο κίνδυνο και στην έκλυση των ορμονών του στρες», εξηγεί ο Τζέιμς Κόαν, από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Το κράτημα του χεριού είναι η ένδειξη της παρουσίας κάποιου άλλου, που θα βοηθήσει σε περίπτωση κινδύνου. Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται, καθώς υπάρχει μικρότερη ανάγκη να προετοιμάσει το σώμα για αντίδραση. Και όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη υπάρχει στον άλλο και στην υποστήριξή του, τόσο λιγότερο ανησυχεί ο εγκέφαλος».
Το αγκάλιασμα και το άγγιγμα είναι θεμελιώδεις εκφράσεις στοργής. Στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) εξέτασαν τα αποτελέσματα της στοργικής επαφής μεταξύ συντρόφων. Κάποιοι συμμετέχοντες έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο σύντροφό τους, να μιλούν, να κρατιούνται από το χέρι και στη συνέχεια να αγκαλιάζονται. Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες παρέμεναν απομονωμένοι. Όλοι υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε ένα μικρό στρες: να μιλήσουν δημόσια. Ως αντίδραση στο άγχος, όσοι είχαν προηγουμένως μια στοργική επαφή με το σύντροφο παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό παλμό.
www.focusmag.g
Φραγκοσυριανή - Φλέρυ Νταντωνάκη (Μ.Βαμβακάρης)
Free Hugs Campaign - Ecuador
Free Hugs is a worldwide campaign started by Juan Mann to spread simple acts of love and kindness to strangers. Making someone smile, even if just for a moment, is worth more than you could know.
Music is "All the Same" by Sick Puppies.
Lion Kisses and Hugs Woman
Christian the Lion - the full story (in HQ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Αγαπημένα μου τζιβαέρια!
Με γλυκά φιλιά και αγκαλίτσες,
σας εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο!
Μαρέλντ μου,
Όχι! Δεν το είχα δει!
Άλλος ένας ποταμός,
σαν τον Αλφειό,
Απόλλωνας που τρέχει
κάτω απ' τη θάλασσα
να συναντήσει την αγάπη του,
στη Σικελία...
Η δική μου "Σικελία" είναι εδώ!
Αν μπορείς, να τη μεταφέρεις
στους Επισκέπτες μου, ή
να το ζητήσω από τον κοινό μας Φίλο!
Με την αγάπη μου,
Υιώτα
Δημοσίευση σχολίου