Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει ότι οι ηδονές, οι απολαύσεις, το γέλιο και η ευχαρίστηση, αλλά και οι λύπες, ο πόνος, η μελαγχολία και ο θρήνος...




Πώς επηρεάζουν τη σωματική υγεία τα αρνητικά συναισθήματα

Η συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αισθήματα απελπισίας και απάθειας μπορεί πιθανόν να επηρεάσει άμεσα τη σωματική υγεία, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας.

Έρευνα σε ανθρώπους που είχαν επιβιώσει από εγκεφαλικό επεισόδιο ανακάλυψε χαμηλότερο ρυθμό ανάκαμψης σε αυτούς που ένιωθαν απάθεια και ενδιαφέρονταν λίγο για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Παράλληλα, άλλη έρευνα σε υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας ανακάλυψε σχέση μεταξύ της απελπισίας και της απρόβλεπτης σκλήρυνσης της καρωτίδας, της κύριας αρτηρίας προς τον εγκέφαλο.

Για τις ανάγκες της πρώτης έρευνας, 408 φροντιστές ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την απάθεια, κάθε 4 μήνες. Οι αναφορές έδειξαν ότι ένα τρίτο των επιζησάντων εμφάνιζε μικρή απάθεια τον πρώτο χρόνο, ενώ 3% είχε υψηλά επίπεδα απάθειας. Η απάθεια χειροτέρευε για το 7% των επιζησάντων και μειώθηκε για το 7% κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οι μετρήσεις λειτουργικότητας έδειξαν ότι ακόμα και η μικρή απάθεια είχε την ίδια δυνατή επίδραση στην ανάκαμψη όσο και η μεγάλη, δήλωσε η Nancy Mayo, του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ. Απαντήσεις σχετικά με την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αποκάλυψαν μικρότερη βελτίωση μεταξύ αυτών των οποίων χειροτέρεψε η απάθεια.

Επικεφαλής της δεύτερης έρευνας ήταν η Susan Everson-Rose, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι ερευνητές επέλεξαν 559 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις προσδοκίες τους όσον αφορά μελλοντικούς στόχους.

Προηγούμενη έρευνα, με επικεφαλής την Everson-Rose, η οποία χρησιμοποίησε το ίδιο ερωτηματολόγιο σε Φιλανδούς άντρες, ανακάλυψε σχέση μεταξύ αισθήματος απελπισίας και καρδιαγγειακής νόσου, όπως και άλλη έρευνα σε γυναίκες με υπαρκτή καρδιαγγειακή νόσο.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε άμεση σχέση μεταξύ αυξημένης απελπισίας και σκλήρυνσης των τοιχωμάτων της καρωτίδας, παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά, γυναίκες με υψηλότερο επίπεδο απελπισίας είχαν κατά .02 χιλιοστά σκλήρυνση, ισοδύναμη με την ποσότητα που προκαλείται όταν μεγαλώνουμε κατά 1 χρόνο.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη απελπισία εμφάνισαν .06 χιλιοστά μεγαλύτερη σκλήρυνση σε σχέση με γυναίκες που είχαν τη λιγότερη απελπισία. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η απελπισία είχε άμεσο αποτέλεσμα στον οργανισμό, καθώς ενδεχομένως μπορεί να υπήρχαν μηχανισμοί που δεν είχαν μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο μήνυμα με κλινική εφαρμογή.

Οι γιατροί θα πρέπει να λένε στους ασθενείς τους, δήλωσε η ερευνήτρια, ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις του ανθρώπου μπορεί να έχουν σωματικό αντίκτυπο και ότι θα πρέπει να ζητήσουν κατάλληλη θεραπεία για αυτές. Για τη σοβαρή κατάθλιψη και την απελπισία χρειάζεται ψυχιατρική αγωγή.

Τα αποτελέσματα των δυο ερευνών δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Stroke’.
Πηγές: ‘Stroke’.
www.iatronet.gr








Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει ότι οι ηδονές, οι απολαύσεις, το γέλιο και η ευχαρίστηση, αλλά και οι λύπες, ο πόνος, η μελαγχολία και ο θρήνος, δεν προέρχονται από πουθενά αλλού, παρά μόνο από τον εγκέφαλο.

Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.)