Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Μερικές φορές, όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με ανθρώπους που μας νοιάζονται.. φεύγει ένα βάρος από πάνω μας..μαζί του μειώνεται και η πίεση..
Ρίξτε την πίεση χωρίς φάρμακα

Εάν συστηματικά έχετε «μικρή» πίεση πάνω από 8 έως 8,9 ή/και «μεγάλη» πάνω από 12 έως 13,9, το πιθανότερο είναι πως ο γιατρός σάς είπε πως βρίσκεστε καθ’ οδόν προς την υπέρταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει απαραιτήτως να πάρετε φάρμακα. Επιστήμονες από τη φημισμένη Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότας, έχουν δέκα φυσικούς τρόπους για να ρίξετε την πίεσή σας με ίδιες δυνάμεις.

Όπως εξηγούν, ακόμα και στα άτομα με υπέρταση μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν για να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση. Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο _ και όσοι κατορθώνουν να ρυθμίσουν την πίεσή τους βάσει του τρόπου ζωής τους, μπορεί να αποφύγουν, να καθυστερήσουν ή να μειώσουν την ανάγκη για φάρμακα. Να λοιπόν τι συνιστούν οι ειδικοί της Μάγιο:

1. Χάστε τα περιττά κιλά και μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας. Αν χάσετε μόλις 5 κιλά, η πίεσή σας θα πέσει σημαντικά _ και όσο περισσότερα χάσετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωσή της. Όμως δεν αρκεί να αδυνατίσετε γενικώς και αορίστως: πρέπει να έχετε τον νου σας στην περίμετρο της μέσης σας. Μελέτες έχουν δείξει πως αν αυτή είναι πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες και πάνω από 88 στις γυναίκες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για υπέρταση.

2. Να γυμνάζεστε τακτικά. Χρειάζεστε ένα μισάωρο περπάτημα την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν το κάνετε, θα μειωθεί από σχεδόν μισό έως 1 βαθμό η πίεσή σας _ και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, εάν έως τώρα περνούσατε τις ώρες σας καθισμένοι. Και κάτι ακόμα: ακόμα κι αν «σπάσετε» το περπάτημα σε δύο ή τρία 10λεπτα μέσα στην μέρα, η πίεσή σας θα ελαττωθεί.

3. Να τρώτε υγιεινά. Βάλτε στη ζωή σας όσο πιο πολλά μη επεξεργασμένα, υγιεινά τρόφιμα μπορείτε (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, ψάρι, κοτόπουλο). Αφαιρέστε όσο περισσότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη μπορείτε (κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, τηγανητά, γλυκά).

4. Μειώστε το αλάτι, αυξήστε το κάλιο. Μελέτες έχουν δείξει πως ο μέσος ενήλικας στην Ελλάδα καταναλώνει πλέον πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, όταν θα έπρεπε να τρώει λιγότερο από το μισό. Αντικαταστήστε λοιπόν το επιτραπέζιο αλάτι με μπαχαρικά στο φαγητό σας κι αρχίστε να διαβάζετε τις συσκευασίες των τροφίμων για να βλέπετε πόσο νάτριο περιέχουν (το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα). Επειδή, εξάλλου, το κάλιο μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση, φροντίστε να αυξήσετε και την κατανάλωση καλίου. Καλές πηγές του είναι τα φυσικά τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά), αλλά υπάρχουν και εμπλουτισμένα στο εμπόριο που μπορεί να βοηθήσουν. Για να ξέρετε πόσο κάλιο χρειάζεστε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

5. Περιορίστε το πολύ αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει ή να βλάψει την υγεία, αναλόγως με το πόσο πολύ πίνει κανείς. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να μας προστατεύσει από την καρδιοπάθεια και το έμφραγμα, καθώς και να μειώσει κάπως την αρτηριακή πίεση. Όμως η προστατευτική δράση του χάνεται, εάν πίνει κανείς πολύ _ περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα εάν είναι άντρας και περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα εάν είναι γυναίκα. Εάν πίνετε περισσότερο από αυτό, η αυξημένη πίεσή σας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συνέπεια αυτής της συνήθειας. Επιπλέον, εάν έχετε διαγνωστεί με υπέρταση και παίρνετε φάρμακα, το αλκοόλ μπορεί να μειώνει τη δραστικότητά τους, οπότε η πίεσή σας δεν θα ρυθμίζεται. Αν, τέλος, έχετε τη συνήθεια να μην πίνετε καθημερινά, αλλά να το «ρίχνετε έξω» το Σαββατόβραδο, πίνοντας «μονοκοπανιά» περισσότερα από τέσσερα ποτά, η πίεσή σας μπορεί να παρουσιάζει απότομες και μεγάλες αυξήσεις. Συνεπώς, μην αποφεύγετε όλη την εβδομάδα το αλκοόλ για να «αναπληρώνετε» το Σάββατο _ κάνετε χειρότερο κακό απ’ ό,τι νομίζετε.

6. Μην καπνίζετε _ ενεργητικά ή παθητικά. Για τους κινδύνους του καπνίσματος σίγουρα έχετε ακούσει, αλλά μέσα σε όλα μπορεί να αυξήσει την πίεσή σας κατά 1 ή περισσότερους βαθμούς για χρονικό διάστημα έως 1 ώρα έπειτα από το σβήσιμο του τσιγάρου. Αυτό σημαίνει πως αν καπνίζετε όλη μέρα, η πίεσή σας θα είναι συνεχώς αυξημένη. Χώρια που ορισμένες χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αγγεία και κατακράτηση υγρών, με επακόλουθο να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η πίεση. Να θυμάστε ακόμα πως, όπως το αλκοόλ, έτσι και το τσιγάρο επεμβαίνει στη δραστικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Ανάλογες συνέπειες, αν και κάπως μικρότερες, έχει και το παθητικό κάπνισμα.

7. Μην το παρακάνετε με τους καφέδες. Το πώς ακριβώς επηρεάζει η καφεΐνη την αρτηριακή πίεση αποτελεί ακόμα αντικείμενο μελέτης. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως τα πολλά ροφήματα με καφεΐνη προκαλούν παροδική αύξηση της πίεσης, ενώ όσοι συστηματικά πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ τείνουν να έχουν πίεση υψηλότερη από τον μέσο όρο. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι με τον καιρό, ο οργανισμός συνηθίζει την καφεΐνη και έτσι δεν επηρεάζεται η πίεση. Έως ότου λυθεί το θέμα, φροντίστε να μην υπερβαίνετε τα δύο ροφήματα με καφεΐνη (καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα κ.λπ.) την ημέρα.

8. Αντιμετωπίστε το στρες. Και στην περίπτωση του στρες τα επιστημονικά στοιχεία είναι αντιφατικά. Αν και είναι τεκμηριωμένο πως το επίμονο, έντονο στρες και το άγχος μπορεί να αυξήσουν παροδικά την πίεση, είναι εξίσου γνωστό πως λίγο στρες ωφελεί την υγεία _ λειτουργεί σαν «κινητήριος δύναμη» για τον οργανισμό. Αν έχετε πολύ στρες, πρέπει να βρείτε τι το προκαλεί και να προσπαθήσετε να το διαχειριστείτε _ βλέποντας ίσως πιο ψύχραιμα τα πράγματα, πηγαίνοντας έναν περίπατο όταν νιώθετε το στρες να σας πνίγει (η γυμναστική το καταπολεμά απρόσμενα καλά), αφιερώνοντας λίγη ώρα κάθε μέρα σε πράγματα που σας ευχαριστούν, σας ηρεμούν και «αδειάζουν» το κεφάλι σας κ.λπ.

9. Να κάνετε τακτικά τσεκ απ. Συζητήστε με τον γιατρό σας πώς μπορείτε να μετράτε μόνοι την πίεσή σας και να καταγράφετε τις μετρήσεις, ώστε να ξέρετε τι σας γίνεται. Επιπλέον, εάν παίρνετε φάρμακα για την πίεση, με τις καταγραφές σας θα γνωρίζει καλύτερα ο γιατρός αν τα φάρμακα ενεργούν ή πρέπει να σας τα αλλάξει.

10. Μιλήστε. Μερικές φορές, όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με ανθρώπους που μας νοιάζονται και μας καταλαβαίνουν φεύγει ένα βάρος από πάνω μας _ μαζί του μειώνεται και η πίεση. Ζητήστε λοιπόν βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες ή τους όποιους συγγενείς σας _ μπορεί να ωφεληθείτε πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μην περπατάς χωρίς Θεό μην κλαις χωρίς αγάπη Μια μέρα θέλει για να βρεις ό,τι την νύχτα εχάθη Εκανε ο Θεός κουράγιο να μ΄ακούσει μια στιγμή βρήκα στου γιαλού τα πάθη την χαμένη μου φωνή Μην περπατάς χωρίς καρδιά μην κλαις χωρίς το χάδι Η νύχτα είναι στα βαθειά στη μοναξιά το βράδυ...


5 σχόλια:

mareld είπε...

Λονδίνο
Ακόμη και τέσσερις εβδομάδες θηλασμού μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη νοημοσύνη του βρέφους, επισημαίνει νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσεξ διαπίστωσαν ότι η λήψη μητρικού γάλακτος κατά τη βρεφική ηλικία, ενισχύει τη μετέπειτα νοητική ανάπτυξη του παιδιού στο σχολείο.

Ως τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο θηλασμός τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χαρίζοντας του προστασία από μολύνσεις, βακτήρια ή ακόμα και άσθμα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει και τη νοημοσύνη.

Στη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 10.000 παιδιά φάνηκε ότι εκείνα που είχαν θηλάσει κατά τη βρεφική τους ηλικία είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στην έκθεση σε ηλικίες από πέντε έως 14 ετών, συγκριτικά με όσα είχαν ξεκινήσει τη ζωή τους με ξένο γάλα.

«Ο θηλασμός είναι γνωστός για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του βρέφους και τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» υπογραμμίζει η δρ Μαρία Ιακώβου, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

mareld είπε...

Τελ Αβίβ
Μια δονούμενη κάψουλα υπόσχεται να προσφέρει ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Μόλις το άτομο καταπιεί αυτήν την hi-tech συσκευή, η οποία λειτουργεί με μπαταρίες, εκείνη αρχίζει να …ταρακουνιέται καθώς «ταξιδεύει» μέσα στο έντερο. Με αυτόν τον τρόπο η κάψουλα – δονητής προκαλεί κινητικότητα των μυών που οδηγούν στις φυσικές συσπάσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Μέσα στην θήκη της κάψουλας υπάρχει ένας μικροσκοπικός ηλεκτρικός κινητήρας και μια μικρή μπαταρία. Ενα αντίβαρο που είναι προσδεδεμένο επάνω στον κινητήρα κάνει τη συσκευή να στριφογυρίζει και να δονείται.

Η κάψουλα είναι προγραμματισμένη αυτόματα ώστε να αρχίσει να δονείται έξι ώρες μετά την κατάποσή της – τόσος χρόνος εκτιμάται ότι απαιτείται έως ότου «αφιχθεί» στο έντερο. Μόλις φθάσει στον προορισμό της δονείται επί δύο ώρες προτού αποβληθεί με τα κόπρανα από τον οργανισμό.

Δοκιμές μέσα στον επόμενο μήνα

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους της συσκευής, η οποία αναπτύχθηκε από ειδικούς της εταιρείας Vibrant με έδρα στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα 30 ασθενείς θα καταπιούν την κάψουλα που έχει μήκος 15,5 χιλιοστόμετρα και ζυγίζει 10 γραμμάρια. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Ιτσίλοβ στο Τελ Αβίβ θα παρακολουθήσουν τους ασθενείς επί μια εβδομάδα.

Εάν στην πρώτη αυτή φάση αποδειχθεί η ασφάλεια της συσκευής, τότε οι επιστήμονες θα περάσουν σε δεύτερη δοκιμή σε 30 ασθενείς η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές από το Τελ Αβίβ εκτιμούν ότι θα είναι δυνατόν, εάν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας παραμένει, να χρησιμοποιούνται οι δονούμενες κάψουλες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

mareld είπε...

Αλμπέρτα
Επί μακρόν οι επιστήμονες συζητούν σχετικά με το αν ο χαρισματικός εγκέφαλος αποτελεί «προϊόν» των καλών γονιδίων ή του καλού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται ένα άτομο. Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο Ράιντερ στις ΗΠΑ έρχεται να δώσει μια νέα τροπή σε αυτήν την ατέρμονη συζήτηση. Σύμφωνα με τα ευρήματά της που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Roeper Review» το πολύ υψηλό IQ συνδέεται με την έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη το να είναι ένα άτομο χαρισματικό (με δείκτη δηλαδή ευφυίας 130 ή και ψηλότερο) συνδέεται άμεσα με την έκθεσή του σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μέσα στη μήτρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Μάρτι Μράζικ, πιθανότατα όπως ακριβώς κατά την εμβρυική ζωή αναπτύσσονται ελαττώματα τόσο σε ό,τι αφορά τη φυσιολογία όσο και τη νοητική υγεία ενός ανθρώπου, έτσι αντιστοίχως μπορεί η ενδομήτρια ζωή να κάνει ένα άτομο χαρισματικό.

Βιολογικό προβάδισμα

«Φαίνεται ότι η έντονη προγεννητική έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευνοεί τη δημιουργία περισσότερων συνάψεων στον εγκέφαλο, κυρίως στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος σχετίζεται με την επεξεργασία σημασιολογικών πληροφοριών» σημείωσε ο καθηγητής Μράζικ.

Η υπόθεση αυτή του καθηγητή προέκυψε ύστερα από παρατήρηση χαρισματικών ανθρώπων. Οπως εξήγησε ο δρ Μράζικ οι νέες τεχνολογίες που έχουν πλέον οι ειδικοί στα χέρια τους όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (Functional MRI) μαρτυρούν ότι η ιδιοφυία έχει σημαντική βιολογική βάση η οποία επιδρά μάλλον περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πάντως ο ίδιος ο καθηγητής τονίζει ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς διαδικασίες προκαλούν την ανάπτυξη του χαρισματικού εγκεφάλου.

mareld είπε...

Εδιμβούργο

Τα ηχητικά κύματα των υποβρύχιων ραντάρ τρομοκρατούν τις φάλαινες, με αποτέλεσμα να τις οδηγούν στην ακτή όπου στη συνέχεια πεθαίνουν, εκτιμά τώρα νέα μελέτη από τη Σκωτία.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου St Andrews διερεύνησαν τις επιπτώσεις διαφόρων υποθαλάσσιων ηχητικών κυμάτων στη συμπεριφορά ρυγχοφαλαινών.

Αρχικά τοποθέτησαν σε κήτη ηλεκτρονική σήμανση, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τις αντιδράσεις τους και στη συνέχεια αναπαρήγαγαν ηχητικά κύματα υποβρύχιων ραντάρ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι φάλαινες αντιδρούν στον συγκεκριμένο ήχο και μάλιστα όταν αυτός βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι πιστευόταν έως σήμερα» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ίαν Μπόιντ.

«Σταματήσαμε να εκθέτουμε τα ζώα στον ήχο των ραντάρ προτού οι επιπτώσεις φτάσουν σε επικίνδυνο σημείο, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι οι φάλαινες κινούνταν γρήγορα για να ξεφύγουν από αυτόν. Πιστεύουμε ότι για κάποιο άγνωστο λόγο, κάποιες φορές αποπροσανατολίζονται και καταλήγουν στην ακτή όπου και πεθαίνουν» εξηγεί.

«Είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του θανάτου των φαλαινών και της διεξάγωγης ναυτικών ασκήσεων. Με τη νέα μελέτη δείξαμε ότι η σύνδεση αυτή όντως ισχύει» υπογραμμίζει ο καθηγητής Μπόιντ.

Η ανθρώπινη ηχορρύπανση απειλεί τα κήτη

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «PLoS One», οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι και άλλοι ήχοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα κήτη, ενώ έχουν παρατηρηθεί ποικίλες αντιδράσεις στα ηχητικά ερεθίσματα ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φαλαινών ή δελφινιών.

«Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθούν οι ενοχλήσεις που προκαλούν τα ραντάρ και οδηγούν τις φάλαινες στην ακτή. Πέραν αυτού όμως, είμαι εξίσου προβληματισμένος και για τα γενικότερα επίπεδα θορύβου τα οποία αποτελούν ''προϊόν'' ανθρώπινης παρέμβασης. Για παράδειγμα τα πλοία, η εξερεύνηση του βυθού για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, μέχρι και η λειτουργία μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μέσα στη θάλασσα προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις ρυγχοφάλαινες και σε άλλα ευαίσθητα είδη» καταλήγει ο ειδικός.

marianaonice είπε...

Ανεξάντλητη Μάρελντ μου τι χρήσιμα όλα αυτά που μας έγραψες...
και η μουσική και οι εικόνες που ρέουν γαλήνια στον @κήπο σου αυτό σκέτη μαγεία...
:))