Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο άνθρωπος που είναι εγωιστής, υπερηφανεύεται ότι έμαθε πολλά, ο σοφός όμως λυπάται που δεν έμαθε περισσότερα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ




Μή φοβάσαι όταν προχωράς ΑΡΓΑ....
Να φοβάσαι μονάχα όταν ακόμα ΣΤΕΚΕΣΑΙ
"Κινέζικη Σοφία"



Στρες

Ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε ένταση, θυμό, απογοήτευση ή δυστυχία. Ίσως να είναι η σκέψη για την εξέταση οδήγησης την επόμενη εβδομάδα, μια επίσκεψη από έναν δύστροπο συγγενή, οι επιλογές που πρέπει να κάνετε όταν μετακομίζετε ή παντρεύεστε, ένα ατύχημα ή ένας τραυματισμός, οι φαινομενικά αδυσώπητες πιέσεις από την εργασία ή το αναπόφευκτο βάρος να αντιμετωπίσετε έναν θάνατο στην οικογένεια.

Έρευνα της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας στη Βρετανία έδειξε ότι μισό εκατομμύριο άτομα πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το στρες στην εργασία - και πιθανόν ο αριθμός να είναι υποτιμημένος. Oι παράγοντες που σε κάποιους ανθρώπους προκαλούν στρες, σε άλλους προκαλούν διέγερση. Oι οδηγοί αγώνων ταχύτητας και οι ορειβάτες φαίνεται ότι απολαμβάνουν τις φυσικές προκλήσεις. Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν την αίσθηση να πηγαίνουν στη θάλασσα ενώ έχει κακό καιρό και να συμμετέχουν στο πλήρωμα σωσίβιων λέμβων. Aλλοι επιλέγουν να εργάζονται σε ουρανοξύστες και στέγες κτιρίων. Έτσι, ό,τι προκαλεί σε κάποιον στρες, για άλλον μπορεί να αποτελεί ευχαρίστηση.




Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη κάποιου άγχους μάς κάνει καλό. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση ή να ασχοληθούμε με κάποια δουλειά που δεν θέλουμε, συχνά ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Τότε νιώθουμε πολύ καλύτερα που το έχουμε κάνει. Το να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και να τις ξεπερνάμε, μας προφυλάσσει από την αίσθηση της ανίας. Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σκόπιμα λίγο στρες στη ζωή τους, για να ξεπερνούν περιόδους ανιαρής καθημερινότητας. Ωστόσο, το πολύ στρες επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μας και πιθανόν την εργασία μας και την κοινωνική μας ζωή. Επαναλαμβανόμενο, συνεχές, έντονο στρες παράγει αποδυναμωτικό και αποθαρρυντικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολο το να κάνουμε οτιδήποτε για τους παράγοντες που το προκαλούν. Το πώς αντιδρούμε στην πίεση καθορίζεται ακριβώς από τον χαρακτήρα μας, τα προσωπικά μας μειονεκτήματα και τις παθήσεις μας. Αυτά υπαγορεύουν το πώς αντιδρούμε στις δυσκολίες με τις σχέσεις μας τόσο στο στενό οικογενειακό όσο και στο περιβάλλον εργασίας, καθώς επίσης και σε πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν για τα οικονομικά θέματα, τη δουλειά και το σπίτι.


"Δύο πράγματα είναι κυρίως αντίθετα στην λήψη σωστών αποφάσεων,
η ταχύτητα και η οργή".
"ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ"





Αντιμέτωποι με το στρες

Τι προκαλεί στρες;

Βασικά Σημεία

*Το στρες προκαλείται από οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε ένταση, θυμό, απογοήτευση ή δυστυχία.
*Η πηγή στρες κάποιου ατόμου μπορεί να αποτελεί πηγή ευχαρίστησης για κάποιον άλλον.
*Συγκεκριμένος βαθμός στρες μάς κάνει καλό.
*Το πολύ στρες επηρεάζει την υγεία μας και την ευεξία μας.
*Έχετε κάθε λόγο να είστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρετε να νικήσετε το στρες στη ζωή σας.





Αυτός που κυριαρχεί στους αλλους είναι ισχυρός

Αυτός που κυριαρχεί στον εαυτό του είναι πανισχυρος
"Ταο Τε Τσινγκ"


Προσαρμογη στο Στρες


Βασικά Σημεία

*O τρόπος με τον οποίο μας επηρεάζει το στρες, εξαρτάται από μια ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις που δημιουργούνται και την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε.
*Τα συμπτώματα του στρες μπορεί, μερικές φορές, να είναι συνέπειες της ανικανότητας του ατόμου να το αντιμετωπίσει.

Καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, γινόμαστε καλύτεροι στο να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε στην καθημερινή μας ζωή και τι να κάνουμε γι' αυτά που μας αναστατώνουν. Βελτιωνόμαστε στο να αντιμετωπίζουμε το απρόσμενο. Μαθαίνουμε να ρυθμίζουμε στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, προκειμένου να κατανοήσουμε οτιδήποτε και να αντεπεξέλθουμε σ' αυτό. Συνήθως, αυτή είναι μια διαδικασία ταχύτατη και σπάνια αντιλαμβανόμαστε ότι «αντιμετωπίζουμε στρες». Όταν όμως λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, όπως ο γάμος, η γέννηση ή ο θάνατος ενός πολύ κοντινού μας προσώπου, οι αντιδράσεις και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο προφανείς σ' εμάς.

Προκειμένου να συμβαδίζουμε αρμονικά με το στρες, χρειάζεται να αφιερώσουμε κάποια ώρα για να σκεφθούμε τις πηγές του στρες στη ζωή μας και αν οι σωματικές και οι συναισθηματικές αντιδράσεις μας σ' αυτό είναι χρήσιμες και λογικές ή μας εμποδίζουν στο να το αντιμετωπίσουμε και να αναλάβουμε τον έλεγχο. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα τού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις είναι μερικώς έμφυτη, αποτελεί επίσης ζήτημα εκπαίδευσης, ανατροφής και εξάσκησης.




Στην κοινωνία διδάσκεται κανείς,
αλλά μόνο στη μοναξιά εμπνέεται

Γκαίτε

Πως να Ξεπερασετε το Στρες;


Πώς αθροίζεται το στρες


Βαθμός στρες=Ενδεχόμενα γεγονότα που προκαλούν στρες
+Αντίδραση στα γεγονότα (σωματική, συναισθηματική ή συμπεριφοράς)
+Σημασία των γεγονότων σ' εμάς (ευχάριστα, λυπηρά ή αδιάφορα)

Έχετε κάθε λόγο να είστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρετε να ξεπεράσετε το στρες που καταλαμβάνει τη ζωή σας. Υπάρχουν διάφορες απλές και αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσετε και να νικήσετε το στρες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι μέθοδοι αυτοβοήθειας αποδεικνύονται πολύ πετυχημένες. Αν και σχεδόν όλοι υπόκεινται σε κάποιο είδος στρες, μόνον ελάχιστοι αντιδρούν αναπτύσσοντας σωματική ή συναισθηματική ασθένεια που απαιτεί βοήθεια ειδικού.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος με τον οποίο επιδρά πάνω μας το στρες εξαρτάται από μια ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις των γεγονότων (ή του γεγονότος) που προκαλούν το στρες και της ικανότητάς μας να τις αντιμετωπίζουμε (που μπορεί να ποικίλλει σημαντικά). Ενδεχόμενη μεγάλη έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτών των απαιτήσεων και της ικανότητας για αντιμετώπισή τους, μπορεί να καταλήξει στο είδος του στρες που δεν μας κάνει καλό. Δείτε το με έναν διαφορετικό τρόπο: το συνολικό επίπεδο του στρες εξαρτάται από μια περίπλοκη ισορροπία που συμπεριλαμβάνει το γεγονός που το προκαλεί, την αντίδρασή μας σ' αυτό από την άποψη των φυσικών επιδράσεων, τα συναισθήματα και την εξωστρεφή συμπεριφορά, και το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός για εμάς (είναι κάτι το οποίο μας κάνει πολύ ευτυχισμένους, βαθιά δυστυχισμένους ή μήπως δεν είναι πολύ σημαντικό;).

Για παράδειγμα, αν ο Τζον Σμιθ, που έχει υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία ενώ έχει σύζυγο, τρία παιδιά, μια δουλειά που του αρέσει και είναι σημαντική γι' αυτόν, απολυθεί, υπόκειται πλέον σε μεγάλο στρες. Το γεγονός έχει γι' αυτόν μεγάλη σημασία και μπορεί να υποφέρει από διάφορα συμπτώματα (ανικανότητα να κοιμηθεί, να φάει ή να χαλαρώσει) και συναισθηματικές αντιδράσεις (εκρήξεις θυμού και εκνευρισμού) που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του προς τους άλλους.

Η Τζιλ Μπράουν, από την άλλη, είναι 23 χρόνων, με πολλά προσόντα, χωρίς υποχρεώσεις και με μια δουλειά που την θεωρεί βαρετή. Αν απολυθεί, μπορεί να μην επηρεασθεί πολύ. Αντίθετα, μπορεί να νιώσει ότι το γεγονός αυτό την αναγκάζει να προβεί σε ολοκληρωτική αλλαγή και ίσως να ανακουφιστεί και να χαλαρώσει, να νιώσει καλύτερα, όπως ποτέ δεν ένιωσε επί χρόνια. Σ' αυτήν την περίπτωση το στρες έχει μια θετική πλευρά και ήταν αναγκαίο, για να προσθέσει ένα απαραίτητο στοιχείο αλλαγής στη ζωή της. Μπορούμε να δούμε από αυτό ότι παρόμοια στρεσογόνα γεγονότα ενδέχεται να προκαλέσουν σε διαφορετικούς ανθρώπους τελείως διαφορετικές αντιδράσεις.
health.in.gr


Πρόσεξε τις σκέψεις σου γίνονται λόγια,
Πρόσεξε τα λόγια σου γίνονται πράξεις,
Πρόσεξε τις πράξεις σου γίνονται συνήθειες,
Πρόσεξε τις συνήθειές σου γίνονται χαρακτήρας,
Πρόσεξε το χαρακτήρα σου γίνεται η μοίρα σου.
"Χ. Γκιμπράν"






Stress Relief with Emotional Freedom Technique (EFT)




Music in Beautiful Nature -Music: Yoshiki - Good bye



ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΠΙΝΕΛΑ, ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,
ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ





Το στολίδι του ανθρώπου είναι η σοφία.
Το στολίδι της σοφίας είναι η ηρεμία.
Το στολίδι της ηρεμίας είναι η ανδρεία.
Το στολίδι της ανδρείας είναι η πραότητα.
"Ανατολική σοφία"

12 σχόλια:

mareld είπε...

Όπως ένα χελιδόνι ή μια ωραία ημέρα δε φέρνουν την Άνοιξη, έτσι και μια μέρα ή λίγος χρόνος δεν φέρνουν την ευτυχία σε κανένα.
Την ευτυχία την απολαμβάνουν εκείνοι που έχουν χαρακτήρα και πνεύμα καλό, και σε μέτριο βαθμό τα υλικά αγαθά.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Φιλιά και καλημέρα!

mareld είπε...

Η αλήθεια, όπως και ο ήλιος, επισκοτίζεται κάποτε, αλλά, όπως και αυτός, για λίγο μόνο.
"ΜΠΟΒΕ"

mareld είπε...

"Το μυστικό της δύναμης είναι η θέληση"

mareld είπε...

"Οι άνθρωποι πεθαίνουν σε μια στιγμή και έχουν την απαίτηση να μάθουν τι είναι θάνατος, ενώ ζούνε τόσα χρόνια και δεν ξέρουν τι σημαίνει ζωή"

mareld είπε...

Η δόξα δεν βρίσκεται στο να μην αποτυχαίνεις ποτέ, αλλά στο να ξανασηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις!
"Κινέζικο γνωμικό"

mareld είπε...

Αυτός που κυριαρχεί στους αλλους είναι ισχυρός
Αυτός που κυριαρχεί στον εαυτό του είναι πανισχυρος.
"Ταο Τε Τσινγκ"

mareld είπε...

Ζήσε σαν να ήταν να πεθάνεις αύριο. Μάθαινε σαν να ήταν να ζήσεις για πάντα.
"Mahatma Gandhi"

mareld είπε...

Κάθε άνθρωπος έχει τις κρυφές του λύπες, που ο κόσμος δεν τις ξέρει και πολλές φορές ονομάζουμε έναν άνθρωπο ψυχρό, ενώ αυτός δεν είναι παρά λυπημένος.
ΛΟΓΓΦΕΛΛΩ

mareld είπε...

Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο.
"Λαβκραφτ"

mareld είπε...

''Αν ποτέ σου δεν φοβήθηκες, δεν ντράπηκες, δεν πληγώθηκες, σημαίνει ότι ποτέ δεν πήρες ρίσκο.''

Αστοριανή είπε...

Μαρέλντ μου,
και φοβήθηκα, και πολέμησα, και σκόνταψα, και πληγώθηκα,κι ακόμη συνεχίζω πάνω στα ίδια αχνάρια...
Τίποτα δεν αλλάζεις στη ζωή.
Όπου θέλει σε πάει...
Υιώτα

Saime είπε...

Μ’ άρεσαν πάρα πολύ τα αποσπάματα από τους ποιητές και τους συγγραφείς, οι ανατολιτικές φιλοσοφίες και τα αρχαία γνωμικά!! Τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω και χαίρεται η ψυχή μου!! Αχ, Μareld μου!!
Xxxx