Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009
"Δύο γεννούν το άγχος : η έλλειψη φιλοσοφίας και η έλλειψη χρόνου"
Ζητώντας βοήθεια
Η αντιμετώπιση του στρες μπορεί να γίνει πιο εύκολη υπόθεση με τη βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων. Αν δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα, το γεγονός μπορεί να επιδεινώσει το στρες.
Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ανήσυχος ή αβέβαιος για κάποιο γεγονός που συνέβη πρόσφατα, όπως ότι έχετε κάποιο χρέος ή στενοχωριέστε επειδή πιθανόν θα χάσετε τη δουλειά σας, το άγχος σας μπορεί να αυξηθεί, αν δεν έχετε κάποιον να μιλήσετε για τους φόβους σας. Ίσως εύκολα να πιστέψετε ότι οι άλλοι δεν στενοχωριούνται όπως εσείς, ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από την πίεση και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μπορεί να πειστείτε ότι κανείς δεν θα καταλάβει ή ότι κανείς δεν έχει νιώσει παρόμοιες ανησυχίες για ένα τόσο κοινό συμβάν και ότι η δυσκολία σας να το αντιμετωπίσετε, είναι σημάδι αδυναμίας και κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε και να το κρύβετε.
Oι καλοί φίλοι και οι σχέσεις αγάπης βοηθούν να ξεπεράσουμε το στρες. Υποστήριξη μπορεί να βρεθεί εύκολα σε μια σταθερή οικογενειακή ζωή ή σε ένα ήρεμο επαγγελματικό περιβάλλον. Ένα τέτοιο καταφύγιο μας ανακουφίζει, μας καθιστά ικανούς να εργαστούμε και να ξεδιαλύνουμε ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόβλημα.
Είναι μεγάλη βοήθεια αν έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε σε κάποιον που θα σας ακούσει με συμπάθεια και εχεμύθεια και που - αν το θέλετε - θα σας προσφέρει ηθική στήριξη, πρακτικές συμβουλές, συντροφιά ή απλώς θα είναι εκεί για να αποσπάσει το μυαλό σας από τα προβλήματα.
Το να μιλάς σε κάποιον, σε βοηθά να δεις ένα πρόβλημα πιο καθαρά, να δώσεις στα πράγματα την ανάλογη σημασία, να εξερευνήσεις όλες τις πιθανές απαντήσεις, να μάθεις να φτάνεις στις αιτίες του στρες και να τις αντιμετωπίζεις.
Όταν Νιώθετε Μόνοι
Πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, δεν έχουν (ή νιώθουν ότι δεν έχουν) δεμένη οικογένεια ή καλούς φίλους για να ζητήσουν βοήθεια. Ίσως να είναι δύσκολο να ξεφύγετε από τη μοναξιά και την απομόνωση ή ο φόβος της απόρριψης πιθανόν να σας κάνει να αναβάλλετε την προσπάθεια να γνωρίσετε νέους φίλους. Όμως, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε την ανάγκη για εξωτερική βοήθεια και να μην το βλέπετε ως αποτυχία και κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Αν ήδη έχετε μεγάλη οικογένεια ή ένα κοινωνικό δίκτυο από φίλους, τότε χρειάζεται να μάθετε πώς να επωφελείσθε από αυτούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός μεγάλου στρες.
Αν από την άλλη, το αίσθημα της απομόνωσης καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προβλήματος, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό δίκτυο, προσφέροντας σε άλλους φιλία και υποστήριξη και δεχόμενοι παράλληλα το ίδιο από αυτούς. Θα κερδίσετε από την προσπάθεια να βρείτε νέους φίλους και να ασχοληθείτε, για παράδειγμα, με απογευματινά εκπαιδευτικά προγράμματα, σπορ, εθελοντική εργασία ή πολιτικές δραστηριότητες.
Κανένα από αυτά τα βήματα δεν είναι εύκολο και για όλα θα πρέπει να καταβάλετε μια φιλότιμη προσπάθεια να δείτε προς τα έξω, να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε άλλους, αισιόδοξοι και προσαρμοστικοί στην αντιμετώπιση δυσκολιών. Εν καιρώ, όμως, η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική και αξιέπαινη. Προσπαθήστε να έχετε στον νου σας ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που νιώθουν το ίδιο απομονωμένοι και με το ίδιο δυναμικό για προσφορά όπως εσείς. Για να τους βρείτε, πρέπει να βγείτε από την απομόνωσή σας.
Ζητώντας Βοήθεια
Αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το στρες, ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό - όσο νωρίτερα αρχίσει η βοήθεια τόσο το καλύτερο. Ίσως να ανακαλύψετε ότι ακόμη και η πρώτη κίνηση, αυτή της αναζήτησης βοήθειας και της συζήτησης των προβλημάτων με την οικογένειά σας και τους φίλους σας, σας παρέχει άμεση ανακούφιση.
Υπάρχουν τρία κύρια είδη βοήθειας: ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική. Πρακτικά, αυτά τα τρία στοιχεία εναρμονίζονται συχνά στους διάφορους συνδυασμούς θεραπείας που προσφέρονται από διαφορετικούς επαγγελματίες - εξαιρούνται οι συνταγές για φαρμακευτική αγωγή που μπορούν να διατεθούν μόνο από γιατρούς.
Γενικοί γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, κλινικοί ψυχολόγοι, σύμβουλοι και ψυχίατροι έχουν σημαντικούς ρόλους να παίξουν. Η ποιότητα τις προσωπικότητας αυτών των ανθρώπων είναι σημαντική και θα πρέπει να εμπεριέχει αποδοχή, ζεστασιά, γνησιότητα, συναισθηματική ταύτιση, ανεκτική συμπεριφορά, αξιοπιστία και ένα ενδιαφέρον που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά ακόμη και τα προβλήματα που φαίνονται μικρά.
O Oικογενειακός Γιατρός σας
Για πολλούς ανθρώπους που διακατέχονται από στρες, ιδιαίτερα γι' αυτούς που δεν έχουν ή έχουν ελάχιστα έμπιστα άτομα κοντά τους, ο οικογενειακός γιατρός γίνεται η πρώτη και η κύρια πηγή βοήθειας. Oι γιατροί εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίζουν κάθε πλευρά της ζωής που επηρεάζει την υγεία αλλά, όπως άλλοι άνθρωποι, διαφέρουν στις αντιδράσεις τους όσον αφορά την ανταπόκρισή τους στο στρες, που είναι και το θέμα στο οποίο καλούνται να βοηθήσουν. Oι περισσότεροι παθολόγοι προτιμούν να ασχολούνται με το κεφάλαιο «στρες» παρέχοντας συμβουλευτικές και γενικές οδηγίες. Ακόμη και το να δοθεί πλήρης εικόνα των συνθηκών που περιβάλλουν το στρες, με τον γιατρό να ακούει προσεκτικά τις περιγραφές, είναι συνήθως ωφέλιμο, γιατί βοηθά να αναλυθεί το στρες εις βάθος, έτσι ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις.
O γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη εξέταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ζητήσει να γίνει αιματολογικός έλεγχος. Oι ενδείξεις του στρες μπορεί να σας δίνουν την εντύπωση ότι σας κατακλύζουν και να τις εκλαμβάνετε ως σοβαρή ασθένεια, γι' αυτό το να βεβαιωθείτε ότι δεν υποφέρετε από κάτι σοβαρό και ότι το σώμα σας λειτουργεί επαρκώς, ακόμη και υπό συνθήκες στρες, σας διασφαλίζει. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα ραντεβού με τον παθολόγο σας είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί το στρες, καθώς και να μάθετε πού μπορείτε να βρείτε επιπλέον βοήθεια και πληροφορίες.
Ανεξάρτητες Υπηρεσίες
Εξαιτίας της πίεσης στις νοσοκομειακές υπηρεσίες και της κριτικής περί «παραδοσιακής» ιατρικής προσέγγισης, δημιουργούνται όλο και περισσότερες εθελοντικές και ιδιωτικές ανεξάρτητες υπηρεσίες. Λεπτομέρειες διατίθενται συνήθως στο τοπικό κοινοτικό ιατρικό συμβούλιο, σε κοινωνικές υπηρεσίες, στη βιβλιοθήκη ή στο κέντρο της κοινότητας.
Αν εκτός από τη μοναξιά και την απομόνωση περιπλέκονται και κάποιες άλλες σοβαρές ή ιδιαίτερου χαρακτήρα δυσκολίες, τότε, υποστήριξη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μπορούν επίσης να προσφέρουν και οι διάφορες υπηρεσίες φροντίδας. Υπάρχουν, ακόμη, εθνικοί οργανισμοί που προσφέρουν βοήθεια, συμβουλές και πληροφόρηση γύρω από συγκεκριμένες καταστάσεις ή προβλήματα και θα είναι σε θέση να σας δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις τοπικές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε κάποιον οδηγό που να περιλαμβάνει καταλόγους με όλες αυτές τις υπηρεσίες.
Είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε την πηγή του στρες στη ζωή σας, να αποφασίσετε ποιο είδος θεραπείας, κατά τη γνώμη σας, θα ήταν το κατάλληλο για εσάς και να ζητήσετε βοήθεια από τους ανθρώπους ή τις υπηρεσίες που μπορείτε να προσεγγίσετε ευκολότερα. Επίσης, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ότι, όπως εσείς, οι άνθρωποι στους οποίους στρέφεστε έχουν διαφορετικά σημεία δύναμης και αδυναμίας, και αν αισθανθείτε ότι μια συγκεκριμένη επαφή δεν ωφελεί, πείτε το, και δείτε αν μπορεί αυτή να αλλάξει ή (το προτιμότερο με αμοιβαία συμφωνία) προσπαθήστε αλλού. Μην απογοητευθείτε, αν η πρώτη σας επαφή δεν αποφέρει κάποια άμεση λύση - συνεχίστε να προσπαθείτε.
Αλλα Είδη Βοήθειας
Η παραδοσιακή ιατρική προσέγγιση της θεραπείας έχει επικριθεί ότι είναι πολύ περιορισμένη και παραμελεί προσωπικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Εξαιτίας αυτού, έχουν αναπτυχθεί διάφορα μέσα ψυχολογικής προσέγγισης για χρήση παράλληλα με την ιατρική θεραπεία ή μεμονωμένα.
Θρησκεία
Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν έντονο στρες, έχουν τη φυσική τάση να στρέφονται στη θρησκεία για πνευματική ανακούφιση και υποστήριξη. Γι' αυτούς που έχουν θρησκευτική πίστη, η δύναμη της κοινής άποψης, του κοινού στόχου και η αίσθηση ότι ανήκουν κάπου όπου και άλλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να τους ενισχύσουν, ώστε να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και την ηττοπάθεια. Oι ιερωμένοι συνήθως έχουν μεγάλη εμπειρία στη συμβουλευτική και συχνά είναι περισσότερο από πρόθυμοι να παράσχουν υποστήριξη και να βοηθήσουν κάποιον να δει τα πράγματα με διαφορετικό μάτι.
Υποστήριξη και Συμβουλευτική
Oι περισσότεροι γενικοί γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας ανακαλύπτουν ότι έρχονται συχνά στη θέση να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, συστάσεις και συμβουλευτική σε μια προσπάθεια να προσφέρουν επιβεβαίωση, ενθάρρυνση και συμπόνια. Πράγματι, ίσως αυτή να είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο εποικοδομητική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, το να ακούει κάποιος μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το να δίνει συμβουλές, δεδομένου ότι «ακούω» σημαίνει όχι μόνο ότι αντιλαμβάνομαι τις λέξεις που προφέρονται, αλλά κατανοώ τι λέει ο άλλος και προσπαθώ επίσης να κατανοήσω πώς αισθάνεται.
O σύμβουλός σας θα πρέπει να σας επιτρέψει να εκφράσετε τα κατάλληλα συναισθήματα και να σας διαβεβαιώσει ότι είναι πλήρως «φυσιολογικά». Ένα χέρι στον ώμο ίσως να κάνει περισσότερο καλό από χιλιάδες κουβέντες.
*Κάθε έκρηξη παράλογου θυμού και ενοχών που νιώθετε, γίνονται αποδεκτά και δεν αποθαρρύνονται.
*Μπορείτε να μιλήσετε για τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση.
*Μπορείτε να εξετάσετε το πόσο πραγματικά ήταν τα γεγονότα που περιγράφονται.
*Μπορείτε να εξερευνήσετε τις συνέπειες.
*Ίσως βρείτε το θάρρος να αναζητήσετε νέες κατευθύνσεις στη ζωή σας.
*Να έχετε όμως υπόψη ότι βλέπετε τα προβλήματα έτσι εξαιτίας του στρες και ότι γι' αυτό γίνεστε στη συνέχεια εξαρτημένοι από επαγγελματίες βοηθούς και συμβούλους.
Τι είναι η Συμβουλευτική;
Συμβουλευτική είναι η ονομασία που δόθηκε σε μια σειρά δραστηριοτήτων, κατά τις οποίες γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν οι συνέπειες ενός γεγονότος σε ένα άτομο ή σε μια οικογένεια και ο σχεδιασμός, με τους άμεσα ενδιαφερομένους, του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι συναισθηματικές και οι πρακτικές συνθήκες. Στόχος δεν είναι να επιβληθεί μια απάντηση ή μια λύση, αλλά να βοηθηθεί το άτομο να ζήσει τη ζωή που συνειδητά επέλεξε.
Αφού σχεδόν όλοι μπορούν να υποδυθούν τους συμβούλους, φρόνιμο είναι να διασφαλίσετε εκ των προτέρων ότι το άτομο που επιλέξατε είναι εκπαιδευμένο και διαθέτει προσόντα και εμπειρία. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ζητώντας συστάσεις από τον γιατρό σας ή από τον αρμόδιο σύλλογο.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές συμβουλευτικής, αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου συμβούλου είναι η συναισθηματική ζεστασιά, η κατανόηση και η ειλικρίνεια. Επίσης, χρειάζεται να νιώθετε ότι αυτός ή αυτή είναι κάποιος με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε. Η συμβουλευτική συνήθως διεξάγεται τακτικά για μία περίοδο εβδομάδων ή μερικών μηνών.
Επιβεβαίωση
Παραμένει πιθανότατα ο πιο διαδεδομένος τύπος συμβουλευτικής. Η ήπια επιβεβαίωση είναι σπάνια και χρήσιμη, αν υπάρξει, αλλά η προσεκτική ακρόαση θα βοηθήσει στην αναγνώριση του κύριου άγχους. Και τότε, η επιβεβαίωση μπορεί να συνίσταται σε μια «νέα» πληροφορία σχετική με τη μείωση του στρες και να δίδεται σε τέτοια μορφή, που να κατανοείται και να συγκρατείται εύκολα.
Συμπεριφεριολογική Συμβουλευτική
Η συμβουλευτική συμπεριφοράς έχει ως στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς. Κύριο μέλημά της είναι να απαλλάξει το άτομο από μια συγκεκριμένη δυσκολία ή σύμπτωμα, μελετώντας τις οδούς συμπεριφοράς που οδήγησαν στη δυσκολία, και στη συνέχεια να τροποποιήσει τις αντιδράσεις με την εκμάθηση πιο χρήσιμων τρόπων για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Εδώ τονίζεται το «κάνω» και όχι απλώς το «μιλώ».
Άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στις σχέσεις (για παράδειγμα είναι ντροπαλοί ή αμήχανοι) μπορούν να μάθουν νέες, χρήσιμες «κοινωνικές δεξιότητες». Αφού συζητήσει και παρατηρήσει τη συμπεριφορά σας, ο σύμβουλος ή ο θεραπευτής μπορεί αρχικά να σας εξηγήσει τις συνέπειες της συμπεριφοράς σας στους άλλους ανθρώπους, πιθανόν χρησιμοποιώντας μια βιντεοκασέτα, για να σας δείξει πώς λειτουργείτε. Όταν θα έχετε αναγνωρίσει μαζί τα προβλήματα στην προσέγγισή σας, ενδεχομένως ο θεραπευτής να σας εκπαιδεύσει σε νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους συμπεριφοράς και να σας ζητήσει να τους εξωτερικεύσετε σε ένα «παιχνίδι ρόλων» με άλλους. Εναλλακτικά, ο θεραπευτής μπορεί να σας ζητήσει να υποδυθείτε τον ρόλο κάποιου με τον οποίο έχετε ιδιαίτερες δυσκολίες, για να σας βοηθήσει να δείτε καθαρά και από μία διαφορετική γωνία πώς είναι οι δικές σας αντιδράσεις.
Oρθολογιστική-Συναισθηματική Συμβουλευτική
Η ορθολογιστική-συναισθηματική συμβουλευτική μελετά τον τρόπο με τον οποίο «στενοχωριόμαστε για να στενοχωριόμαστε». Αυτός ο τύπος της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται αναγνωρίζοντας τους παράλογους τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε τα προβλήματα και, στη συνέχεια, μας βοηθά να βρούμε λιγότερο πιεστικούς τρόπους για να ασχολούμαστε με αυτά.
Ροτζεριανή Συμβουλευτική
Δεν στηρίζεται στο να μας πει τι να κάνουμε, αλλά στο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι θέλουμε και πώς θα το πετύχουμε καλύτερα. O θεραπευτής διευκολύνει την αυτο-κατανόηση αναστρέφοντας σ' εμάς την ίδια μας την αντίληψη, ώστε να μας βοηθήσει να ανασχηματίσουμε σκέψεις και αισθήματα, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να συζητήσουμε την εξέλιξή τους.
Ανθρωπιστική Συμβουλευτική
Αφορά την «προσωπική ανάπτυξη» και μας βοηθά να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό μας. Όσοι εργάζονται με αυτού του είδους τη συμβουλευτική, κάνουν χρήση προσωπικής και ομαδικής θεραπείας, μασάζ, διαλογισμού, χορού και γενικά κάθε μεθόδου που είναι πιθανόν να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν στρες, να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να νιώσουν καλύτερα. Στόχος αυτής της τεχνικής είναι να συμβάλει στην ολοκλήρωση της υγείας και της ευημερίας του ατόμου συνολικά.
Ψυχοθεραπεία
Κάθε θεραπεία που δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή άλλες σωματικές μεθόδους θα μπορούσε να αποκληθεί ψυχοθεραπεία. Το μόνο πιο σημαντικό στοιχείο της ψυχοθεραπείας είναι ο λόγος. Oι ιδέες πίσω από τη θεραπεία, ο τρόπος που εφαρμόζεται και η φύση της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ του ατόμου και του θεραπευτή είναι που διαφοροποιούν τις πολλές μορφές της ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Κάποιες σχολές θεραπείας δίνουν έμφαση στη σπουδαιότητα της απώλειας (για παράδειγμα, αγαπημένων προσώπων, αντικειμένων ή λατρεμένων ιδανικών), άλλες θεωρούν ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη τάση να επιζητούμε προσκόλληση σε άλλους, δημιουργώντας έτσι συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς που οδηγούν σε εμπειρίες ζεστασιάς, τρυφερότητας και προστασίας. Η καταστροφή αυτών των στενών δεσμών πιθανόν να καταστήσει τους ανθρώπους ιδιαίτερα ευάλωτους στο στρες.
Η άποψη των δεσμών προσκόλλησης παρέχει μια βάση για κατανόηση της εξέλιξης της προσωπικότητας και την ανάπτυξη στρατηγικών, προκειμένου να διορθωθούν παραποιήσεις που προκλήθηκαν από λανθασμένες ή ανεπαρκείς προσεγγίσεις στην παιδική ηλικία.
Oι ισχυροί δεσμοί προσκόλλησης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και πολύτιμοι, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστάσεις που προκαλούν στρες.
Δεδομένου ότι εξαρτάται από την προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή, ίσως να βοηθηθείτε να εκφράσετε και να ανακατευθύνετε τον θυμό σας και το μίσος σας με πιο κατάλληλους τρόπους ή μπορεί να συνεργαστείτε για να εξετάσετε παρούσες προσωπικές σχέσεις και να κατανοήσετε πώς αναπτύχθηκαν, από εμπειρίες με άτομα στα οποία είχατε προσκολληθεί στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σας.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση προέκυψε από ποικίλες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι διαταραχές στις προσωπικές σχέσεις συμβάλλουν στο στρες και την κατάθλιψη. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν στις σχέσεις από:
*Απώλεια ή θάνατο
*Διαμάχες για τους ρόλους (κυρίως αυτών της/του συζύγου)
*Μετάβαση ρόλου (το να γίνεσαι μητέρα, διαζύγιο)
*Έλλειψη στενών, βέβαιων σχέσεων
Στην ουσία, η ψυχοθεραπεία ασχολείται με την αναγνώριση προβλημάτων στις πιο στενές σας σχέσεις και με τη μελέτη εναλλακτικών τρόπων συμπεριφοράς και σκέψης.
Η συζήτηση ανάμεσα σε ένα άτομο και τον θεραπευτή επικεντρώνεται σε:
*Συναισθήματα που δημιουργούνται από στενές σχέσεις (συμπεριλαμβανομένων θυμού, εμπιστοσύνης, ζήλιας, φθόνου)
*Oικογενειακές σχέσεις
*Φιλικές σχέσεις
*Εργασία
*Στάση έναντι των γειτόνων και της κοινωνίας.
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η μία ή η άλλη μορφή ψυχοθεραπείας θα ανταποκρίνεται στους ίδιους και στα προβλήματά τους. Η ψυχοθεραπεία, κυρίως η ψυχανάλυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, είναι συχνά παρατεταμένη, γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και είναι ακριβή. Είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε τα οφέλη της είτε γίνεται σε ένα άτομο είτε σε ομάδα. Γι' αυτούς τους λόγους και επειδή είναι πιθανόν κάποιοι να αισθανθούν χειρότερα και περισσότερο πιεσμένοι μετά την ψυχοθεραπεία, ενδεχομένως να θεωρηθεί ακατάλληλη για κάποιους ανθρώπους.
Αλλάζοντας τον Τρόπο Σκέψης σας
O θεραπευτής σας ίσως σας βοηθήσει να επιλέξετε ενέργειες που είναι πιθανόν να αλλάξουν άστοχους τρόπους σκέψης - «μαθαίνοντας από την εμπειρία». Δεν είναι αρκετά απλό να σας βοηθήσει να αλλάξετε το περιεχόμενο μιας συγκεκριμένης σκέψης. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τη συλλογιστική διαδικασία που σας οδήγησε στη λανθασμένη κατάληξη, αν θέλετε να αποφύγετε παρόμοια λάθη στο μέλλον.
Αν και ο θεραπευτής δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις παρείσακτες, μη βοηθητικές σκέψεις, που προηγούνται της αλλαγής της διάθεσης ή του αισθήματος τους στρες, αυτός (ή αυτή) ενδιαφέρεται επίσης να αμφισβητήσει τις βαθύτερες πεποιθήσεις που έχει κάποιος για τον κόσμο, γιατί οι τελευταίες ενισχύουν τις μη βοηθητικές σκέψεις.
Το πρώτο στάδιο σας βοηθά να αντιληφθείτε κάθε μη βοηθητική σκέψη και να αναγνωρίσετε τη σχέση ανάμεσα σ' αυτήν και τις συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε μη βοηθητικές σκέψεις στη διάρκεια της θεραπείας, όταν το στρεσογόνο επεισόδιο μπορεί να αναβιώσει μέσω του παιχνιδιού των ρόλων.
Το δεύτερο στάδιο σας βοηθά να αναπτύξετε διαφορετικούς τρόπους ερμηνείας των γεγονότων. Ίσως να ενθαρρυνθείτε να σταθείτε πίσω από ένα πρόβλημα, για να αποκτήσετε περισσότερο αντικειμενική άποψη. Ίσως να προκύψουν διαφορετικές ιδέες και ίσως σας ζητηθεί να βαθμολογήσετε την ορθότητά τους. Από τη στιγμή που θα είστε σε θέση να σκεφθείτε εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας των γεγονότων, είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα καθημερινό αρχείο με τα αισθήματα στρες και τις σκέψεις που σχετίζονται με αυτά. Μπορεί ακόμη να σας ζητηθεί να συλλογισθείτε για τις μη βοηθητικές σκέψεις σας και να προτείνετε στον εαυτό σας άλλες πιθανές ερμηνείες, μόλις το στρες αρχίσει να εμφανίζεται.
Το τρίτο στάδιο της διαδικασίας σάς ενθαρρύνει να ελέγξετε με συστηματικό τρόπο τις απόψεις και τις στάσεις που συνδέονται με αισθήματα στρες. Αντί να χειρίζεστε τις ιδέες ως γεγονότα, θα σας βοηθήσει να δείτε ότι είναι πιθανόν να ανακαλύψετε τον βαθμό της αλήθειας ή αλλιώς της δικής σας άποψης μέσα από την έρευνα.
Καθώς βελτιώνετε και μαθαίνετε τη σωστή προσέγγιση, το επίκεντρο της θεραπείας μετατίθεται σε βαθύτερες προεκτάσεις που εκτιμάται ότι δημιουργούν τις βάσεις για μη βοηθητικές σκέψεις. Αν δεν αναγνωριστούν και τροποποιηθούν, είναι πιθανόν να βρεθείτε ξανά στο μέλλον σε κατάσταση στρες. Καθώς αυτές οι απόψεις διαμορφώνονται συνήθως σε μικρή ηλικία και έκτοτε υπάρχουν, έχουν την τάση να αντιστέκονται στην αλλαγή.
Δεν υπάρχουν απλοί τρόποι για να βγουν στην επιφάνεια αυτές οι λανθασμένες βάσεις, αλλά μια καλή αρχή είναι να αναγνωρίσετε τα επαναλαμβανόμενα «κεφάλαια στρες» στη ζωή σας. O καλύτερος τρόπος για να σπάσετε το μοντέλο αυτό, είναι να ενθαρρυνθείτε να ενεργήσετε ενάντια σε αυτές τις βαθιά ριζωμένες βάσεις.
Oι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται αυτόν τον τρόπο θεραπείας την ολοκληρώνουν σε περίπου 15 συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε περίοδο 3 μηνών.
Κοινωνικές Προσεγγίσεις
Καλύπτουν όλες τις προσπάθειες για τη ενίσχυση της ευεξίας του ασθενούς αλλάζοντας κάποιες πλευρές της κοινωνικής του ζωής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, την εργασία και τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο. Ασφαλώς, με αυτόν τον ορισμό όλες οι θεραπείες εμπεριέχουν ουσιαστικά κάποια κοινωνικά στοιχεία - ακόμη και μια επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό γεγονός.
Στο απλούστερο επίπεδο, οι διακοπές, η άδεια από τη δουλειά, ένα νέο χόμπι, είναι όλα σημαντικά κοινωνικά γεγονότα μέσα στην προσπάθεια ανακούφισης από το στρες. Η εκπαίδευση, τα σπορ, η μουσική, οι τέχνες, η φύση, η επιστήμη και η θρησκεία προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική και τη σωματική ευεξία.
Oικογενειακή Θεραπεία
Περισσότερο περίπλοκοι τύποι θεραπείας επίσης περιέχουν ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο. Η οικογενειακή προσέγγιση στη θεραπεία, η οποία μερικές φορές αποκαλείται οικογενειακή θεραπεία, αντιμετωπίζει το άτομο σε σχέση με την οικογένειά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικογενειακή μονάδα θεωρείται υπεύθυνη για το στρες που νιώθει ένα μέλος της, αλλά είναι σαφές ότι πολλά από τα προβλήματα του στρες περιστρέφουν δυσκολίες του τρόπου με τον οποίο τα μέλη επικοινωνούν μεταξύ τους. Το να προσέρχεται μια ολόκληρη οικογένεια για ομαδική συζήτηση μπορεί κάποιες φορές να αποδειχθεί ισχυρότατος τρόπος βοήθειας προς τον καθένα - για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών.
Oμαδική Θεραπεία
Αυτός ο τύπος θεραπείας - να συζητά κανείς ελεύθερα τα προβλήματα μέσα σε ομάδα για μερικές εβδομάδες ή μήνες - βοηθά στην καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης, θυμίζει στους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα στρες ότι δεν είναι μόνοι τους και παρέχει την ευκαιρία για αμοιβαία ενθάρρυνση και συζήτηση πρακτικών τρόπων για την απομάκρυνση του στρες.
Η θεραπεία μέσω της τέχνης, η θεραπεία παιχνιδιού, η θεραπεία χορού, η μουσικοθεραπεία κ.λπ., μπορούν όλες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν νέες κοινωνικές δεξιότητες καθώς και να εξασκήσουν παλαιότερες, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτάρκεια. Όλες στοχεύουν στην παροχή ευχαρίστησης, ψυχαγωγίας, διέγερσης, αυξημένης αυτοεκτίμησης και σε μια αίσθηση προσωπικής επίτευξης σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.
Σύγκριση των Θεραπειών
Η καλύτερη θεραπεία είναι αυτή που σας ταιριάζει. Καθεμία μέθοδος απευθύνεται σε μια ομάδα ατόμων και αν κάποια δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα έπειτα από μια αξιόπιστη περίοδο δοκιμών, θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη, μέχρι να βρείτε ανακούφιση από το στρες. Η ποικιλία των ψυχολογικών και των κοινωνικών θεραπειών μπορεί να προκαλεί σύγχυση, γι' αυτό και κατέγραψα και προσδιόρισα τις βασικές.
Μεσα Ενημερωσης και Ιντερνετ
Oι εφημερίδες, τα βιβλία, τα περιοδικά, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ στοχεύουν στη διασκέδαση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Αν και είναι συνήθως παθητικοί τρόποι επικοινωνίας, όταν χρησιμοποιούνται επιλεκτικά μπορεί να είναι χρήσιμοι στο να μας παράσχουν πρακτικές πληροφορίες για ευρεία κλίμακα ενδιαφερόντων και να μας ανακουφίσουν παροδικά από το στρες, αποσπώντας την προσοχή μας από τις προσωπικές μας στενοχώριες.
Χρησιμοποιώντας το Τηλέφωνο
Το τηλέφωνο σας δίνει εχέμυθη πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό συμβουλευτικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, η πιο γνωστή και εχέμυθη πηγή τηλεφωνικής επαφής είναι «Oι Σαμαρείτες». Αυτή η οργάνωση διαθέτει 24ωρη τηλεφωνική υπηρεσία που παρέχεται κυρίως από εθελοντές μερικής απασχόλησης, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων, που έχουν μεν εκπαιδευτεί ειδικά στη συμβουλευτική, αλλά η κύρια δύναμή τους εντοπίζεται στην ικανότητά τους και στην προθυμία τους να ακούνε συμπονετικά όσους τους καλούν.
Φυσιολογική Εξέλιξη
Ίσως η πιο παραγκωνισμένη θεραπεία να είναι ο χρόνος. Το στρες ήπιας μορφής μπορεί να ατονήσει από μόνο του, δοθέντος χρόνου. Το φυσιολογικό είναι να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα σε 6 έως 12 εβδομάδες. Αρκετοί άνθρωποι, πράγματι, πάνε καλύτερα από μόνοι τους, ανεξάρτητα από τη θεραπεία που κάνουν! Η αυτόματη φυσική βελτίωση προκύπτει μόνη της πιο συχνά:
Στο πρώτο επεισόδιο στρες
Όταν το στρες άρχισε πρόσφατα
Όταν άρχισε ξαφνικά
Όταν συγγενείς και φίλοι μπορούν να δώσουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Φιλιά και καλημέρα!
Στα θέματα υγείας δε χωρά η αναβολή
O χρόνος είναι αλήθεια και γιατρός μαζί
ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΟΥΔΕΙΣ ΟΣΤΙΣ ΟΥΧ ΑΥΤΟΝ ΦΙΛΕΙ* . (Μένανδρος , Γν. Μον) . Δεν υπάρχει κανένας που δεν αγαπάει τον εαυτό του (Το γνωμικό δεν περιέχει την φιλαυτία αλλά την προσοχή ή την υγεία στο σώμα μας)
Με το γέλιο βγαίνουν από το λήθαργο η εξυπνάδα και η λογική* . (Ντάριο Φο , Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997)
Το πνεύμα εύκολα πέφτει σε ύπνωση χωρίς την άσκηση του σώματος
Όπως το σώμα χρειάζεται τη γυμναστική για να είναι υγιές έτσι και η ψυχή χρειάζεται το πνεύμα και το συναίσθημα
Εξασκώντας το σώμα δυναμώνεις το πνεύμα . Δυναμώνοντας το πνεύμα δίδεις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητά σου . Δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητα έκανες το πρώτο βήμα για την ευτυχία σου....
Άγχος προκύπτει είτε από εμάς είτε από τους άλλους . Το σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε το άγχος των άλλων να μην γίνεται δικό μας άγχος διότι των άλλων δεν εξαρτάται από εμάς . Συνεπώς κάτι που δεν το ορίζουμε γιατί θα έπρεπε να μας επηρεάζει; Εξού και το κρητική ρήση *τα δικά μου και πολλά μου*
*ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ* . Δηλαδή ο νους είναι υγιής μέσα σε ένα υγιές σώμα
Το άτομο νοσεί όταν αφήσει τον οργανισμό του να εξασθενήσει* . (Ιπποκράτης από την Κω , 460 - 370 π.χ.)
*ΟΥΔΕΝ ΩΦΕΛΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΕΣΤΙ , ΕΑΝ ΤΟ ΥΓΙΑΙΝΕΙΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΗ* , δηλαδή αν απουσιάσει η υγεία από τον άνθρωπο , δεν υπάρχει κάποιο όφελος γι΄αυτόν απ΄όλα γενικά τα άλλα αγαθά του . (Ιπποκράτης)
*Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου* (Ιπποκράτης)
*ΩΦΕΛΕΕΙΝ Ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ* . Να ωφελείς παρά να βλάπτεις ή αν δεν μπορείς να ωφελήσεις να μην βλάπτεις .(Φράση από τον όρκο του Ιπποκράτη)
*Ασχολείται με τις αρρώστιες ο γιατρός, αλλά γιατρεύει η φύση*. (Ιπποκράτης)
Ομορφιά μου,
ροδακινιά μου, παπαρούνα μου, ροδιά μου ολάνθιστη, μπουκαμβίλια μου,
πώς να μην έχω στρες... αφου όσο κι αν φιλοσοφώ, μάλλον "αμπελο-φιλοσοφώ" (!!!! έκφρασή μου που μου στοίχισε τη φιλία ενός φίλου....)
τίποτα δεν γίνεται. Τραβώ από δω τον καιρό, τον τεντώνω από κει... κι εκείνος μου απαντάει: -δεν είμαι λάστιχο, κυρά μου!!! Ξύπνα!
Ελα, και να είχα μια ακόμη εβδομάδα πάνω στην εβδομάδα μου!!!
Γιατι; για να κοιμάμαι!!!!!!!!!!
Σ΄αφήνω, μάτια μου,
Υιώτα, ΝΥ
Δημοσίευση σχολίου