Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

"η αισιοδοξία ευνοεί την υγεία"





Το γονίδιο της ευτυχίας

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει το γονίδιο 5-HTTLPR ως ρυθμιστικό του τρόπου λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η ορμόνη αυτή μεταφέρει χημικά σήματα μεταξύ των νευροκυττάρων, ενώ έχει σχετισθεί άμεσα με την ανθρώπινη διάθεση. Πολλά αντικαταθλιπτικά μάλιστα επιδιώκουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης τρεις παραλλαγές του γονιδίου. Δύο από αυτές συνδέθηκαν μάλιστα με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή απόπειρας αυτοκτονίας. Σε αντίθεση με την τρίτη παραλλαγή, θεωρείται επίσης ότι προκαλούν υπερβολικές νευροχημικές αντιδράσεις σε αγχώδεις καταστάσεις.

Τρεις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία, μελέτησαν την επίδραση των διαφορετικών παραλλαγών της ορμόνης και των αποτελεσμάτων στον οργανισμό. Οι 97 συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολούθησαν μια σειρά από slides, καθένα από τα οποία περιείχε δύο εικόνες που χρησιμοποιούνται σε ψυχομετρική αξιολόγηση. Οι εικόνες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: Οι αρνητικές σχεδιάστηκαν για να εμπνέουν φόβο και άγχος, οι ερωτικές και οι ουδέτερες.

Οι 16 συμμετέχοντες που είχαν την τρίτη παραλλαγή του γονιδίου, έδειξαν να αγνοούν τις αρνητικές εικόνες, εστιάζοντας στις όμορφες. Αντίθετα, όσοι είχαν τις δύο άλλες παραλλαγές συμπεριφέρθηκαν ακριβώς αντίθετα. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η γενετική τάση να κοιτάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων είναι ένας μηχανισμός που υποδηλώνει την αντοχή στις γενικές αγχώδεις καταστάσεις», καταλήγει η μελέτη.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο






Η ευτυχία μπορεί εύκολα να μεταδοθεί...

Χαμογελάστε και ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σας. Το αξίωμα αυτό αποδείχθηκε και επιστημονικά, με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal (ΒMJ). Η ευτυχία, και όχι μόνο το γέλιο, είναι μεταδοτικό.

Αναλύοντας στοιχεία από 4.700 κατοίκους της Μασαχουσέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μετέδιδαν τα θετικά συναισθήματά τους ακόμα και σε άτομα που δεν γνώριζαν προσωπικά. Και αυτή η μεταδοτική ευτυχία διαρκούσε μέχρι ένα χρόνο.

Οπως υποστηρίζει ο καθηγητής Νικόλαος Χρηστάκης, του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η ευτυχία μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις πράξεις, τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας, αλλά και από ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουμε. Ο καθηγητής Χρηστάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τζέιμς Φόουλερ σε προηγούμενες μελέτες τους είχαν διαπιστώσει ότι και η παχυσαρκία και το κάπνισμα διαδίδονται μέσω του κοινωνικού περίγυρου.

«Κολλάμε» από φίλους

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να αξιολογήσουν την ευτυχία τους. Οπως διαπιστώθηκε, υπήρχαν διακριτές ομάδες ευτυχισμένων ατόμων, όπως και δυστυχισμένων, που δεν μπορούσαν να αποδοθούν στην τύχη. Η ευτυχία μεταδιδόταν από το άτομο στους φίλους και τους φίλους των φίλων. Οι ευτυχείς βρίσκονταν στο κέντρο των κοινωνικών ιστών. Η ύπαρξη αδελφών ή φίλων αύξαναν τις πιθανότητες ευδαιμονίας και χαράς, οι ευτυχισμένοι σύζυγοι συνέβαλαν στη θετική ψυχική κατάσταση, αλλά όχι όσο οι ευτυχείς φίλοι, ενώ δεν καταγράφηκε επίδραση από τους συναδέλφους.

Ο καθηγητής Χρηστάκης υπολόγισε ότι κάθε ευτυχισμένος φίλος αυξάνει τις πιθανότητες μας να νιώθουμε καλά κατά 9%, ενώ η ύπαρξη ενός γκρινιάρη στην παρέα τις μειώνει κατά 7%. Η ευτυχία, επίσης, έχει και άλλα οφέλη, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ περιορίζει την παραγωγή των ορμονών του στρες.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και η ψυχική διάθεση των φίλων μας αποτελεί δείκτη των δικών μας συναισθημάτων, δεν είναι δυνατόν να μεταβάλλουμε την ψυχική μας κατάσταση επιλέγοντας «ιδανικούς» φίλους. Τέλος, ο καθηγητής Χρηστάκης επισημαίνει ότι δίκτυα κοινωνικών επαφών, όπως το Facebook, που υποβοηθούν την επαφή με φίλους πιθανώς να συμβάλλουν στη μετάδοση της ευτυχίας χωρίς, όμως, κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί.
ΑΡ ΛOΝΔΙΝΟ






Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους απαισιόδοξους, αναφέρουν ερευνητές στις ΗΠΑ σε μια μελέτη που θα μπορούσε να δώσει ακόμη μια αφορμή για… γκρίνια σε όσους βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας και την κατάσταση υγείας μεταξύ 100.000 γυναικών ηλικίας πενήντα ετών και πάνω, για 15 χρόνια. Οι γυναίκες που χαρακτηρίστηκαν «αισιόδοξες» με βάση σειρά ψυχολογικών και ψυχομετρικών τεστ, είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τις απαισιόδοξες, και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση. Επιπλέον, οι αισιόδοξες γυναίκες είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγείτο η Δρ. Χίλαρι Τιντλ, μελέτησε επίσης γυναίκες που δεν εμπιστεύονταν εύκολα ανθρώπους και τις συνέκρινε με εκείνες που έτειναν να πιστεύουν πιο εύκολα τις προθέσεις των άλλων. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρώτες είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια ασθένεια, κατά τη διάρκεια των 15 ετών που διήρκεσε η έρευνα, ενώ είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Η Τίντλ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι οι αρνητική στάση απέναντι στη ζωή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αν και κάποια σχέση φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δύο. «Πρέπει να πραγματοποιήσουμε περισσότερες μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να σχεδιάσουμε θεραπείες που θα συμπεριλαμβάνουν τη στάση των ανθρώπων απέναντι στη ζωή» πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters





Γιατί οι αισιόδοξοι είναι περισσότερο υγιείς

Σύμφωνα με έρευνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Στο περιοδικό ‘Harvard Men's Health Watch’ διερευνώνται οι πιθανές αιτίες της σχέσης μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλύτερης κατάστασης της υγείας.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων των ερευνών είναι τα ακόλουθα:

* Οι αισιόδοξοι ασθενείς με by-pass είχαν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους απαισιόδοξους να χρειαστούν επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.

* Οι πολύ απαισιόδοξοι άντρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

* Οι άνθρωποι με θετικά συναισθήματα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

* Σε μια έρευνα, οι άντρες που ήταν περισσότερο απαισιόδοξοι είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με τους πιο αισιόδοξους.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία ευνοεί την υγεία. Ωστόσο, άνθρωποι που είναι υγιείς είναι πιθανό να έχουν καλύτερες προοπτικές σε σχέση με ανθρώπους που νοσούν, έτσι ενδεχομένως η αισιοδοξία να είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της καλής υγείας αντί για το ανάποδο.

Για να εξουδετερώσουν αυτό το επιχείρημα οι ερευνητές προσάρμοσαν τις αναλύσεις τους να λαμβάνουν υπόψη προϋπάρχουσες παθήσεις. Οι έρευνες στις οποίες έγιναν αυτές οι προσαρμογές ανακάλυψαν ότι οι υπάρχουσες ασθένειες δεν ‘εξαφάνισαν’ τα οφέλη της αισιοδοξίας.

Μια εξήγηση υποδεικνύει πως είναι πιθανό ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερα χρόνια επειδή έχουν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις και στήριξη και λαμβάνουν καλύτερη ιατρική φροντίδα. Επιπρόσθετα, η αισιοδοξία μπορεί να έχει βιολογικά οφέλη, όπως χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και λιγότερη φλεγμονή.

Καταλήγοντας, η κληρονομικότητα μπορεί να εξηγήσει μέρος της σχέσης μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλύτερης κατάστασης της υγείας. Είναι πιθανό, γονίδια να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους στην αισιοδοξία και τα ίδια γονίδια να επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία. Το περιοδικό υποδεικνύει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα επειδή είναι πιθανό να ενέχονται πολλοί μηχανισμοί στη σχέση αυτή.

Πηγές: ‘Harvard Men's Health Watch’










10 σχόλια:

mareld είπε...

«Είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά σε κακιά παρέα.» Τζορτζ Ουάσινγκτον

Πολλά φιλιά!

mareld είπε...

«Αυτός που είναι στην ευτυχία μόνος του, θα είναι και στη δυστυχία μόνος του.» Στέφαν Τσβάιχ

mareld είπε...

«Μη στενοχωριέσαι, άφησε τα πράγματα να πάνε μόνα τους. Οι ηλίθιοι και οι κακοί θα νικηθούν στο τέλος.»Λάο Τσε

mareld είπε...

«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

mareld είπε...

«Η προσπάθεια να μετατρέψεις τη Γη σε Παράδεισο αναπόφευκτα θα φέρει την Κόλαση.» Καρλ Πόπερ

mareld είπε...

«Όταν το μυαλό είναι ακμαίο, ασχολείται με την επιστήμη. Όταν αρχίσει να κάμπτεται, στρέφεται προς τη φιλοσοφία. Στη δύση του, τέλος, καταφεύγει στην πολιτική.»
Μπέρτραντ Ράσελ

"ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ" είπε...

Kαλημέραααα!
Πολύ καλά και τα 6, σε φέρνουν στα ίσια σου καλή μου mareld.
Η κατάσταση εδώ είναι η ίδια.Ανακουφίζομαι όταν κλέβω λίγο χρόνο από το γραφείο και σε διαβάζω!
Καλή συνέχεια στη μέρα σου!
ΟΛΓΑ

Ερατώ είπε...

Καλό σου απόγευμα Mareld!
Πολύ ωραία όλα!

LIA είπε...

Μαρελντούλα μου!

Πολύ σημαντικά όλα όσα μας λες.
Η αισιοδοξία είναι πηγή δύναμης, χαράς και πλούτου.
"Η συνήθεια να βλέπεις την καλή όψη κάθε γεγονότος, αξίζει περισσότερο από το να έχεις εισόδημα χίλιες λίρες το χρόνο."μας λέει ο Σαμουήλ Τζόνσον.
"Νικούν όσοι πιστεύουν πως θα νικήσουν."John Dryden
"Καλομελέτα κι έρχεται" λέει η παροιμία.
Άς ανοίξουμε λοιπόν τα πανιά της αισιοδοξίας και ο άνεμος για τα ταξίδια μας, πάντα θα είναι ούριος.
Πολλά φιλάκια και σ' ευχαριστούμε

roadartist είπε...

Πολύ όμορφα όλα.. και τα αποφθέγματα στα σχόλια.. Να είσαι καλά!