Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

Ο Υπερβατικός διαλογισμός (Transcendental Meditation) είναι μία μέθοδος διαλογισμού, βασισμένη στην Βεδική παράδοση
Ο Υπερβατικός διαλογισμός (Transcendental Meditation) είναι μία μέθοδος διαλογισμού, βασισμένη στην Βεδική παράδοση.
Δημιουργός της είναι ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1959, ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι έφθασε στο διεθνή αερολιμένα του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν η πρώτη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η δεύτερη ήπειρος στον Παγκόσμιο ταξίδι του για την διάδοση του Υπερβατικού Διαλογισμού στον κόσμο. Ο Μαχαρίσι έδωσε διαλέξεις σε εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της δίμηνης παραμονής του και πολλοί έμαθαν την τεχνική. Το San Francisco Chronicle κάλυψε μια από τις διαλέξεις του Μαχαρίσι και δημοσίευσε το πρώτο άρθρο σχετικά με τη τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού στην Αμερική.

Το μήνυμα του Μαχαρίσι ήταν απλό και άμεσο, και είναι το ίδιο σήμερα. Η ζωή είναι ευδαιμονία. Το άτομο γεννιέται για να την απολαύσει. Μέσα στον καθέναν υπάρχει μια απεριόριστη δεξαμενή ενέργειας, νοημοσύνης, και ευτυχίας. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μια απλή, αβίαστη διαδικασία για να έρθει σε επαφή μαζί της. Η τεχνική μπορεί να μαθευτεί εύκολα από τον καθέναν οποιουδήποτε ηλικίας, πολιτισμού, θρησκείας, ή εκπαιδευτικού υποβάθρου.

Σε εκείνες τις πρόωρες ημέρες, δεν υπήρξε κανένας άλλος δάσκαλος της τεχνικής του Υπερβατικού Διαλογισμού, και κανένα κέντρο διαλογισμού. Μετά από το Σαν Φρανσίσκο, ο Μαχαρίσι πέρασε αρκετούς μήνες στο Λος Άντζελες, κατόπιν ταξίδεψε προς τη Νέα Υόρκη. Από τη Νέα Υόρκη, ο Μαχαρίσι πήγε στην Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, και σε όλο τον κόσμο. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός άρχισε απλά και αυξήθηκε σταθερά. Κατόπιν ξαφνικά, με την πρώτη δημοσίευση της επιστημονικής έρευνας για την τεχνική, ο Υπερβατικός Διαλογισμός κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση.

Η πρώτη μελέτη για την τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες το 1968 από το φυσιολόγο Robert Keith Wallace. Με την διατριβή του, "Τα φυσιολογικά αποτελέσματα του Υπερβατικού Διαλογισμού: Ένα προτεινόμενο 4ο σημαντικό επίπεδο της συνειδητότητας", πήρε τον τίτλο Ph.D, και τα συμπεράσματά του δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science και Scientific American. Αυτό ενέπνευσε επίσης μια τεράστια άνοδο της έρευνας στα αποτελέσματα του Υπερβατικού Διαλογισμού.

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως —συμπεριλαμβανομένων περισσότερων του ενός εκατομμυρίου άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες από κάθε επάγγελμα, ηλικία, εκπαιδευτικό υπόβαθρο, και θρησκεία έμαθαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Η τεχνική έχει μαθευτεί από πάνω από 6.000 ιατρούς στις ΗΠΑ και από δεκάδες χιλιάδες ανώτερους υπάλληλους, διευθυντές, και υπάλληλους μεγάλων εταιριών και μικρών επιχειρήσεων στην ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο.


Ο Υπερβατικός Διαλογισμός ασκείται για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά δύο φορές καθημερινά ενώ κάποιος κάθεται άνετα με τα μάτια κλειστά. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, ο Νους και το σώμα κατασταλάζουν για να δοκιμάσουν μια μοναδική κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Δεδομένου ότι ο Νους έχει την εμπειρία πλήρους σιγής, το σώμα αποκτά βαθιά ξεκούραση. Σε αυτή την πιο πάγια κατάσταση της συνειδητοποίησης του Εαυτού, ο Νους ξεπερνά όλη τη διανοητική δραστηριότητα για να δοκιμάσει την απλούστερη μορφή συνειδητοποίησης, την Υπερβατική Συνείδηση.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η εμπειρία της Υπερβατικής Συνείδησης συσχετίζεται με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, βελτιωμένη εκμάθηση, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο ηθικό, αυξανόμενη συνοχή και τάξη στο Νου, και βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος. Είναι φυσικός, εύκολος και αβίαστος στην εξάσκηση του, και μπορεί μόνο να διδαχτεί προσωπικά από έναν πτυχιούχο δάσκαλο του Υπερβατικού Διαλογισμού. Ακολουθώντας την Βεδική παράδοση διδασκαλίας η τεχνική δεν μπορεί διδαχτεί από μία βιντεοταινία, μαγνητοταινία, ή βιβλίο.


Η
τακτική πρακτική εξάσκηση του Υπερβατικού διαλογισμού, αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες , φέρνει σημαντικά, συσσωρευτικά οφέλη στους τομείς:

* του Νου (Travis, Arenander & DuBois 2004)
* του σώματος (Barnes, Treiber & Νταίηβις 2001)
* στην συμπεριφορά (Barnes, Bauza & Treiber 2003)
* και το περιβάλλον (Hagelin et Al 1999)
wikipedia.org4 σχόλια:

mareld είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Έμαθα Υπερβατικό διαλογισμό ή ΤΜ στο κέντρο διαλογισμού στη Στοκχόλμη.
Έγινα μέλος και μια φορά την εβδομάδα είχαμε συνάντηση και ομαδικό διαλογισμό.
Πήγαινα 3 1/2 χρόνια.
Διαλογίζομαι 15 χρόνια.

Ο Υπεβατικός διαλογισμός είναι η πιο βαθιά μορφή χαλάρωσης και η πιο τρυφερή αυτοανάλυση!

Είναι ένα ταξίδι φαντασμαγορικό αυτογνωσίας!!!!

Άστρια είπε...

Ξεχωριστή μου mareld,

Περιδιάβηκα κι εδώ όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σου που έχασα. Πολύ καλή κι αυτή για την τελειομανία.
Ένας συμφοιτητής μου χρόνια τώρα -Διονύσης(Νιόνιος) από τη Ζάκυνθο κι αυτός- παρακολουθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα διαλογισμό και είχε γίνει ένας άλλος άνθρωπος. Μου είχε δώσει κι ένα βιβλίο, είχα πάει και σε μία συγκέντρωση, αλλά δεν ξέρω γιατί, φοβήθηκα να συνεχίσω.
Στη Δροσοσταλίδα πριν από λίγο, σου έγραψα ότι αναγνωρίζω τη δύναμή σου. Εδώ αναγνωρίζω την επιμονή σου και καταλαβαίνω μία από τις πηγές των ψυχικών σου αποθεμάτων.

Αντε, να περάσει ο καιρός, σε περιμένουμε να έρθεις εδώ να βοηθήσεις να κάνουμε κάτι κι εμείς:))))
Φιλάκια πολλά κι από εδώ:))
Σήμερα ήθελα να περάσω από όλα τα σπίτια σου:)))

mareld είπε...

Αστεράκι μου!

Θα σε μάθω διαλογισμό, είναι εύκολο. Θα νιώθεις καλά και θα συνεχίζεις.
Οι πηγές μου δεν ξέρω ποιες είναι αφού μικρή δεν είχαμε ούτε νερό στο σπίτι...αυτό για να γελάσεις..
Η μάνα μου το έφερνε από μακριά και εγώ έπινα όσο το δυνατόν πιο λίγο να μην τελειώνει και την βλέπω να υποφέρει όταν το κουβαλάει. Απέκτησα βαθιά ενσυναίσθηση. Είναι η δύναμή μου αλλά και η αδυναμία μου αφού μπαίνω στη θέση του άλλου και νιώθω το πόνο του.

Στο μέλλον θα πούμε πολλά!

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά!

Αστοριανή είπε...

...δεν μας είπες πως τα περνάς εκεί στα... ξένα!
Μας (μου) λείπεις!
Υιώτα
αστοριανός ηλίανθος...
ΝΥ