Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Οι «ανθρώπινες» γειτονιές μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης




Οι «ανθρώπινες» γειτονιές μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης


Οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με περισσότερες ευκαιρίες για περπάτημα, ποιοτικές αγορές, χαμηλότερη εγκληματικότητα και ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινότητας παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από υπέρταση, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση υγείας είναι σημαντική, το ίδιο όμως ισχύει και με τις πολιτικές που δημιουργούν περιβάλλοντα ενθαρρυντικά για υγιεινές επιλογές και μείωση του στρες» σχολιάζει στο Reuters η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Δρ Ανα Ντιέζ Ρου, επικεφαλής της μελέτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μίσιγκαν.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Epidemiology, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.612 ατόμων 45-85 ετών, από την πόλη της Νέας Υόρκης, τη Βαλτιμόρη και την κομητεία Φόρσαϊθ στη Βόρειο Καρολίνα, οι οποίοι συμμετείχαν σε ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το εάν αισθάνονταν ασφαλεία, αν τα μαγαζιά της περιοχής προσφέρουν καλή επιλογή φρούτων και λαχανικών, και αν είναι εύκολο να περπατήσουν στους δρόμους της γειτονιάς τους. Απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την «κοινωνική συνοχή» της κοινότητάς τους, δηλαδή για το εάν οι γείτονες είναι γενικά φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις γειτονιές με τις περισσότερες ευκαιρίες για περπάτημα ήταν 25% λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι παράγοντες που μειώνουν το ρίσκο είναι η σωματική άσκηση και το λιγότερο άγχος, υποθέτουν οι ερευνητές.
Newsroom ΔΟΛ