Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

..οι αναμνήσεις μας δεν είναι σταθερές, αλλά πρέπει να εδραιώνονται εκ νέου στον εγκέφαλό μας κάθε φορά που τις ανακαλούμε..


Λογοκρίνοντας το παρελθόν
Τεχνική χωρίς φάρμακα διαγράφει επώδυνες αναμνήσεις

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ασχημες αναμνήσεις που πυροδοτούν το συναίσθημα του φόβου μπορούν να διαγραφούν μόνιμα από τον εγκέφαλο χάρη σε μια απλή τεχνική που δεν απαιτεί καν φάρμακα, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Μελέτες σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει ότι κάθε φορά που μια ανάμνηση ανακαλείται στη σκέψη, περνά αυτόματα σε μια «ευάλωτη» κατάσταση κατά την οποία το συναισθηματικό της περιεχόμενο μπορεί να τροποποιηθεί ή και να διαγραφεί.

Όταν αυτό το χρονικό «παράθυρο επανεδραίωσης» κλείσει, λίγες ώρες μετά την ανάκληση του αρχικού περιστατικού, η ανάμνηση πρέπει να αποθηκευθεί εν νέου ώστε να παραμείνει ενεργή και στο μέλλον.

Η ομάδα της Ελίζαμπεθ Φελπς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αξιοποίησε αυτό το παράθυρο για να «διαγράψει» επώδυνες μνήμες από το μυαλό εθελοντών.

Εξάλειψη

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που ονομάζεται «θεραπεία εξάλειψης» και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των τρομακτικών αναμνήσεων που σχετίζονται με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες: Ο ασθενής εκτίθεται ξανά και ξανά σε ένα ερέθισμα που πυροδοτεί την άσχημη ανάμνηση -πχ την εικόνα ενός όπλου- μέχρι να μάθει με τον καιρό ότι το ερέθισμα αυτό δεν είναι πραγματικά απειλητικό.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές δημιούργησαν στους εθελοντές μια άσχημη ανάμνηση κάνοντάς τους ένα ήπιο ηλεκτροσόκ κάθε φορά που έβλεπαν ένα μπλε τετράγωνο.

Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου, που δεν υποβλήθηκαν στη νέα τεχνική, συνέχισαν να παρουσιάζουν μετρήσιμες ενδείξεις άγχους κάθε φορά που έβλεπαν μπλε τετράγωνα, ακόμα και ένα χρόνο μετά την εδραίωση της αρχικής ανάμνησης.

Οι υπόλοιποι εθελοντές ήταν οι τυχεροί: Μία ημέρα μετά την πρώτη φάση του πειράματος, κλήθηκαν να κοιτάξουν ένα μπλε τετράγωνο ώστε να ανακαλέσουν την άσχημη ανάμνηση. Δέκα λεπτά αργότερα, όταν η ανάμνηση είχε περάσει στην ευάλωτη κατάσταση, κλήθηκαν να κοιτάξουν το μπλε τετράγωνο ξανά και ξανά, αυτή τη φορά χωρίς το ηλεκτροσόκ.

Μία ημέρα αργότερα, είχαν πάψει να αγχώνονται όταν έβλεπαν μπλε τετράγωνα. Με άλλα λόγια, η επώδυνη ανάμνηση είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους, και δεν φάνηκε να είχε επιστρέψει όταν οι εθελοντές επανεξετάστηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Η θεραπεία εξάλειψης ήταν πάντως αποτελεσματική μόνο αν γινόταν τις πρώτες έξι ώρες μετά την ανάκληση της επώδυνης ανάμνησης.

Το γεγονός ότι οι αναμνήσεις μας δεν είναι σταθερές, αλλά πρέπει να εδραιώνονται εκ νέου στον εγκέφαλό μας κάθε φορά που τις ανακαλούμε, είχε ανακαλυφθεί σε πειραματόζωα.

Όμως τα φάρμακα που είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία για τη διαγραφή αναμνήσεων σε ζώα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και συχνά είναι τοξικά, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι η μελέτη τους θα αξιοποιηθεί σύντομα από τους ψυχοθεραπευτές. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν η μέθοδος θα αποδειχθεί χρήσιμη στην πράξη, δεδομένου ότι ένα ασθενές ηλεκτροσόκ στη θέα ενός μπλε τετραγώνου δεν συγκρίνεται με τα τραυματικά γεγονότα της αληθινής ζωής, για παράδειγμα με τη φρίκη του πολέμου.


Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν βλάβες του κερατοειδούς
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές «κάλυμμα» του οφθαλμού το οποίο προστατεύει τις ευαίσθητες δομές του και βοηθά στην εστίαση του φωτός. Ασθένειες ή τραυματισμοί του χιτώνα μπορούν να οδηγήσουν σε θόλωσή του προκαλώντας προβλήματα στην όραση.

Οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου προκειμένου να θεραπεύσουν ποντίκια με πολύ λεπτούς και θολούς κερατοειδείς, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη μιας πρωτεΐνης η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό και τη διατήρηση διάφανου κερατοειδούς.

Οπως προέκυψε, τα κύτταρα όχι μόνο επιβίωσαν στον κερατοειδή χιτώνα των ζώων επί τρεις μήνες χωρίς να απορριφθούν από τον οργανισμό, αλλά παράλληλα έλαβαν τις ιδιότητες των κυττάρων του κερατοειδούς. Μετά τη μεταμόσχευση των κυττάρων ο χιτώνας των ζώων παρουσίασε βελτίωση τόσο στο πάχος όσο και στη διαύγειά του.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα φάνηκε ότι αφορούσαν μόνο τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου. Παρόμοια πειράματα με χρήση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών δρα Γουίνστον Κάο, η νέα προσέγγιση ελπίζεται ότι θα αποδειχθεί άκρως χρήσιμη για άτομα με βλάβες του κερατοειδούς, δεδομένου ότι σήμερα τα μοσχεύματα που χρειάζεται να λάβουν αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη. Αντιθέτως τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου μπορούν να απομονωθούν εύκολα, να καλλιεργηθούν και να αποθηκευθούν χωρίς προβλήματα, αποτελώντας μια ανεξάντλητη «πηγή» κυττάρων
θεραπεία.


Ο κρυφός μηχανισμός των αισθήσεων
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
. Πολύ συζήτηση έχει γίνει εδώ και δεκαετίες για τη λεγόμενη έκτη αίσθηση του ανθρώπου, για το αν υπάρχει, το πώς ενεργοποιείται κτλ. Ειδικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα ότι ο άνθρωπος δεν διαθέτει απλώς μία ακόμη αίσθηση, αλλά έναν «παράλληλο» μηχανισμό αισθήσεων που είναι κρυμμένος μέσα στο σώμα του. Ο άνθρωπος διαθέτει πολλούς διαφορετικούς τύπους νευρικών απολήξεων κάτω από το δέρμα, οι οποίες παράγουν αισθήσεις.

Επιστήμονες του Αlbany Μedical College στη Νέα Υόρκη μελέτησαν δύο άτομα που γεννήθηκαν έχοντας εξαιρετικά περιορισμένη αίσθηση του πόνου, αφού το δέρμα τους ήταν αισθητηριακά «απενεργοποιημένο». Διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά αισθάνονταν το ζεστό και το κρύο χάρη σε νευρικές απολήξεις που βρίσκονταν σε αιμοφόρα αγγεία και ιδρωτοποιούς αδένες. Η ανακάλυψη εξέπληξε τους επιστήμονες, αφού δεν είχε διαπιστωθεί ως σήμερα ότι υπάρχουν και άλλοι αγωγοί μεταφοράς αισθήσεων εκτός από εκείνον του δέρματος. Η ανακάλυψη πιθανόν είναι να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση διαφόρων παθήσεων που εκδηλώνονται με πόνο και ως σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όπως, για παράδειγμα, οι ημικρανίες, οι ινομυαλγίες κ.ά.


Ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη ο καφές
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να περιορίζει, και μάλιστα σημαντικά, την εμφάνιση της πλέον επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα 50.000 ανδρών για μια μεγάλη χρονική περίοδο (από το 1986 ως το 2006) και διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών έπιναν έξι ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα είχαν 60% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου.

Οφέλη από τον καφέ εμφανίζονταν και στους άνδρες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες: ο κίνδυνος ανάπτυξης προχωρημένης νόσου ήταν περίπου 20% χαμηλότερος για όσους έπιναν μία-τρεις κούπες την ημέρα και 25% χαμηλότερος για όσους κατανάλωναν τέσσερις-πέντε κούπες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Ερευνας για τον Καρκίνο και θεωρούνται σημαντικά, αφού είναι η πρώτη φορά που συνδέεται ο καφές με τον καρκίνο του προστάτη. Βέβαια, οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή και ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ βασιζόμενοι στην έρευνα» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg η Κάθριν Γουίλσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Ο καφές ενισχύει αντί να «σβήνει» το μεθύσι
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ
. Ως σήμερα γνωρίζαμε ότι μία από τις βασικότερες συμβουλές ύστερα από ένα μεθύσι ήταν το να καταναλώσει κάποιος έναν δυνατό καφέ. Ωστόσο οι επιστήμονες έρχονται τώρα να γκρεμίσουν τα θεμέλια του «οικοδομήματος» των απανταχού μεθυσμένων: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Βehavioural Νeuro-science» ότι ο συνδυασμός του αλκοόλ με την καφεΐνη οδηγεί σε ένα εν δυνάμει θανατηφόρο «κοκτέιλ» το οποίο ενισχύει το μεθύσι. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη των ειδικών από τη Φιλαδέλφεια, και η κατανάλωση ισοτονικών ποτών με καφεΐνη δρα με τον ίδιο καταστρεπτικό τρόπο.

Σε πειράματα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες, η χορήγηση καφεΐνης σε ποντίκια τα οποία είχαν καταναλώσει αλκοόλ δεν οδήγησε σε αναστροφή των προβλημάτων στη συνείδηση που προκαλεί το μεθύσι, όπως το να κάνει ένα άτομο πράγματα που αν ήταν νηφάλιο θα γνώριζε ότι μπορεί να το βλάψουν. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Τόμας Γκουλντ, «είναι μύθος το ότι το αλκοόλ ξεμεθά αφού, όπως αποδείχθηκε, ο συνδυασμός καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα».


Χυμός σταφυλιού για γερή μνήμη
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ
. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σινσινάτι στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μικρής κλίμακας έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού σταφυλιών της ποικιλίας Concord (φωτογραφία)

περιορίζει ή ακόμη και αντιστρέφει τα συμπτώματα απώλειας μνήμης που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Η έρευνα έγινε σε 12 άτομα τα οποία βρίσκονταν σε αρχικά στάδια απώλειας μνήμης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οι μισοί εξ αυτών για 12 εβδομάδες έπιναν 100% φρέσκο χυμό της συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιών, ενώ οι άλλοι όχι. Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι οι οποίοι έπιναν τον χυμό είχαν καλύτερη απόδοση στα διάφορα τεστ μνήμης στα οποία τους υπέβαλαν οι ερευνητές από εκείνους που δεν έπιναν. Σε έρευνα η οποία έγινε πριν από πέντε χρόνια είχε αποδειχθεί ότι ο χυμός του σταφυλιού Concord κατέχει την υψηλότερη θέση σε περιεκτικότητα ανά ποτήρι σε φυτικά αντιοξειδωτικά, ανάμεσα σε πολλούς χυμούς, ροφήματα και ποτά όπως το κόκκινο κρασί, το τσάι, οι μηλοχυμοί, τα κοκτέιλ χυμών με βατόμουρα κ.ά. Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά εντοπίζεται και συγκεκριμένη ευεργετική δράση η οποία προκύπτει από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εν λόγω σταφυλιού.


Η μοναξιά ένοχη για την ασθένεια
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και μάλιστα επιθετικού. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Γέιλ η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Οι ερευνητές είδαν ύστερα από πειράματα σε ποντίκια ότι όσα εξ αυτών ζούσαν απομονωμένα και υπό συνθήκες στρες ανέπτυξαν 84 φορές περισσότερους όγκους στο μαστό σε σύγκριση με εκείνα που ζούσαν σε ομάδες. Μάλιστα οι όγκοι των απομονωμένων ζώων ήταν και πιο επιθετικοί. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα ζώα που είχαν τεθεί σε «κοινωνικό αποκλεισμό» παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης και χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα έπειτα από μια στρεσογόνο κατάσταση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά πιθανόν να αφορούν και τον άνθρωπο.
www.tovima.gr





15 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Όλες οι δημοσιεύσεις των μελετών που μας αναφέρεις πολύ ενδιαφέρουσες!
Χιόνι που θάχεις τώρα και θα απολαμβάνεις ε?!
Στείλε μας καμμιά φωτογραφία απο την όμορφη χώρα που μένεις...
Πάρε μας λίγο μαζί σου!:)

mareld είπε...

Όχι..όχι..εδώ να μην έρθει κανείς..πάνε χρόνια που δεν βλέπουμε χιόνι..ε..;θα χιονίσει μια-δυο φορές και θα το λιώσει γρήγορα.. το κλίμα άλλαξε..έχουμε σκοτάδι,κρύο και βροχήηηηη!!!

Φιλιά!

kariatida62 είπε...

Πω,πω τρομακτικά μας τα λες! Και σύ εκεί, στο σκοτάδι και στη βροχή πώς μπορείς, αδελφή μου?

mareld είπε...

Δεν μπορώ..καρδούλα μου...είναι δύσκολα..
Πολλά φιλάκια!

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα ...γλυκιά mareld!
Πάρε μιά γεύση από φρέσκο χιόνι από το blog μου!
Φιλιά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Θαυμάσιες οι μελέτες Μαρινέττα μου και πολύ ενδιαφέρουσες αφού προσφέρονται στην κατανόηση και γνώση και του πλέον αδαούς. Έχουν ένα λαϊκό χαρακτήρα χωρίς ιατρικές επιστημονικούρες και για τούτο πολλαπλά χρήσιμες.
Να 'σαι καλά καλή μου φίλη

Αστοριανή είπε...

Φίλη αγαπημένη...
πόσα να διαβάσουμε, πόσα ν΄αφομοιώσουμε! μα... και πόσα να πιστέψουμε!
Εκείνο που προέχει, να είμαστε με μια καρδιά με αγάπη και χαμόγελο...

Κι αυτό σου στέλνω από την ... υπερ-κρύα Νέα Υόρκη, να ζεσταθεί η μέρα και πιο πολύ η νύχτα...
Χρόνια Πολλά κι από δω,
με υγεία σε όλους σας,
Υιώτα-Δημήτρης,
ΝΥ.

mareld είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Από αύριο θα είμαι εκτός ίντερνετ για πολύ καιρό..μέχρι τότε να περνάτε όμορφα!
Μου συνέβηκαν διάφορα και δεν
πρόλαβα να σας χαιρετήσω όπως θα ήθελα...λυπάμαι..

Σας εύχομαι
Καλά Χριστούγεννα
και
Ευτυχισμένο 2010!!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Mareld

Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσεις ό,τι πρόβλημα ή εμπόδιο υπάρχει.
Καλά χριστούγεννα Μαρινέττα

Ιωάννα είπε...

Θαλασσένια μου, να είσαι πάντα καλά και όλα καλά να σου πηγαίνουν. Να έχεις Καλά Χριστούγεννα!
Μα που είσαι;

Αστοριανή είπε...

ΦΙΛΗ ΑΚΡΙΒΉ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΈΝΗ,

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑΣΑΙ...
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ Τ' ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ.

ΕΝΑς ΗΛΊΑΝΘΟς ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΙς ΩΡΕς ΣΟΥ...
ΈΝΑ ΣΕΛΑς ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΜΟΡΦΕς ΑΓΑΠΗΜΕΝΕς...
Σε φιλουμε,
Υιωτα-Δημήτρης,
ΝΥ

Άστρια είπε...

ξεχωριστή μου mareld,
είσαι τόσο κοντά!!:))))

Δεν ξέρω πότε θα διαβάσεις αυτές τις γραμμές, όμως πέρασα από το σπιτικό σου αυτό να σου αφήσω ένα μεγάλο καλάθι γλυκές ευχές, μεστά ρόδια κι ένα γούρι για τον καινούργιο χρόνο:)

Καλή τύχη σε ό,τι κάνεις, υγεια και αγάπη για σένα και όσους αγαπάς!!
Και όλα τα καλά και τα όμορφα για τους μικρούς σου πρίγκηπες!!

Σε φιλώ με αγάπη:))

μαριάννα είπε...

Υακινθάκι,

Καλή Χρονιά! Με υγεία και ανεξάντλητη διάθεση για δημιουργία!
Ελπίζω να είσαι γρήγορα κοντά μας...
Την αγάπη μου όλη, σου στέλνω για θετική ενέργεια!

Μια αγκαλιά ζεστή και πολλά φιλιά!

Αστοριανή είπε...

Αγαπημένη μας,
...πάνω από μήνας πέρασε!!! είσαι καλά????????????

Τουλάχιστον, βάλε τα παιδιά να μας το γράψουν!
Με υγεία, και Αγάπη,
Υιώτα
Αστοριανός ηλίανθος!!!!
ΝΥ

Αστοριανή είπε...

Κούκλα μου,
...και πάλι, επανέρχομαι!
Καταλαβαίνω,
αλλά μου έλειψες...
Υιώτα
αστοριανη
ΝΥ