Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από τον καπνό των γονιών τους..





Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

Πολλή πρωτεΐνη, λίγοι υδατάνθρακες
Οσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή νιώθουν χορτάτοι έχοντας καταναλώσει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα διατροφικά σχήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών σχημάτων δίαιτας δικαιώνει εκείνο που βασίζεται στην κατανάλωση πολλής πρωτεΐνης και στη χαμηλή πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων. Ωστόσο όσοι ακολουθούν δίαιτα θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να συνδυάζουν την πρωτεΐνη με δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και με φρούτα και λαχανικά, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine».

Οι «θιασώτες» της προσέγγισης αυτού του τύπου μπορούν απλώς να τρώνε ώσπου να νιώσουν κορεσμό, χωρίς να έχουν τον φόβο της αύξησης βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε παρακολούθηση 938 ατόμων. Αρχικώς οι εθελοντές ακολούθησαν αυστηρή δίαιτα 800 θερμίδων επί δύο μήνες. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, καθεμία εκ των οποίων ακολούθησε διαφορετικό διατροφικό σχήμα με στόχο τη διατήρηση του βάρους. Το κοινό και των πέντε προσεγγίσεων ήταν ότι ήταν «φτωχές» σε λιπαρά.

Οπως φάνηκε, μόνο τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή με πολλές πρωτεΐνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν έλαβαν βάρος μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Κατά μέσο όρο οι εθελοντές που ακολουθούσαν άλλα διατροφικά σχήματα έλαβαν μισό κιλό, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν λίγες πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες «φορτώθηκαν» με περίπου δύο κιλά.

Ο καθηγητής Αρνε Αστρουπ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μελέτης με τον τίτλο «Diogenes», εξήγησε για ποιον λόγο η πλούσια σε πρωτεΐνη και φτωχή σε υδατάνθρακες διατροφή ήταν η πιο αποτελεσματική στη διατήρηση του βάρους. «Είναι θέμα κορεσμού. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, φάνηκε ότι οδηγούν σε μεγαλύτερη έκλυση ορμονών που συνδέονται με τον κορεσμό σε σύγκριση με τους άλλους τύπους διατροφής». Ο καθηγητής προσέθεσε πως «όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα που βασίζεται στην πρωτεΐνη σταματά να τρώει, ενώ έχει καταναλώσει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα διατροφικά σχήματα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόσληψη πολλής πρωτεΐνης βασίζεται και η δίαιτα Ατκινς, η οποία είχε γίνει για μια περίοδο άκρως δημοφιλής μεταξύ διασήμων και όχι μόνο. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρουπ το διατροφικό σχήμα που φάνηκε από τη μελέτη να είναι το καλύτερο για ένα υγιές βάρος απέχει πολύ από τη δίαιτα Ατκινς. Και αυτό διότι στην Ατκινς το 50% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνη και μόλις το 10% από υδατάνθρακες, ενώ στον τύπο διατροφής που προτείνουν οι δανοί ερευνητές το 23% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνη και το 45% από υδατάνθρακες (κυρίως μη κατεργασμένους).

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010


Ελιξίριο μακροζωίας τα πορτοκαλί και «σκούρα» λαχανικά

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των λαχανικών πορτοκαλί και σκουροπράσινου χρώματος ενισχύει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι όσοι τρώνε πολλά καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, μπρόκολο και πράσινα φασόλια αρρωσταίνουν λιγότερο και έχουν ελπίδες για πιο μακρά ζωή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία άλφα-καροτένιο, η οποία βοηθά στη βελτίωση της υγείας αντισταθμίζοντας τις βλάβες που προκαλούνται όσο περνά ο χρόνος στο DΝΑ από τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010




Μία ασπιρίνη την ημέρα για όλους από τα 45 και πάνω

Η καθημερινή μικρή δόση προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ Oλα τα άτομα άνω των 45 ετών θα έπρεπε να λαμβάνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση προκειμένου να προστατευθούν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα σύσταση επιτροπής βρετανών ειδικών.

Οι επιστήμονες ανέφεραν σε συνάντησή τους στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους για τους μεσήλικους.

Η σύσταση αυτή έρχεται έναν μήνα μετά τη δημοσίευση μελέτης ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» σύμφωνα με την οποία η λήψη 75 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση επί πέντε έτη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 25% και τους θανάτους εξαιτίας της νόσου κατά ένα τρίτο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πιθανώς και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του οισοφάγου.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι όλα αυτά τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία έχουν τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο καθηγητής Πίτερ Ρόθγουελ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης σχετικά με την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο του εντέρου και συμμετείχε στο πάνελ των ειδικών, ανέφερε ότι και ο ίδιος λαμβάνει πλέον μετά τα αποτελέσματα το φάρμακο σε καθημερινή βάση. «Υποπτεύομαι ότι σε πέντε ως δέκα χρόνια από σήμερα θα συνταγογραφούμε ασπιρίνη στους μεσηλίκους για προστασία από πλήθος προβλημάτων και όχι μόνο των αγγειακών». Πάντως ο καθηγητής τόνισε ότι ως τότε ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους αφού το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με πρόκληση γαστρορραγίας.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010



Παθητικό κάπνισμα Εξακόσιες χιλιάδες θάνατοι ετησίως

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από τον καπνό των γονιών τους

Το 1% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Από τους 600.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό των άλλων, οι 165.000 είναι νήπια.

Εάν στους αριθμούς αυτούς προστεθούν οι θάνατοι 5,1 εκατομμυρίων ενεργών καπνιστών, το σύνολο φτάνει στους 5,7 εκατ. θανάτους το χρόνο.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2004 και καλύπτουν 192 χώρες.

Η μελέτη, η πρώτη που εκτιμά τις απώλειες ζωών από το παθητικό κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε από το διάσημο Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2004 εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα το 40% των παιδιών, το 33% των ενήλικων ανδρών και το 35% των γυναικών. Η έκθεση στον καπνό προκάλεσε 379.000 θανάτους από καρδιακά προβλήματα, 202.000 θανάτους από άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα και 21.400 από καρκίνο των πνευμόνων.

Από τα 165.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που χάνουν τη ζωή τους -συνήθως από τον καπνό των γονιών τους- τα δύο τρίτα προέρχονται από την Αφρική και τη νότια Ασία.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010




Η κάνναβη «αδυνατίζει» το ανοσοποιητικό

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές εκτός όλων των άλλων επιβλαβών δράσεων της κάνναβης διαπίστωσαν ότι προκαλεί ζημιές στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό εκτεθειμένο σε ασθένειες. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας μελέτησαν τις χημικές ουσίες της κάνναβης και ειδικότερα τη δράση της τετραϋδροκανναβινόλης (ΤΗC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της.

Οπως διαπίστωσαν η ΤΗC αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας έτσι ανοικτό το πεδίο για την πρόκληση πολλών και σοβαρών ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιβλαβής δράση της κάνναβης στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από βακτηριακές λοιμώξεις, από ασθένειες όπως η πνευμονία, αλλά και από πολλές μορφές καρκίνου.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στη μελέτη και παρακολούθη- ση των πνευματικών και ψυχικών προβλημάτων που προκαλεί η κάνναβη και δεν υπήρχε σημαντικό ερευνητικό έργο για τις πιθανές επιπτώσεις της στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο για εκείνους που κάνουν χρήση για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν σκευάσματα κάνναβης για ιατρικούς λόγους, αφού θα πρέπει τώρα να δουν οι γιατροί αν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να συνεχίζεται η χορήγησή της σε ασθενείς.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
www.tovima.gr











2 σχόλια:

mareld είπε...

Φιλιά από μια κάτασπρη Στοκχόλμη!!!

Thalassenia είπε...

Φιλιά θαλασσένια από την ζεστή ακόμα πατρίδα.
Με το φανελάκι σήμερα πότισα τα μπρόκολα στον κήπο και είναι έτοιμα πλέον για τις σαλάτες.

Να είσαι καλά.