Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Theobroma «τροφή των θεών»






















Νίκη! Χρόνια πολλά μωρό μου!


Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί το κυριότερο προϊόν του κακάο, το οποίο παράγεται με επεξεργασία των καρπών του φυτού Theobroma Cacao. Η ονομασία Theobroma αποδόθηκε από το Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus και σημαίνει «τροφή των θεών» από τα συστατικά Τheo (Θεός) και Broma = βρώση.
Οι ινδιάνοι της φυλής Maya ήταν από τους πρώτους λαούς που ανακάλυψαν το κακάο, αργότερα ανακαλύφθηκε από τους Ολμέκους και τους Αζτέκους.
Το κακάο αποτελούσε ρόφημα των ευγενών και χρησιμοποιούνταν ως μέσο οικονομικής συναλλαγής για τους λαούς αυτούς.
Οι Maya είχαν δημιουργήσει ένα ρόφημα κακάο με διάφορα μπαχαρικά.
Οι Αζτέκοι πολεμιστές έπιναν ρόφημα κακάο ως επιβράβευση για τη νίκη τους στον πόλεμο.
Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική το 16ο αιώνα με τη βοήθεια Ισπανών εξερευνητών.
Οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι που ανάμειξαν το κακάο με τη ζάχαρη παράγοντας σοκολάτα. Οι Ισπανοί όμως, κράτησαν τη σοκολάτα ως «μυστικό» από την υπόλοιπη Ευρώπη για έναν ολόκληρο αιώνα.
Το 1657, δημιουργήθηκε ο πρώτος οίκος σοκολάτας στο Λονδίνο και η σοκολάτα διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αριστοκράτες της εποχής κατανάλωναν τη σοκολάτα ως αφροδισιακό και ως χαλαρωτικό.
Το 1875, στην Ελβετία o Daniel Peter με τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος από τον Henry Nestle δημιούργησε την πρώτη σοκολάτα γάλακτος.




Ο διατροφικός ρόλος της σοκολάτας.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τον διατροφικό ρόλο της σοκολάτας. Τα συνολικά συμπεράσματα των ερευνών αυτών περιλαμβάνουν:

1) Η σοκολάτα διαθέτει έντονη ψυχοδιεγερτική ικανότητα, λόγω της περιεκτικότητας σε αλκαλοειδή, όπως η θεοβρωμίνη (ανήκει στην κατηγορία των μεθυλξανθινών), η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράλληλα, η ύπαρξη της φαινυλαιθυλαμίνης (συσχετίζεται με την αμφεταμίνη) προσδίδει στη σοκολάτα αντικαταθλιπτικές και ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Μελέτες έδειξαν ότι, η κατανάλωση σοκολάτας οδηγεί στην απελευθέρωση από τον εγκέφαλο των ενδορφίνων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι «ορμόνες της ευτυχίας», διότι βελτιώνουν τη διάθεση, είναι αγχολυτικές, διαθέτουν αντιγηραντική δράση, ενώ παράλληλα διαθέτουν 30 φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση συγκριτικά με τη μορφίνη. Η σοκολάτα περιέχει ουσίες (π.χ. ανανταμίδιο: η πιο ισχυρή ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας) που έχουν δράση όμοια με αυτή των καναβοειδών και συγκεκριμένα της τετραυδροκαναβινόλης (ΤΗC). Η ΤΗC επιδρά σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου δημιουργώντας «ψυχική ανάταση» και ευφορία. Η σοκολάτα δεν περιέχει ΤΗC, περιέχει όμως ουσίες με παρόμοια χημική δομή με αυτή της ΤΗC, οι οποίες δρουν στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου προκαλώντας το αίσθημα της ευφορίας και της αγαλλίασης αλλά σε μικρότερο βαθμό. Επιπλέον η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο μεταβολίζεται στη σεροτονίνη, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική και ηρεμιστική δράση.




2) Η σοκολάτα:

* μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και διαθέτει προληπτικό ρόλο έναντι της υπέρτασης
* μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης
* βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος
* μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων
* διαθέτει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, του διαβήτη, της γήρανσης των κυττάρων και των καρδιαγγειακών ασθενειών.



Σημαντικό ρόλο στις παραπάνω ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας παίζουν η υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου και κυρίως η υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων όπως τα φλαβονοειδή (π.χ. κατεχίνες) τα οποία διαθέτουν αξιόλογη αντιοξειδωτική δράση.



3) Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε θεοβρωμίνη προσδίδει στη σοκολάτα αντιβηχικές ιδιότητες. Σε πρόσφατη έρευνα η οποία έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, εξετάσθηκε η αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης έναντι του μη παραγωγικού (ξηρού βήχα) συγκριτικά με τη κωδεΐνη, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο αντιβηχικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η θεοβρωμίνη καταστέλλει το βήχα κατά 33 % περισσότερο συγκριτικά με την κωδεΐνη.



4) Η σοκολάτα προάγει τη διαδικασία της απομνημόνευσης, προκαλεί πνευματική διέγερση και βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες λόγω της συνδυασμένης δράσης της φαινυλαιθυλαμίνης, της θεοβρωμίνης, της καφεΐνης και του μαγνησίου.



5) Οι ισχυρισμοί ότι η σοκολάτα προκαλεί ημικρανίες, ακμή, τερηδόνα και αλλεργίες έχουν καταρριφθεί από την επιστημονική κοινότητα.



Πολλές έρευνες σχετικά με τη διατροφική αξία της σοκολάτας επικεντρώθηκαν στη σύγκριση μεταξύ μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα θεωρείται υψηλότερης διατροφικής αξίας συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος, διότι η μαύρη σοκολάτα:

* Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
* Περιέχει τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης.
* Περιέχει 2,5 φορές περισσότερο σίδηρο.
* Είναι πιο πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις. Παράλληλα, Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η απορρόφηση από τον οργανισμό των πολυφαινολικών ενώσεων είναι μεγαλύτερη στη περίπτωση της μαύρης σοκολάτας συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Αυτό συμβαίνει διότι το γάλα, εμποδίζει την απορρόφηση των πολυφαινολικών ενώσεων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
* Διαθέτει 6 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή διατήρηση των οστών.



Σοκολάτα ή Μαύρη σοκολάτα ή Σοκολάτα υγείας (Chocolate, Bitter-Sweet Chocolate, Semi-Sweet Chocolate, Dark Chocolate, “Chocolat Fondant”)




Στα αρνητικά της σοκολάτας επισυνάπτονται ο μεγάλος αριθμός θερμίδων (100 g σοκολάτας περιέχουν περίπου 510 θερμίδες).

Συγκριτικός πίνακας συστατικών μεταξύ μαύρης σοκολάτας
και σοκολάτας γάλακτος

Ανά 100 g Σοκολάτας Σοκολάτα γάλακτος Μαύρη σοκολάτα
Θερμίδες kcal 513 479
Πρωτεΐνη g 6,9 4,3
Λίπος g 30,7 30
Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα g 18,3 17,7
Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα g 9,4 9,9
Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα g 1,01 0,9
Υδατάνθρακες g 59,1 63,2
Διαιτητικές ίνες g 3,3 5,9
Ασβέστιο (mg) 31 176
Σίδηρος (mg) 1,3 3,1
Μαγνήσιο (mg) 59 116
Βιταμίνη C (mg) 0,4 ND*
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) (mg) 0,3 0,09
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) (mg) 0,32 0,43
Παντοθενικό οξύ (mg) 0,42 0,11
Χοληστερόλη (mg) 22 ND
Καφεΐνη (mg) 25 63
Θεοβρωμίνη (mg) 164 491

ND*: Not Detected (Μη Ανιχνεύσιμο)

ΠΗΓΗ: United States Department of Agriculture (USDA)



Στην αρχαία Ελλάδα, όπως επισήμανε η γεωπόνος Μαρία Μυλωνά, θεωρούσαν το κακάο «δώρο Θεού» και ένα από τα καλύτερα φάρμακα της εποχής.
Στην Ελλάδα σήμερα, καταναλώνουμε πολύ λιγότερο από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο υψηλότερο σκαλοπάτι (κατανάλωσης σοκολάτας) βρίσκεται η Ελβετία με 10,2 κιλά ανά άτομο, ανά έτος, ενώ η Ελλάδα μόλις στα 2,3.



Chocolate is good for heart health as well as the palate. Mary Engel discusses the results of her research that show that chocolate and cocoa are rich, plant-derived sources of antioxidant flavonoids that promote beneficial effects to the cardiovascular system. Series: Womens Health Today [11/2008] [Health and Medicine] [Show ID: 15242]



Heart Healthy Chocolate





Συνταγή για Τούρτα μους σοκολάτα





5 σχόλια:

mareld είπε...

Χρόνια πολλά στη Νίκη μου
και σε όλους όσους εορτάζουν!

Φιλάκια!

P. Kapodistrias είπε...

Εγκάρδιους χαιρετισμούς από το Τζάντε μας!

Ορέγομαι τα σοκολατάκια σου!!!!

Αστοριανή είπε...

...Εσύ, Μαρέλντ μου (μας), έτσι παίρνεις την εκδίκησή σου!
Μπορεί να πάθει "σοκ" βρε κορίτσι μου κάποιος με τόση πρόκληση!

Θέλεις να σε... τιμωρήσουμε κι εμείς?
Να βρεις ΟΛΕΣ τις συνταγές από εκείνα που ανάρτησες (καφετιά, άσπρη και μαύρη σοκολάτα,!!!) και να τρελαθούμε μια ώρα ...νωρίτερα!

Μέχρι που δεν μπορώ να διαλέξω πιο μου αρέσει περισσότερο.
Άντε να πας για ύπνο, τώρα,
με τόσες λιχουδιές κάτω απ' τα βλέφαρά σου!
Σε φιλώ, γλυκά στην κυριολεξία,
Υιώτα

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Θα αλλάξω την προσφιλή μού προσφώνιση και από "νησάκια μου "
θα σας λέω "σοκολατάκια μου"!!!!!

Φιλιά σε όλους εορτάζοντες και μη...
Πάω να τσακίσω μία...(μπορεί και δυο, θα δείξει...αμαρτωλές σοκολατίνες)

Ερατώ είπε...

Α, αντιστρες η ανάρτηση!
Λίγο πριν είχα φάει τρία ...ευμεγέθη σοκολατάκια και πάνω που άρχισαν να με πιάνουν οι τύψεις....μπήκα στη "ροή" και λυτρώθηκα!