Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η «ορμόνη της αγάπης» εμπλέκεται και στις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις



Η «ορμόνη της αγάπης» φαίνεται να βοηθά και στην αναγνώριση προσώπων

Η «ορμόνη της αγάπης» εμπλέκεται και στις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις

Η ορμόνη ωκυτοκίνη, που συνδέεται με τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, με τη μητρότητα αλλά και με τον οργασμό, φαίνεται ότι βοηθά και στην αναγνώριση οικείων προσώπων, δείχνουν τα πειράματα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία.

Ανδρες εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε η «ορμόνη της αγάπης» αναγνώρισαν πιο εύκολα φωτογραφίες προσώπων που είχαν δει νωρίτερα, ενώ οι επιδόσεις τους στην αναγνώριση άψυχων αντικειμένων δεν έδειξαν βελτίωση, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι παίζει πολλαπλούς ρόλους στην συναισθηματική ζωή των θηλαστικών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι εμπλέκεται στη σύναψη συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στις μητέρες και τα παιδιά τους και μεταξύ ερωτικών συντρόφων, και εκκρίνεται στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και στα δύο φύλα. Επίσης, δίνει το σήμα για την έναρξη του τοκετού και ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό.

Νεώτερες μελέτες δίνουν ενδείξεις ότι η ορμόνη παίζει ρόλο και στην εγκαθίδρυση διαπροσωπικής εμπιστοσύνης, στην κοινωνική αυτοπεποίθηση και γενικότερα στις κοινωνικές σχέσεις.

Στην τελευταία έρευνα, αναφέρει το Reuters, ο Πίτερ Κλάβερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έδειξαν σε 44 άνδρες φωτογραφίες διαφόρων προσώπων και άψυχων αντικειμένων. Στη συνέχεια οι μισοί εθελοντές έλαβαν ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικού σπρέι, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έλαβε ωκυτοκίνη παρουσίασε βελτιωμένη επίδοση στην αναγνώριση των προσώπων, ενώ η ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων παρέμεινε σταθερή.

Φαίνεται ότι μια στιγμιαία αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης βοηθά τον εγκέφαλο να αντιληφθεί ότι το πρόσωπο που κοιτά είναι οικείο, υποθέτει η ομάδα του
Δρ Κλάβερ.

Newsroom ΔΟΛ




Ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από νευρικά κύτταρα του υποθαλάμου και μεταφέρεται, μέσω των νευραξόνων τους, στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, απ’όπου αποδεσμεύεται στην κυκλοφορία. Είναι μια πεπτιδική ορμόνη, που αποτελείται από εννέα αμινοξέα. Παρουσιάζει δομικές ομοιότητες με την αντιδιουρητική ορμόνη, από την οποία διαφέρει μόνο σε δύο αμινοξέα.

Κατά το θηλασμό, τα νευρικά ερεθίσματα από τη διέγερση της θηλής του μαστού μεταφέρονται στον εγκέφαλο και αποτελούν το ερέθισμα για την έκκριση ωκυτοκίνης. Η ορμόνη αυτή μεταφέρεται με το αίμα στους μαστούς, όπου επάγει τη σύσπαση των μυοεπιθηλιακών κυττάρων των γαλακτοφόρων πόρων και αδένων. Με τον τρόπο αυτό υποβοηθείται η εκροή του γάλακτος, μέσω των γαλακτοφόρων πόρων, προς τη θηλή του μαστού.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού εκκρίνεται επίσης ωκυτοκίνη. Μέσω της κυκλοφορίας μεταφέρεται στη μήτρα, όπου προκαλεί σύσπαση των τοιχωμάτων της. Συχνά, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ωδίνων της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στις περιπτώσεις αυτές, χορηγείται ωκυτοκίνη, ως φάρμακο, με ενδοφλέβια έγχυση. Στη λοχεία, η ωκυτοκίνη βοηθάει, με τις συσπάσεις που προκαλεί στη μήτρα, στην αποβολή των λόχιων και την υποστροφή της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Και στα δύο φύλα ωκυτοκίνη εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια του οργασμού.
panacea.med.uoa.gr



ΜΙΣΙΡΛΟΥ - ΔΑΝΑΗ


2 σχόλια:

mareld είπε...

..Στην αγάπη λέμε ΝΑΙ, στους χορούς και πάλι ΝΑΙ !
Στους εντάξει λέμε ΝΑΙ, και στο θάρρος λέμε ΝΑΙ !
Στα όνειρά μας λέμε ΝΑΙ, και στο κέφι λέμε ΝΑΙ !..

Καλημέρα!!!

Ζεστές αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Αγάπη σε... χάπι θα σώζει τον γάμο

Πειράματα σε αρουραίους του αγρού κατέδειξαν ότι μια δόση της ορμόνης οξυτοκίνης βελτιώνει τις σχέσεις αρσενικών και θηλυκών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Μπορεί ένα χάπι ή ένα σπρέι να σώσει στο μέλλον έναν γάμο που οδεύει προς την καταστροφή; Πιθανώς ναι, σύμφωνα με δημοσίευση ενός ειδικού σε θέματα της χημικής βάσης της αγάπης στην έγκριτη επιθεώρηση «Νature». Ο Λάρι Γιανγκ από το Εθνικό Κέντρο για την Ερευνα των Πρωτευόντων Ειδών Υerkes στο Πανεπιστήμιο Εμορι της Ατλάντας μελέτησε αρουραίους του αγρού και ανακάλυψε ότι μια γερή δόση της κατάλληλης ορμόνης αλλάζει δραματικά τις σχέσεις μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα συγκεκριμένα τρωκτικά αποτελούν καλό μοντέλο που αντικατοπτρίζει στον βαθμό του δυνατού και τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε αντίθεση με πολλά άλλα ζώα δημιουργούν μακροχρόνιες σχέσεις και μεγαλώνουν μαζί τα μικρά τους. Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει εύκολα, ανάλογα με τη δόση οξυτοκίνης που θα λάβουν τα ζώα. «Πρόκειται για μια χημική αντίδραση.Τουλάχιστον στους αρουραίους του αγρού είδαμε ότι αν πάρουμε ένα θηλυκό και το βάλουμε δίπλα σε ένα αρσενικό και στη συνέχεια...ψεκάσουμε με οξυτοκίνη,εκείνο θα δεθεί πολύ γρήγορα με το αρσενικό» . Αν, αντιθέτως, μειωθούν τα φυσικά επίπεδα οξυτοκίνης- της αποκαλούμενης «ορμόνης της αγάπης» η οποία συνδέεται με την έναρξη του τοκετού, τη μητρική αγάπη, το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων- το θηλυκό θα απορρίψει το αρσενικό ως σύντροφο ακόμη και αν ζευγαρώσει μαζί του πολλές φορές, όπως ανακάλυψε ο ερευνητής.
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Θα ήθελα τη γνώμη σας..