Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

«Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου» Χαλίλ Γκιμπράν






Γέλιο και με συνταγή γιατρού

Στις 2 Νοεμβρίου του 1905, το εκτενές ρεπορτάζ των «New York Times» με τίτλο
«Η χαμένη τέχνη του γέλιου» ξεκινούσε με τον προβληματισμό γύρω από την εξάντληση των αποθεμάτων του ανθρώπου σε γέλιο και το συμπέρασμα ότι ο κόσμος έπαψε να γελάει, αφού «ο πολιτισμός σκοτώνει τα αρχέγονα ένστικτα».
Η παρατήρηση των ερευνητών, που δεν ανατράπηκε ποτέ, ήταν ότι στη θέση του αυθόρμητου και του κεφάτου αναπτύχθηκαν το αλαζονικό, το ειρωνικό και άλλες συναφείς μορφές γέλιου.

Αν ο πολιτισμένος κόσμος «ξέχασε» πώς να γελά ή ακόμη και να χαμογελά εδώ και έναν αιώνα, η Ιατρική εδώ και πέντε δεκαετίες επιμένει να ερευνά και να καταλογίζει μόνο θετικά στοιχεία στην επίδραση του γέλιου, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ενήλικοι γελάμε 17 φορές τη μέρα, μέσος όρος που αυξάνεται την περίοδο της άνοιξης, ιδιαίτερα τις πρώτες ηλιόλουστες εβδομάδες που διαδέχονται το συνήθως μουντό χειμώνα διώχνοντας τις γνωστές «εποχιακές μελαγχολίες».

Τα παιδιά, αντίθετα, γελούν 300 φορές καθημερινά και δεν επηρεάζονται από τις εποχές. Για τα αίτια του γέλιου δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απάντηση. Ανάμεσα στις επικρατέστερες θεωρίες είναι εκείνη του Φρόιντ, που το είδε ως «απελευθέρωση», ως κοινωνικά πιο αποδεκτό τρόπο έκφρασης της λανθάνουσας επιθετικότητας.

Η ένταση βρίσκει διέξοδο στο γέλιο, κι αυτό εξηγεί και την περίπτωση της πρόκλησής του από νευρικότητα. Εξάλλου, η θεωρία της «ανωτερότητας», που ανέπτυξε ο Πλάτωνας, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι γελούν με τις ατυχίες των άλλων και
επιβεβαιώνεται στην πράξη, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκαρδιζόμαστε όταν κάποιος παραπατά και πέφτει μπροστά μας.

Το γέλιο είναι δώρο, όπλο και φάρμακο για τον άνθρωπο. Εχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση παυσίπονων, λόγω της διέγερσης που προκαλεί στις φυσικές αντικαταθλιπτικές ουσίες του οργανισμού (ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, που έχουν 200 φορές ισχυρότερη δράση από τη μορφίνη), ενώ η επίδρασή του στον εγκέφαλο είναι ανάλογη αυτής της κοκαΐνης.
Αποτελεί την καλύτερη άσκηση αεροβικής, αφού ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με δέκα λεπτά κωπηλασίας ή 15 λεπτά στατικού ποδήλατου, γυμνάζει τους μυς του προσώπου και καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Ερευνες και πειράματα κατέδειξαν ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό, ενώ άτομα που γελούν μαζί, συνεργάζονται καλύτερα.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να γελούν πριν από 12 - 16 εκατομμύρια χρόνια, συγκλίνοντας στην άποψη ότι πρόκειται για βαθιά ριζωμένο ένστικτο. Εχουν εξακριβώσει, επίσης, ότι το γέλιο αποτελεί προνόμιο και ορισμένων άλλων θηλαστικών, όπως οι ουραγκοτάγκοι, οι χιμπαντζήδες, τα σκυλιά, τα ποντίκια κ.λπ.

Σήμερα, που ο αγχώδης τρόπος ζωής είναι δεδομένος και η ανάγκη του γέλιου πιο έντονη από ποτέ, δημιουργούνται στις πέντε ηπείρους κλινικές γέλιου και υιοθετείται ετήσιος εορτασμός για ό,τι μέχρι πριν από έναν αιώνα ήταν απλώς στη φύση μας.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η ιατρική επιστήμη ασχολείται σοβαρά με το γέλιο εδώ και 50 χρόνια. Εχουν γίνει χιλιάδες δημοσιεύσεις γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Βέβαια, ήδη από το 1935 ο Γάλλος γιατρός Pierre de Vachet οργάνωνε συνεδρίες γέλιου και διαπίστωσε την ταχύτερη ανάρρωση ασθενών που γελούσαν πολύ.

Η σημαντικότερη επίδραση του γέλιου εντοπίζεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το γέλιο αυξάνει τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα, καθώς και των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των λοιμώξεων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται απρόσβλητος από τις ασθένειες, με το γέλιο βελτιώνει σημαντικά την άμυνά του.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ -όπως έχει δείξει σειρά ερευνών- είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στα προβλήματα και στο καθημερινό στρες.

Παράλληλα, το γέλιο αποτελεί μια καταπληκτική οξυγονοθεραπεία. Οταν γελάμε, τουλάχιστον 400.000.000 πνευμονικές κυψελίδες τίθενται σε λειτουργία, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός εκείνων που ενεργοποιούνται όταν αναπνέουμε κανονικά.
Με το γέλιο επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου μας, αλλά και σε όλο το σώμα, ενώ ύστερα από αυτό έχουμε πιο σωστή αναπνοή.

Μια άλλη ευεργετική ιδιότητά του σχετίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει στο βιοχημικό περιβάλλον του οργανισμού μας, προκαλώντας την έκκριση των φυσικών, ενδογενών οπιοειδών του, που διαθέτουν ηρεμιστική δράση και προκαλούν ευφορία.

Το γέλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστροπεπτικού συστήματος. Ειδικά το ξεκαρδιστικό γέλιο δεν μας χαρίζει μόνο ζωντάνια και ενέργεια, δεν μας κάνει απλά να νιώθουμε γεμάτοι από δύναμη και υγεία, αλλά κινητοποιεί και τον πεπτικό μας σωλήνα, πραγματοποιώντας στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας ένα πολύτιμο για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σπλαχνικό μασάζ, με αποτέλεσμα να αιματώνονται καλύτερα το ήπαρ, το στομάχι και το πάγκρεας.
Η λανθασμένη διατροφή, ο τρόπος σκέψης και έκφρασης ή μη έκφρασης των διαφόρων συναισθημάτων και οι κάθε είδους ψυχοτραυματικές εμπειρίες, ιδίως όταν το συγκινησιακό φορτίο παραμένει ανέκφραστο, οδηγούν στην τοξίνωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι τοξίνες παράγονται, κυρίως, στο γαστροπεπτικό σύστημα, προκαλούν απορρύθμιση του εντέρου, του αποκαλούμενου και «κοιλιακού εγκεφάλου», και πλήττουν σημαντικά το ανοσοποιητικό, το ορμονικό και το νευρομεταβιβαστικό σύστημα του οργανισμού.
Κι αυτό γιατί στο έντερο παράγεται το 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος και το 95% των αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών του οργανισμού. Σε μια τέτοια κατάσταση το γέλιο έρχεται να λειτουργήσει ως ένας βασικός καθαρτήριος μηχανισμός, ενεργοποιώντας τον «κοιλιακό εγκέφαλο» και όλη τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Από το γέλιο ευεργετούνται, ακόμη, η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, γιατί όταν γελάμε μειώνεται η υπέρταση.

Δυστυχώς, η σοβαροφάνεια έκανε το σημερινό άνθρωπο να ξεχάσει και να χάσει το γέλιο του.

Ο κ. Αλέξανδρος Λουπασάκης είναι γιατρός ολιστικής θεραπείας, δημιουργός του ψυχοσωματικού προγράμματος υγείας «Χαρούμενη Φυσική Ιατρική», συγγραφέας του βιβλίου «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία».


Tων Μαριας Παπαδημητριου και Νεκταριας Καρακωστα
Ελεύθερος Τύπος




Σωτήρης Μουστάκας-Απίστευτο γέλιο!!!!!




moustakas sotiris - ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ;



9 σχόλια:

mareld είπε...

« Να θυμάσαι πως η ζωή σου ανήκει και μπορείς να τα αλλάξεις όλα . Κι αν πάλι δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα τότε να αλλάξεις το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα .»

Ν. Καζαντάκης Ασκητική

Γλυκά φιλιά!

mareld είπε...

Θυμηθείτε :
 Γελάστε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας.
 Γελάστε γιατί η ζωή αναδεικνύει την ομορφιά της μέσα από τις ανατροπές .
 Εκεί που νομίζετε ότι τίποτε δεν μπορεί να πάει χειρότερα, θυμηθείτε ότι το γέλιο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
 Γιατί αν μπορέσουμε να γελάσουμε με κάτι, τότε μπορούμε και να το ξεπεράσουμε...
 Γελάστε γιατί ζωή χωρίς θάνατο και θάνατος χωρίς ζωή δεν υπάρχει. Αυτό το λέμε αναγέννηση.
 Γελάστε και το γέλιο σας θα εισακουστεί !
www.nea-acropoli-heraklio.gr

mareld είπε...

Γι αυτό λοιπόν…

 Να βρίσκουμε τα κίνητρα, ώστε κάθε μέρα που ξεκινάει να είναι μια γιορτή. «Μία ημέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη ημέρα».
 Ας ξυπνάμε με ενθουσιασμό και χαρά.
 Να φροντίζουμε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με ενέργεια.
 Ας φέρουμε στην επιφάνεια το κρυμμένο παιδί που υπάρχει μέσα μας.
 Να ( χαμο) γελάμε συχνά, ιδίως με τον εαυτό μας.
 Να απαντάμε στις προκλήσεις της ζωής με αποφασιστικότητα.
 Να εκδηλώνουμε την αγάπη μας πιο συχνά.
 Χρειάζεται «να ανασαίνουμε» κάθε τόσο , να χαλαρώνουμε λίγα λεπτά , όχι μονό φυσικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά και νοητικά
www.nea-acropoli-heraklio.gr

mareld είπε...

Αυτό το ξέρατε;

* Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικας γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει περί τις 17 φορές την ημέρα.Εδώ χρειάζεται να θυμόμαστε τα λόγια των ειδικών όπου λένε : « Δεν σταματάς να γελάς , επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς.» M.Pritchart
* Φυσικά κάθε ηλικία γελά με διαφορετικά αστεία: τα παιδιά με τις εκπλήξεις που στην ηλικία τους είναι πολλές, οι έφηβοι με τα θέματα-ταμπού και με τη σάτιρα των γονέων και διδασκάλων και οι ενήλικοι με τα λεκτικά παιχνίδια, τη σάτιρα και, αν είμαστε αρκούντως ώριμοι, με τον ίδιο μας τον εαυτό.
* Ένας άνδρας που γελά τρανταχτά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές του με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα!
* H παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο, αν γίνεται παρουσία άλλων. Επίσης γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
* Το γέλιο δεν είναι μόνο ανθρώπινο προνόμιο ( αρκετά ζώα όπως τα τρωκτικά και οι πίθηκοι γελάνε ) . Όμως μόνο ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορετικές χρήσεις του γέλιου: γελάμε επιθετικά, σαρκαστικά, ερωτικά, φιλικά, αμυντικά (για να διώξουμε το στρες).
*Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας , μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή , ήταν δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους.
*Ο Λυκούργος είχε ιδρύσει στην Σπάρτη ναό, όπου λατρεύονταν ο Γέλωτας . Ναός του Γέλωτα , υπήρχε επίσης και στην πόλη των Αινιάνων Υπάτων της Θεσσαλίας. Μάλιστα μια φορά τον χρόνο τελούσαν και δημόσιους αγώνες προς τιμή του .
*Ο Ιπποκράτης πίστευε στην θεραπευτική αξία του γέλιου!
www.nea-acropoli-heraklio.gr

mareld είπε...

100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης

«Ένας άνθρωπος μόνος χαμογελάει στο σκοτάδι
Ίσως γιατί μπορεί να διακρίνει μέσα στο σκοτάδι,
Ίσως γιατί μπορεί να διακρίνει το σκοτάδι».

mareld είπε...

«Θ’ αφήσω τη λευκή χιονισμένη κορυφή
που ζέσταινε μ’ ένα χαμόγελο
την απέραντη μόνωσή μου
Θα τινάξω απ’ τους ώμους μου
τη χρυσή τέφρα των άστρων(…)
Θα περάσω κάτω απ’ τις ανθισμένες ακακίες
των χαδιών σου(…)
τυλιγμένος εγώ το κορμί σου
γυμνός, δίχως άνθος φωνή και τραγούδι
Κανένα φως άλλο
να μην ισκιώνει το φως
που ανατέλλει απ’ τη σάρκα σου(…)
Αγάπη, αγάπη,
δεν μου’ χες φέρει εμένα
μητ’ ένα ψίχουλο φωτός για να δειπνήσω
Ζητώντας το θεό
ζητούσα εσένα»

mareld είπε...

Χαμογελάστε και όλος ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική και ότι για το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σας θα έπρεπε να ευχαριστήσετε αγνώστους.

Σε μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή 4.700 ατόμων στο χωριό Φράμινχαμ της Μασαχουσέτης ως μέρος μιας έρευνας για την καρδιά, που διεξήχθη από το 1983 έως το 2003.

Όταν ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει αναζητώντας τάσεις σχετικά με την ευτυχία, βρήκαν ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι μετέδιδαν την ευτυχία τους ακόμα και σε εκείνους που δεν γνώριζαν προσωπικά - και αυτή η μεταβίβαση της ευτυχίας κρατούσε έως και έναν χρόνο.

«Η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από σένα», παρατηρεί ο Νικόλας Χριστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Δεν εξαρτάται μόνο από τις ενέργειες, τη συμπεριφορά και τις πράξεις σου, αλλά και από εκείνες ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζεις».

Σε τρεις κύκλους

Γι΄ αυτήν την έρευνα εξέτασαν ερωτηματολόγια που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ευτυχία τους και εντόπισαν χαρούμενες και δυστυχισμένες ομάδες μεγαλύτερες απ΄ ό,τι υπολόγιζαν. Η ευτυχία διαρκούσε έως και τρεις κύκλους: σε φίλους των φίλων των φίλων.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται στο κέντρο κοινωνικών δικτύων και έχουν πολλούς φίλους που επίσης είναι ευτυχείς.

Οι χαρούμενοι σύζυγοι βοηθούν επίσης, αλλά όχι τόσο όσο οι χαρούμενοι φίλοι του ίδιου φύλου. Οι συνάδελφοι δεν δείχνουν να αλληλοεπηρεάζονται. Οι δύο επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάθε ευτυχισμένος φίλος αυξάνει τις δικές μας πιθανότητες για ευτυχία κατά 9%. Οι μουτρωμένοι φίλοι τις μειώνουν κατά 7%.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Saime είπε...

Αγαπημένη μας Mareld!!

Κάθε φορά που αντικρύζω και διαβάζω τις πανέμορφες αναρτήσεις σου φωτίζεται και η καρδιά και το μυαλό και χαμογελώ ολόκληρη για όλη τη μέρα! Στη συνέχεια μεταδίδω το χαμόγελο στους φίλους μου και φοιτητές μου! Τα εμπόδια κι οι δυσκολίες μας φαίνονται μικρότερα κι η χαρά μας είναι πιο πλέρια και διαρκεί περισσότερο!
Σου στέλνουμε την αγάπη μας από το βροχερό Λονδίνο!
Πολλά φιλιά!!

LIA είπε...

Ξεχωριστή μου, mareld,

Πόσο σπουδαία, όλα όσα μας λες!Πόσο λείπει σήμερα το γέλιο από την καρδιά μας!Πόσο πιο όμορφη είναι η μέρα μας, όταν ξεκινάμε με χαμόγελο!Χρειαζόμαστε γέλιο, καλή μου, γιατί πώς αλλιώς θα αντέξουμε; Πώς θα ομορφύνουμε τόση ασχήμια που υπάρχει γύρω μας; Πώς θα χαρίσουμε χαρά και αισιοδοξία σε όσους είναι κοντά μας;
Και μερικές μαντινάδες:

Της πέτρας την υπομονή
βάνε στο νου θεμέλιο
κι ότι θα πεις με το θυμό,
πε το καλλιά με γέλιο.

Μοιάζει η ζωή μου όνειρο
κι όλα τριγύρω ανθούνε,
οντε θωρώ τα χείλη σου
να μου χαμογελούνε.

Τόσες πληγές που μ' άνοιξες,
δεν είναι για περγιέλιο
και στείλε μου για φάρμακο
το δροσερό σου γέλιο.


Βρύση το ΓΕΛΙΟ δροσερό,
στον πόνο και στον κόπο,
μόνο που λιγοβρίσκεται
στη στράτα των ανθρώπω.

Σαν αρρωστήσεις μη ζητάς,
γιατρούς και φαρμακεία
ο πόνος σου γιατρεύεται
με γέλια και αστεία.

Πολλά φιλάκια