Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Αυτό που κάνει μια έρημο όμορφη είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι..Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί




Πολύ κοντά στη μακροζωία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η αποσιώπηση ενός γονιδίου σε ποντίκια φάνηκε ότι μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή τους, προσφέροντας ουσιαστικά τα οφέλη μιας εφόρου ζωής ολιγοθερμιδικής διατροφής χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη! Βρετανοί ερευνητές του University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η αποσιώπηση του γονιδίου S6Κ1, το οποίο σχετίζεται με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ανάπτυξη, επιμήκυνε τη ζωή των πειραματόζωων κατά 20%. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» δείχνουν επίσης έναν πιθανό γενετικό στόχο για φάρμακα τα οποία θα μπορούν να προστατεύουν από τις ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ένα ήδη υπάρχον φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, φαίνεται ότι παρεμβαίνει στο ίδιο γενετικό μονοπάτι, γεγονός που πιθανώς μεταφράζεται σε θετική δράση της σε ό,τι αφορά τη μακροζωία.

«Αυτό που δείξαμε είναι ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμίζει το προσδόκιμο ζωής και προσδιορίζει επίσης πόσο υγιή είναι τα ζώα στη μέση αλλά και στην τρίτη ηλικία» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Ντόμινικ Γουίδερς του Κέντρου Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας στο University College.

Ο Γουίδερς και οι συνεργάτες του μελέτησαν ποντίκια στα οποία είχε αποσιωπηθεί το γονίδιο S6Κ1 (ribosomal S6 protein kinase). Η αποσιώπηση αυτού του γονιδίου μεταφραζόταν στο ότι ο οργανισμός των ποντικών συμπεριφερόταν σαν να ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. «Τα πειραματόζωα εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στον διαβήτη τύπου 2 ενώ παράλληλα παρουσίαζαν μειωμένη συχνότητα προβλημάτων που μοιάζουν με την οστεοπόρωση στον άνθρωπο» εξήγησε ο Γουίδερς. Τα συγκεκριμένα ζώα είχαν επίσης καλύτερη ισορροπία, συντονισμό κινήσεων και δύναμη ενώ εμφάνιζαν και μεγαλύτερη νοητική εγρήγορση. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι το S6Κ1 επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των υγιών θηλαστικών» γράφουν οι ερευνητές στο Science. Σ ύμφωνα με τον Γουίδερς διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες διερευνούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης φαρμάκων που θα παρεμβαίνουν στο μονοπάτι του S6Κ1 και τώρα η νέα μελέτη έδειξε ότι αυτού του είδους οι θεραπείες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες και ενάντια στις ασθένειες του γήρατος. Παράλληλα όμως, όπως εξήγησε ο ερευνητής, ένας άλλος γνωστός στόχος φαρμάκωνΑΜΡΚ, ΑΜΡ- activated protein kinase- φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο μονοπάτι με το S6Κ1, γεγονός που μαρτυρεί ότι υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό προσφέροντας χρόνια ζωής. Ενα τέτοιο φάρμακο είναι η μετφορμίνη που ενεργοποιεί το σημαντικό δίκτυο ρύθμισης του μεταβολισμού ΑΜΡΚ και η οποία χορηγείται ευρέως σε διαβητικά άτομα. Ο Γουίδερς σημείωσε ότι με βάση τη δράση του το συγκεκριμένο φάρμακο ίσως θα μπορούσε να μελετηθεί ως πιθανό «ελιξίριο» ζωής.





Καλό σεξ, καλή υγεία για τις γυναίκες

ΛΟΝΔΙΝΟ Η καλή σεξουαλική ζωή των γυναικών συνεπάγεται και καλή υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από αυστραλούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μόνας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίες δήλωσαν ικανοποιημένες στην... κρεβατοκάμαρα εμφάνισαν και καλύτερα σκορ σε ό,τι αφορούσε την ευεξία και τη ζωτικότητα.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Τhe Journal of Sexual Μedicine» βασίστηκαν σε μελέτη 295 γυναικών ηλικίας 25-60 ετών οι οποίες είχαν σεξουαλικές επαφές περισσότερες από δύο φορές τον μήνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, το συχνό σεξ δεν μεταφραζόταν απαραιτήτως και σε σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών, η οποία είναι άκρως σημαντική για την καλή υγεία.

Την ίδια στιγμή μια δεύτερη μελέτη που ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μαρτυρεί ότι η ευεξία του αντίθετου φύλου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συναναστροφή του με ελκυστικές γυναίκες. Οι ερευνητές σημειώνουν στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Royal Society Β» ότι η συναναστροφή των ανδρών με μια όμορφη γυναίκα προκαλεί παροδική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης και κορτιζόλης- και οι δύο ορμόνες συνδέονται με την εγρήγορση και την καλή φυσική και νοητική κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μια συζήτηση μόλις πέντε λεπτών με μια ελκυστική γυναίκα αύξαινε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 14% και της αντιστρεσογόνου κορτιζόλης κατά 48%. Αντιθέτως, όπως έδειξε η μελέτη που περιελάμβανε 149 φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών, η παρέα με άλλους άνδρες είχε αρνητική επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα και των δύο ορμονών (κατά 2% της τεστοστερόνης και κατά 7% της κορτιζόλης).





Ελαιόλαδο εναντίον Αλτσχάιμερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ηταν γνωστό ότι η ουσία ολεοκανθάλη που περιέχει το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Είχε διαπιστωθεί παλαιότερα ότι η ουσία έχει παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν τώρα ότι μεταβάλλει και τη δομή των χημικών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βλαβών στον εγκέφαλο οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση της Ατσχάιμερ. Ειδικοί του Μonell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν ότι η ολεοκανθάλη που υπάρχει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεταβάλλει τη δομή αυτών των «τοξικών» για τον εγκέφαλο χημικών ουσιών με τρόπο ώστε να καθυστερείται ή και να εμποδίζεται η καταστροφική τους δράση. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που είτε θα εμποδίζουν την εμφάνιση της νόσου είτε θα την καταπολεμούν σε περίπτωση που έχει κάνει την εμφάνισή της




Φθηνό "κοκτέιλ" ασπίδα για την καρδιά

ΣΙΚΑΓΟ. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φαρμακευτικό κοκτέιλ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. Το κοκτέιλ αποτελείται από στατίνες, ένα χάπι που μειώνει την αρτηριακή πίεση, και ασπιρίνη. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού ιατρικής περίθαλψης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ προσφέρει προστασία σε ποσοστό 80%. Το κοκτέιλ προσφέρει επίσης προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κοκτέιλ εκτός από αποτελεσματικό είναι και ιδιαίτερα φτηνό αφού αποτελείται από χαμηλού κόστους φάρμακα. Στην έρευνα συμμετείχαν 68.560 άτομα (είτε καρδιοπαθείς είτε διαβητικοί) οι οποίοι ελάμβαναν το κοκτέιλ για δύο χρόνια. Οσοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο της θεραπείας είχαν προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό 80%. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά προστασίας όσων ακολούθησαν τον μισό χρόνο της θεραπείας αφού άγγιξαν το 60%.



Nanonews





Οχι, δεν είναι σχέδιο ευχετήριας κάρτας για ερωτευμένους ούτε εικόνα περιγράμματος καρδιάς από τομογράφο. Η «καρδιά» της φωτογραφίας μας σχηματίζεται από τον τρόπο που μετακινούνται τα βακτήρια του γένους Listeria: χρησιμοποιούν την ουρά τους (κόκκινο) για να εκτοξευθούν από το ένα κύτταρο στο άλλο. Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στη χρώση της ακτίνης, πρωτεΐνης από την οποία δημιουργείται η ουρά των βακτηρίων, ενώ με μπλε έχει βαφτεί το DΝΑ τους.






ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ!

Οσοι μαγεύτηκαν από τις ικανότητες του συνταγματάρχη που ερμήνευε ο Αλ Πατσίνο στην ταινία «Αρωμα γυναίκας» ίσως απογοητευτούν όταν μάθουν ότι οι σεναριογράφοι μάλλον υπερέβαλλαν. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη καναδών ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜcGill, ο ήρωας της ταινίας μάλλον δεν θα μπορούσε να διαθέτει τέτοια εκπληκτική ικανότητα όσφρησης αλλά και ακοής. Και τούτο γιατί ήταν ήδη ενήλικος όταν έχασε την ικανότητα να βλέπει. Βλέπετε, όταν οι καναδοί ερευνητές ζήτησαν από τυφλούς και μη εθελοντές να ακούσουν και να εντοπίσουν έναν ήχο, διαπίστωσαν ότι μόνον όσοι ήταν τυφλοί εκ γενετής είχαν αυξημένες ακουστικές ικανότητες. Ακολουθούσαν όσοι έχασαν την όρασή τους όταν ήταν παιδιά, ενώ εκείνοι που τυφλώθηκαν μετά την ηλικία των δέκα ετών είχαν ίδιες ακουστικές ικανότητες με τους μη τυφλούς. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα άλλων μελετών που εξέτασαν την οσφρητική ικανότητα των τυφλών ατόμων.





Η ΦΡΑΣΗ

«Μην (ξε)ψειρίζεις τη μαϊμού» Ακούστηκε από κάποιον υποψήφιο αυτές τις ημέρες που επέμενε ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Το λεκτικό αυτό «εύρημα» ούτε πολύ φρέσκο είναι ούτε πολύ σωστό. Βλέποντας στους ζωολογικούς κήπους το ένα μαϊμούδι να χώνει τα δάχτυλά του στο τρίχωμα του άλλου βγήκε η φήμη ότι ξεψειρίζονται. Συνήθως όμως αυτά τα ζώα όταν ζουν σε σωστά κλουβιά δεν έχουν τέτοια παράσιτα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να απομακρύνουν κομμάτια από νεκρό δέρμα και αλάτι από τον ιδρώτα που είναι ενοχλητικά για το σώμα τους.

Ταυτόχρονα αυτή η συντροφική αλληλοεξυπηρέτηση, ιδιαίτερα στους χιμπαντζήδες, έχει και κοινωνική σημασία διότι ενισχύει τους δεσμούς της ομάδας.





Η ΛΕΞΗ

Ρrosopagnosia. Οσοι διαβάσατε το βιβλίο του Ολιβερ Σακς «Τhe man who mistook his wife for a hat»θα ξέρετε ότι ο με ελληνικές ρίζες όρος αναφέρεται στην αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Το πρόσφατο εύρημα σχετικά με την προσωπαγνωσία είναι ότι δεν προκαλείται μόνο έπειτα από τραυματισμό στον εγκέφαλο αλλά μπορεί να είναι και κληρονομική νόσος!





ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

http://mailhide.recaptcha.net/ Μπορείς να μην αφήνεις εκτεθειμένη την ηλεκτρονική σου διεύθυνση στις αυτόματες μηχανές αναζήτησης που λυμαίνονται κυριολεκτικά τον παγκόσμιο ιστό, βρίσκουν διευθύνσεις e-mail και τις πουλούν σε όποιον επιμένει να σε κατακλύζει με (σκουπιδο)διαφήμιση, κοινώς spam. Εκεί λοιπόν σου δίνουν ένα προγραμματάκι που αλλάζει τη διεύθυνσή σου και όποιος θέλει να τη δει πρέπει πρώτα να διαβάσει εκείνα τα παραμορφωμένα γράμματα και να τα αντιγράψει λίγο πιο κάτω. Αυτό, ως γνωστόν, δεν μπορεί να το κάνει ένα από τα αυτοματοποιημένα προγράμματα, τα bots, που ψάχνουν για διευθύνσεις αλλά μόνο ένας άνθρωπος που σε ψάχνει για κάποιον λόγο αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι για διαφήμιση.





ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Κάθε χρόνο οι πεταλούδες-μονάρχες ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φθάσουν σε ένα συγκεκριμένο δάσος στο Μεξικό, πράγμα που έκανε τους επιστήμονες να αναζητούν το κρυμμένο GΡS στον εγκέφαλό τους. Μάταιος κόπος όμως! Για όλα ευθύνονται οι κεραίες των πεταλούδων, οι οποίες, εκτός από οσμές και ήχους, μπορούν ακόμη να «καταγράψουν» την κατεύθυνση του ανέμου αλλά και τον προσανατολισμό με βάση τη θέση του ήλιου! Αυτά τα θαυμαστά ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης λύνοντας έναν γρίφο πολλών δεκαετιών.
Το ΒΗΜΑ









6 σχόλια:

mareld είπε...

Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί
O πατέρας του "Μικρού Πρίγκηπα", ο συγγραφέας Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί, γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1900 στη Λιόν.

Κι έτσι έμαθα ένα ακόμη στοιχείο υψίστης σημασίας: αυτό ήταν πως, ο πλανήτης απ' τον οποίο ερχόταν ο μικρός πρίγκιπας ήταν δεν ήταν μεγαλύτερος από ένα σπίτι! [...] Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι ο πλανήτης απ' τον οποίο ήρθε ο μικρός πρίγκιπας ήταν ο αστεροειδής που γνωρίζουμε ως Β612. Τον αστεροειδή αυτό τον είχαν δει μονάχα μια φορά μες απ' το τηλεσκόπιο. Ήταν ένας τούρκος αστρονόμος που τον είδε, το 1909.

Ο αστρονόμος είχε κοινοποιήσει την ανακάλυψή του, σε μία εξαιρετική παρουσίαση στην Διεθνή Αστρονομική Σύνοδο. Αλλά, φορούσε τούρκικο κοστούμι, και έτσι δεν τον πίστεψε κανείς. Έτσι το 'χουν οι μεγάλοι...

Ευτυχώς, όμως, για την φήμη του αστεροειδούς Β612, ένας τούρκος δικτάτορας νομοθέτησε ότι όλοι οι υπήκοοί του όφειλαν να αλλάξουν τα ρούχα τους με ευρωπαϊκά, αλλοιώς τους περίμενε η ποινή του θανάτου. Έτσι, το 1920, ο αστρονόμος ξαναπαρουσίασε την ανακάλυψή του, ντυμένος με εντυπωσιακό και κομψό στυλ. Και αυτή τη φορά όλοι αποδέχθηκαν την ανακοίνωσή του.
skai.gr

mareld είπε...

Το 1996 ο Μικρός Πρίγκηπας κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο τέταρτο Ειρηνοδικείο Κωνσταντινούπολης και βρέθηκε ένοχος Εξύβρισης του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ήρωας του Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί οδηγήθηκε στην πυρά: οι δικαστές διέταξαν την κατάσχεση και καταστροφή του βιβλίου. Κατά κάποιον τρόπο αποκαθιστούσαν την ουράνια τάξη: ο βαθιά ανατρεπτικός χαρακτήρας της αλήθειας και της αθωότητας, άρα και του ήρωα και του βιβλίου του Εξιπερί, ξεχνιέται και υποκαθίσταται, στις περισσότερες αναφορές, με μιαν ανούσια και στραγγαλιστική εμμονή στη γλυκύτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση στη γλυκύτητα του μικρού ξανθιού αγοριού.

Ο Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί υπήρξε ο ίδιος ένα κατάξανθο και ευτυχισμένο αγόρι, όπως και ο ήρωάς του. Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1900 στη Λιόν, γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας.

Ο πατέρας του, Ζαν, πέθανε όταν ο Αντουάν ήταν τεσσάρων ετών, αφήνοντας τη μητέρα του, Μαρί, με πέντε ορφανά. Η νεαρή χήρα μετακομίζει, μαζί με τα παιδιά της, στο πύργο της θείας της, στο Σαν Μορίς ντε Ρεμένς όπου τα παιδιά περνούν μια εξαιρετική πενταετία, πριν η μητέρα τους αποφασίσει να μετακομίσουν στο Λεμάν, για να πάνε τα αγόρια σχολείο.

Ο Αντουάν ήταν πάντα άτακτος και απείθαρχος μαθητής. Το σχολείο δεν του ταίριαζε. Κανένα σχολείο και χρειάστηκε να αλλάξει αρκετά. Δεν είναι τύπος των σπουδών. Ούτε τύπος του πανεπιστημίου από την ναυτική σχολή ως την καλών τεχνών του Παρισιού τίποτε δεν μπορεί να τον κρατήσει.
skai.gr

mareld είπε...

Επί το ευρωπαϊκόν
Βρίσκει την κλίση του σχεδόν κατά λάθος: το 1921 το γαλλικό κράτος τον καλεί να υπηρετήσει τη θητεία του στην αεροπορία. Περνά από το έδαφος στον αέρα χάρη σε ιδιωτικά μαθήματα πιλοταρίσματος και πηγαίνει στη σχολή Ικάρων της εποχής, στο Ραμπά. Ένα ατύχημα όμως, θα του στερήσει τη θέση του και θα τον οδηγήσει σε νέες αναζητήσεις.

Περνά από διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζειν μα τίποτε δεν τον ευχαριστεί. Τότε αρχίζει να γραφει. Το πρώτο του διήγημα έχει τίτλο ο Πιλότος και μιλά για την ευτυχία που νοιώθει στο αεροπλάνο του, τη δυστυχία που νοιώθει στο έδαφος. Λίγο αργότερα, ξαναγυρίζει στους αιθέρες, ως πιλότος μιας μικρής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, της Λατεκοέρ, που ίδρυσε ο εργοστασιάρχης και σχεδιαστής αεροσκαφών Πιέρ Λατεκέρ.

Ο απείθαρχος, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Αντουάν γίνεται αγνώριστος. Ως πιλότος, και κατόπιν στέλεχος, της Λατεκέρ δείχνει πειθαρχία, σταθερότητα, εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες. Μετά την πρώτη του τριετία στην εταιρία αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες αποστολές και ταξιδεύει από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη Γαλλία, Σαχάρα και βόρεια Αφρική, Λατινική Αμερική... Οι αποστολές δεν τον ικανοποιούν. Θέλει να πιλοτάρει και αυτό επιδιώκει. Στο μεταξύ, όσο μένει στο έδαφος ως στέλεχος της εταιρίας, γράφει πρώτα το Ταχυδρομείο του Νότου, όσο βρίσκεται στην Αφρική, κατόπιν τη Νυχτερινή πτήση, στο Μπουένος Άιρες.

Το 1931 η λατινοαμερικάνικη θυγατρική της Λατεκέρ έκλεισε κι ο Αντουάν γύρισε στη Γαλλία, για να εργαστεί ως απλός πιλότος. Ανέλαβε τη βραδινή πτήση ΚαζαμπλάνκαΝτακάρ.
skai.gr

mareld είπε...

Λίγο αργότερα, μεταπηδά στην νεαρή εθνική αεροπορική εταιρία της Γαλλίας, αλλά όχι ως πιλότος, ως διαφημιστής. Δεν είναι ικανοποιημένος. Κι όπως κάθε φορά που δεν είναι ικανοποιημένος, στρέφεται στο γράψιμο αυτή τη φορά το δημοσιογραφικό με μεγάλη επιτυχία. Τόσην, ώστε να μπορέσει να αγοράσει το δικό του αεροπλάνο, ένα ταχύ Σιμούν.

Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί
Η εφημερίδα του τον στέλνει να καλύψει τον ισπανικό εμφύλιο. Εκείνος έχει το νου του στα αεροπλάνα και ονειρεύεται ταξίδια μακρινά. Δύο ατυχήματα, ένα στη Σαχάρα κι ένα πάνω από τη Γουατεμάλα, παρ' ολίγον να του κοστίσουν τη ζωή. Έμεινε μείνες στο νοσοκομείο. Και έγραψε το Άνεμος, Άμμος και Αστέρια.

Με την έναρξη του δευτέρου μεγάλου πολέμου, ο 39χρονος Αντουάν κατορθώνει να καταταγεί στην γαλλική αεροπορία παρά τα προβλήματα υγείας του. Όταν οι ναζί καταλαμβάνουν τη Γαλλία, φεύγει στις ΗΠΑ και συνεχίζει να γράφει. Το 1943 κυκλοφορεί ένα παιδικό βιβλίο, που έχει τον τίτλο Ο Μικρός Πρίγκηπας. Έχει ζωγραφίσει ακόμη και τα σκίτσα. Το βιβλίο δεν συγκινεί το κοινό και η στάση του κοινού δε συγκινεί τον Εξιπερί: οι αμερικάνοι έχουν μπει στον πόλεμο και τον έχουν δεχθεί στην αεροπορία τους.

Την 31η Ιουλίου του 1944 απογειώθηκε, από τη βάση του στη Σαρδηνία, για να φωτογραφήσει την Γκρενόμπλ. Δεν γύρισε ποτέ.
skai.gr

mareld είπε...

Το 1998, ο Ζαν Κλοντ Μπιανκό, ψαράς από τη Μασσαλία, βρήκε στα δίχτυα του ένα βραχιόλι με χαραγμένο Σεν Εξιπερί. Το 2000, ψάχνοντας την περιοχή όπου ψάρευε ο Μπιανκό, ο δύτης Λυκ Βανρέλ βρήκε ένα τμήμα της μηχανής και την ουρά ενός αεροπλάνου. Το όξινο λουτρό στην ουρά του Ρ38, αποκάλυψε τον σειριακό αριθμό 2734L χαραγμένο με το χέρι ήταν ο αριθμός του αεροσκάφους του Εξιπερί.

Το παιδικό του έργο, που δεν έτυχε καλής υποδοχής λόγω του πολέμου, ήταν αυτό που του χάρισε μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κυρίαρχη θέση στην καρδιά των συμπατριωτών του: οι γάλλοι αναγνώστες ψήφισαν το συγκεκριμένο βιβλίο του ως το σημαντικότερο του 20ου αιώνα.
skai.gr

mareld είπε...

Μια καλά μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στον σύντροφό της, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη. Ένας άνδρας, η γυναίκα του οποίου δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, έχει 25% περισσότερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα από ό,τι αν η γυναίκα του έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η έρευνα, υπό τον δρα Ρόμπερτ Έρικσον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Epidemiology and Health Care" και κάλυψε 1,5 εκατ. εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 - 59 ετών, σύμφωνα με το BBC. Η μελέτη δείχνει ότι οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους στα ζητήματα υγείας -και να δρουν ανάλογα.
Από την άλλη, οι άνδρες επηρεάζουν θετικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών τους, κυρίως μέσω δύο άλλων παραγόντων, του επιπέδου του εισοδήματός τους και του κοινωνικού στάτους τους. Το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας βρέθηκε όμως ότι είναι πιο σημαντικό και από το μορφωτικό επίπεδο του ίδιου του άνδρα, όσον αφορά την θετική επίδρασή στη διάρκεια ζωής του.
Η μόρφωση μιας γυναίκας επηρεάζει σημαντικά και το δικό της προσδόκιμο ζωής, καθώς μια γυναίκα που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει 53% μεγαλύτερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι τους σε σχέση με τους άνδρες και, σαν συνέπεια, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι συγκριτικά πιο σημαντικό για το γενικότερο στιλ ζωής μιας οικογένειας - για παράδειγμα, όσον αφορά πόσο υγιεινά τρώνε οι γονείς και τα παιδιά τους.