Ελεύθερες ρίζες και Οξειδωτικό στρες
Πρώτος ο Denham Harman το 1956 πρότεινε την ιδέα για την ύπαρξη της «ελεύθερης ρίζας» και αργότερα έθεσε ως αξίωμα ότι αυτά τα συστατικά έχουν ρόλο στη γήρανση μέσω της πρόκλησης διασταυρωμένων αντιδράσεων και της δημιουργίας ομοιοπολικών δεσμών τροποποιώντας λιπίδια, πρωτεΐνες, κυτταρικό DNA, ιδιαίτερα το μιτοχονδριακό DNA. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Απελευθερώνονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποτελούν για το κύτταρο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Στα κυτταρικά αυτά οργανίδια λαμβάνει χώρα η οξείδωση των τροφών (η μετατροπή δηλαδή της τροφής σε ενέργεια).
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου παράγονται, λοιπόν, ως υποπροϊόντα, κατά τη διάρκεια παραγωγής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια με ένα ασύζευκτο, υψηλά ενεργό, ηλεκτρόνιο. Για να εξισορροπήσουν τη δομή τους, αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, μετατρέποντας τα μόρια αυτά σε ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μια καταστρεπτικά ενεργή αλυσίδα και να προκαλούν έτσι βλάβη σε μεγάλης σημασίας κυτταρικές δομές (πρωτεΐνες, κυτταρική μεμβράνη, DNA).
Πότε αυξάνεται η παραγωγή ελευθέρων ριζών;
Η πλειονότητα των ελευθέρων ριζών παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας, όταν:
* Υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση (π.χ. υπερβολική έκθεση οργανισμού σε τοξικές ουσίες).
* Υπάρχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας (υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα λίπους και «κενών» θερμίδων).
* Υπάρχει παρατεταμένη ανοσολογική απάντηση.
* Υπάρχει αυξημένη παραγωγή στεροειδών (π.χ. σε καταστάσεις στρες – όπως η έντονη φυσική δραστηριότητα -, εφηβεία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως κ.ά.).
* Μετά από έκθεση οργανισμού σε συντηρητικά τροφίμων, και μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. καπνός τσιγάρου, ρύποι που μολύνουν την ατμόσφαιρα).
* Κατά την έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ. υπεριώδη ακτινοβολία UV).
* Κατά την αυτοοξείδωση διαφόρων χημικών ουσιών και βιομορίων (π.χ. πολυακόρεστα λιπαρά οξέα).
* Κατά τη λιπιδική υπεροξείδωση, δηλ. επίδραση ελευθέρων ριζών επί των λιπιδίων που υπάρχουν στις μεμβράνες των κυττάρων, και ιδιαίτερα των πολυακόρεστων, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπεροξειδίων.
* Σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ελεύθερες ρίζες, δεν δρουν ανεξέλεγκτα! O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος με αντιοξειδωτικά συστήματα από τη φύση του για να αμύνεται στη δράση των ελευθέρων ριζών και ενεργών παραγώγων οξυγόνου:
1. Ένζυμα
* Υπεροξειδική δισμουτάση –SOD
* Υπεροξειδάση της γλουταθειόνης
* Καταλάση
2. Διαιτητικά αντιοξειδωτικά
* Βιταμίνη C
* Σελήνιο (Se)
* Βιταμίνη Ε
* Καροτενοειδή, φλαβονοειδή
3. Ενδογενή αντιοξειδωτικά μόρια
4. Γλουταθειόνη, συνένζυμο Q10, λιποϊκό οξύ κ.ά.
Σε περίπτωση που η παραγωγή ελευθέρων ριζών υπερβεί την προστατευτική ικανότητα του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού, φαινόμενο το οποίο ονομάζεται οξειδωτική καταστροφή ή αλλιώς «οξειδωτικό στρες», τότε θα προκύψουν μη ανατρέψιμες βλάβες της κυτταρικής δομής και της λειτουργίας του κυττάρου ενώ σε επίπεδο οργάνου θα προκύψει οργανική ανεπάρκεια. Η επίδραση των ελευθέρων ριζών στα βιολογικά συστήματα του κυττάρου είναι καταστροφική και συνίσταται, κυρίως στην υπεροξείδωση των λιπών (ιδιαίτερα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων) και των πρωτεϊνών, αλλά και του κυτταρικού DNA, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών και την απενεργοποίηση των πρωτεϊνικών ενζύμων του κυττάρου. Τελικό αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι ο θάνατος και η αποσύνθεση του κυττάρου και συνεπώς πιθανή ανάπτυξη ασθενειών.
Η οξειδωτική καταστροφή («οξειδωτικό στρες»), των βιομορίων (πρωτεΐνες, κυτταρικές μεμβράνες, DNA) από τις ελεύθερες ρίζες αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας και θεωρείται ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες της διαδικασίας της γήρανσης καθώς και πλήθος εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.
28-07-2009
Χριστίνα Κωστάρα Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Βάλτε τα αγχολυτικά στο πιάτο σας
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΗΡΕΜΟΥΝ
Μαίρη Κατσανοπούλου
Ψάρια, θαλασσινά, μπανάνες, αυγά, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηροί καρποί μάς βοηθούν να έχουμε καλή διάθεση και να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά το καθημερινό στρες.
«Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες και στη δημιουργία καλής διάθεσης», τονίζει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. «Πολλές πρωτεΐνες και ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αυξάνουν το στρες».
Οι διατροφικές συνήθειές μας, λοιπόν, μπορεί να είναι ένα φυσικό αγχολυτικό ή αντιθέτως ένας ακόμα στρεσογόνος παράγοντας της ζωής μας;
«Εκτός από τις οργανικές ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από τη διατροφή μας και τη στιγμιαία ικανοποίηση που αυτή μας προσφέρει, πολλά θρεπτικά συστατικά “επεμβαίνουν” δραστικά και στην ψυχολογική σφαίρα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανάλογης διάθεσης», επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Κωνσταντίνος Ξένος. «Δεν είναι λοιπόν λίγες οι φορές που η έντονη νευρικότητα ή αντιθέτως η ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον τρόπο και στην ποιότητα της διατροφής μας. Θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών».
Οι νευροδιαβιβαστές
Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται από τα μικροκυστίδια που υπάρχουν στις απολήξεις των νευρικών κυττάρων και συμβάλλουν στη μεταφορά των πληροφοριών από το ένα κύτταρο στο άλλο.
Σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η επικοινωνία αυτή δεν αποτελεί μόνο ηλεκτρικό φαινόμενο αλλά και χημικό. Ορισμένα συστατικά των τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, τροποποιώντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που ευθύνεται για την καλή διάθεση (ενώ τα χαμηλά επίπεδά της στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κατάθλιψη).
Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών, χαρακτηριστικό της σύγχρονης διατροφής, συμβάλλει στο καθημερινό στρες. «Οι πολλές πρωτεΐνες ανεβάζουν τα επίπεδα ορισμένων αμινοξέων, τα οποία ανταγωνίζονται τα αμινοξέα εκείνα που αυξάνουν τη σερετονίνη στον εγκέφαλο», εξηγεί ο κ. Καφάτος.
«Γι΄ αυτό, δεν πρέπει οι πρωτεΐνες να αποτελούν πάνω από το 10%- 20% της ημερήσιας ενέργειάς μας, με τους υδατάνθρακες (ρύζι, αρακάς, ψωμί, καλαμπόκι κ.ά.) να αποτελούν πάνω από τη μισή ενέργεια (55%). Για κάθε κιλό βάρους μας χρειαζόμαστε 0,8- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης καθημερινά. Οι μισές από τις πρωτεΐνες πρέπει να είναι φυτικές (όπως όσπρια). Δεν πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό) πάνω από 1- 2 φορές τον μήνα, δίνοντας έμφαση στο ψάρι».
Η σεροτονίνη
Ο ανταγωνισμός των αμινοξέων επιδρά καθοριστικά στην «ουσία της ευτυχίας», τη σεροτονίνη. «Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο βρίσκεται σε μεγάλα ποσά στο κοτόπουλο και στη γαλοπούλα και αποτελεί πρόδρομη ουσία για την παραγωγή της σεροτονίνης», λέει ο κ. Ξένος. «Τρώγοντας, δηλαδή, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, δημιουργούμε καλύτερη διάθεση; Όχι, γιατί η τρυπτοφάνη είναι αμινοξύ με αργό μεταβολισμό και δεν φτάνει γρήγορα στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως συνέπεια άλλα αμινοξέα που υπάρχουν στις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη (όπως, για παράδειγμα, το αμινοξύ τυροσίνη) και έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό, να προσεγγίζουν πιο έγκαιρα τον χώρο του εγκεφάλου, δημιουργώντας το έδαφος για παραγωγή νευροδιαβιβαστών με άλλες επιδράσεις, όπως η ντοπαμίνη, η οποία διεγείρει και ενδυναμώνει την προσοχή και τη συγκέντρωση».
Για να ευνοηθεί λοιπόν η παραγωγή της σεροτονίνης, απαιτείται ένα γεύμα που θα δώσει τη δυνατότητα στην τρυπτοφάνη να «ταξιδέψει» μόνη της έως τον εγκέφαλο και να συμβάλει εκεί στην παραγωγή σεροτονίνης.
«Ένα τέτοιο γεύμα δεν πρέπει να εμπεριέχει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα το κρέας και το κοτόπουλο, αλλά πρέπει να αποτελείται από επιλογές πλούσιες σε υδατάνθρακες, π.χ. μια πατατοσαλάτα, ένα πιάτο με ζυμαρικά ή ένα γευστικό ριζότο».
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Και τα μικροθρεπτικά συστατικά των τροφών επιδρούν στην ψυχική διάθεσή μας. «Ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όταν είναι σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό, βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών (ενζύμων και ουσιών), που μεταφέρουν τα ερεθίσματα κατά μήκος των νευρώνων», επισημαίνει ο κ. Καφάτος. «Τέτοιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο».
Το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. «Και οι τρεις αυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμφανίζουν σημαντικές «αντί-stress» δράσεις, συμβάλλουν σε μια καλή ψυχική διάθεση και πρέπει να αποτελούν μέλημα όλων των ανθρώπων με εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας», συμβουλεύει ο κ. Ξένος.
«Παράλληλα, το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες που αφορούν τη διατροφή και την ψυχική διάθεση και έχει βρεθεί ότι έχει εξισορροπητική δράση, προστατεύοντας τον ψυχισμό μας σε έντονα αγχώδεις στιγμές».
Καλύτερα είναι - όπως συνιστά ο κ. Καφάτος να παίρνετε τις βιταμίνες Β και τα ιχνοστοιχεία μέσα από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής (εκτός από τις περιπτώσεις διαπιστωμένης ανεπάρκειας).
* Πηγές βιταμίνης Β12: Θαλασσινά- μαλάκια (π.χ. στρείδια, χταπόδι, κ.λπ.), κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά.
* Πηγές βιταμίνης Β6: Μαγιά μπίρας, αναποφλοίωτο ρύζι, βασιλικός πολτός, ηλιόσποροι, μπανάνες, κρόκος αυγού, μοσχάρι.
* Πηγές φυλλικού οξέος: Μαγιά μπίρας, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, (π.χ. σπανάκι), πορτοκάλι, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια.
*Πηγές σεληνίου: δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, ξηροί καρποί (ένα μόλις τεμάχιο Βrazilian nut μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ημερήσια δόση σεληνίου).
Λιπαρά οξέα
Τα επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ψυχικής διάθεσης είναι εντυπωσιακά. «Πριν από λίγα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Αndrew Stoll, διευθυντή του Εργαστηρίου Ψυχοφαρμακευτικής Έρευνας του ΜcLean Ηospital, έδειξε πως η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους», λέει ο κ. Ξένος.
«Στο ίδιο μάλιστα πόρισμα κατέληγε και μελέτη του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Μalcolm Ρeet και αφορούσε τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων των μεμβρανών των ερυθροκυττάρων σε ασθενείς με κατάθλιψη».
Το αρχικό ερέθισμα για τις έρευνες αυτές ήταν η παρατήρηση πολλών επιστημόνων ότι τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τόσο στο πλάσμα όσο και στις κυτταρικές μεμβράνες, ατόμων με διάγνωση χρόνιας κατάθλιψης παρουσιάζονταν πάντα μειωμένα. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια.
«Πολλοί επιστήμονες μάλιστα είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη δράση των διατροφικών συμπληρωμάτων των ιχθυελαίων, που πιστεύουν πως ίσως για πρώτη φορά μπορεί η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής να συγκριθεί με μια συνθετική φαρμακευτική ουσία», υπογραμμίζει ο κ. Ξένος.
«Και εάν παρατηρήσουμε τη μέση κατανάλωση ψαριών και τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάθλιψης ανά χώρα, θα διαπιστώσουμε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών συνεπάγεται μικρότερη εμφάνιση κατάθλιψης» (μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet»).
Εκτός από τα ψάρια, πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Γλυκά και τσιγάρο
Τα γλυκά φτιάχνουν πράγματι την ψυχική διάθεση, όπως πιστεύουμε; «Ναι», απαντά ο κ. Καφάτος, «γιατί αυξάνουν τη σερετονίνη και επιδρούν στην ινσουλίνη, που παίζει και αυτή ρόλο στη σχέση των αμινοξέων.
Οι επιδράσεις, όμως, αυτές είναι πολύ πρόσκαιρες. Αντίθετα, με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τα τακτικά γεύματα αποφεύγουμε τις έντονες διακυμάνσεις της ινσουλίνης και έχουμε σταθερά καλή ψυχική διάθεση». Όσον αφορά, άλλωστε, το κάπνισμα, η νικοτίνη - όπως διευκρινίζει ο κ. Καφάτος- αυξάνει την αδρεναλίνη και επομένως το στρες και έτσι δεν ηρεμεί, όπως πιστεύεται.
Η «ψυχοδυναμική» της σοκολάτας
Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για την «ψυχοδυναμική» της σοκολάτας. Δηλαδή, εάν ο καρπός του κακαόδεντρου «ανεβάζει» την ψυχική διάθεσή μας λόγω ορισμένων ουσιών της (μαγνήσιο, φαινυλαιθυλαμίνη, αμινοξέα κ.ά.) ή απλώς λόγω της ικανοποίησης από τη μοναδική γεύση της.
«Ένα πείραμα που έγινε σε ανθρώπους που ήταν ΄΄εθισμένοι΄΄ στη σοκολάτα, στους οποίους δόθηκαν τα συστατικά της σοκολάτας σε κάψουλα, έδειξε ότι αυτοί δεν είχαν την ίδια βελτίωση της διάθεσης όπως όταν έτρωγαν την ίδια τη σοκολάτα», λέει ο κ. Ξένος.
Τρία SΟS για όσους ζουν με στρες
Περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες χρειάζεται ο άνθρωπος που ζει και εργάζεται σε συνθήκες στρες, ενώ πρέπει να ελέγχει πιο αυστηρά την ποσότητα της τροφής του σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Αυτό τονίζει η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κ. Αγγελική Τσαρούχη και εξηγεί: «Η καλή διατροφή συμβάλλει στην ψυχική υγεία. Όποιος, όμως, βρίσκεται σε κατάσταση στρες, θα πρέπει να έχει επιπλέον φροντίδα για τη διατροφή του». Συγκεκριμένα, όπως συμβουλεύει η κ. Τσαρούχη, θα πρέπει:
1 Να παίρνει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω πολλών φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών, γιατί το στρες έχει οξειδωτική δράση σε πολλά συστήματα του οργανισμού.
2 Να έχει επάρκεια από όλες τις κατηγορίες τροφών, γιατί είναι πιο ευάλωτος σε διατροφικές ανεπάρκειες λόγω του τρόπου ζωής του.
3 Να ελέγχει προσεκτικά την κατανάλωση των ποσοτήτων τροφής (εάν δεν μπορεί μόνος του, με τη βοήθεια των ειδικών), γιατί η διατροφική διέξοδος είναι συχνός τρόπος εκτόνωσης του άγχους και του στρες.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Τα χρώματα της φύσης στο πιάτο μας
Ξένος Κωνσταντίνος, Κλινικός Διαιτολόγος MSc
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής, προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας. Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση, προκαλώντας έτσι τον άνθρωπο να δοκιμάσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.
Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία. Το κόκκινο χρώμα που συναντάμε στην τομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ-φρουτ και στο καρπούζι, οφείλεται στο λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα έναντι του καρκίνου του προστάτη. Το κόκκινο-πορφυρό χρώμα των κόκκινων σταφυλιών, των κερασιών, της φράουλας, του ροδιού, του βατόμουρου, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας, οφείλεται σε μια ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς και όχι μόνο.
Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο. Το πορτοκαλί χρώμα του καρότου, της κολοκύθας, του μάνγκο, του βερίκοκου αλλά και της γλυκοπατάτας, είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Το δημοφιλές πορτοκάλι αλλά και το μανταρίνι, δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτά τα καροτένια, αλλά οφείλουν το χρώμα τους σε μια άλλη χρωστική ουσία, την βήτα-κρυπτοξανθίνη, της οποίας η κατανάλωση θεωρείται συν τοις άλλοις, ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αβγού, αλλά και του καλαμποκιού, οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα καροτενοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Η ευεργετική επίδραση της λουτεΐνης δεν περιορίζεται μόνο στην όραση, αλλά μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψή της με μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Να τονισθεί πως τα δυο αυτά καροτενοειδή, υπάρχουν σε μεγάλα ποσά και σε τροφές όπως το σπανάκι, το κόλιανδρο και το λάχανο, απλά εκεί η χρωστικότητα τους καλύπτεται από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.
Το έντονο ροζ χρώμα του κρεμμυδιού, σχετίζεται με τη φυσική χρωστική κουερσιτίνη. Η κουερσιτίνη παράγεται από το ίδιο το κρεμμύδι , αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και προστατεύει τα φωτοσυνθετικά του τμήματα από την οξείδωση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έχει ανάγει την κουερσιτίνη σε πρωταγωνίστρια πολλών αντικαρκινικών μελετών. Μάλιστα σε μελέτη των Verma A.K. et al, η κουερσιτίνη ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα (που προκλήθηκε εκουσίως με τη σύμπραξη της N-nitrosomethylurea), απογειώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών για χρήση της και στους ανθρώπους.
Παράλληλα η κουερσιτίνη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ισχυρό αντι-ισταμινικό και η χρήση της σε συγκεκριμένες αλλεργικές εκδηλώσεις επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι πλούσιο σε κουερσιτίνη είναι και το μήλο, ενώ όσο πιο ροζ είναι το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα κουερσιτίνης εμπεριέχει.
Τέλος και αν είστε gourmet τύπος (εδεσματολογικά ιδιαίτερα εκλεκτικός), αναλογιστείτε πως αγαπημένες επιλογές όπως ο αστακός, ο σολομός, αλλά και οι γαρίδες, οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στην ασταξανθίνη (όσο παράξενο και αν ακούγεται προέρχεται από το ελληνικό 'ας τα ξανθύνει'!!), ένα καροτενοειδές που ελαττώνει τη δράση του ενζύμου 5-alpha-reductase, υπεύθυνο για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη!
10+1 φαγητά για αύξηση της λίμπιντο
Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότεροι θα σκεφτείτε ότι αυτό που απολαμβάνετε παρέα είναι το φαγητό. Είτε αυτό λάβει χώρα σε κάποιο ακριβό εστιατόριο ή στον ήσυχο, ιδιωτικό σας χώρο, το φαγητό είναι μία κοινή ευχαρίστηση που συνήθως φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά.
Πόσο μάλλον όταν αυτό το φαγητό περιλαμβάνει συστατικά και ουσίες που αποδεδειγμένα μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας διάθεση και να σας οδηγήσουν τελικά στο… αυτονόητο με τον πιο φυσικό, υγιή και πάνω από όλα γευστικό τρόπο. Ξεχάστε, λοιπόν, προς το παρόν το εστιατόριο, πεταχτείτε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και προμηθευτείτε τα φαγητά που θα σας κρατήσουν ξύπνιους όλο το βράδυ… Μάθετε ποια είναι αυτά:
11. Σέλερι: Το σέλερι -το χοντρό κοτσάνι του σέλινου δηλαδή- ίσως να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το σεξ, μπορεί όμως να αποδειχθεί φανταστική φαγώσιμη πηγή για την ερωτική διέγερση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σέλερι περιέχει ανδροστερόνη, μία άοσμη ορμόνη που εκλύεται από την ανδρική αναπνοή και ξεσηκώνει τις γυναίκες.
Πώς θα το απολαύσετε; Ο καλύτερος τρόπος είναι να φάτε το σέλερι ωμό. Απλά πλύνετε, κόψτε και μασουλήστε μερικά κοτσάνια.
10. Ωμά μύδια: Πρόκειται για ένα από τα κλασικά "σέξι" φαγητά. Τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που αυξάνει την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης. Τα μύδια περιέχουν, επίσης, ντοπαμίνη, μια ορμόνη που είναι γνωστό πως ανεβάζει τη libido. Άλλωστε ο ίδιος ο τρόπος που τρώγονται τα μύδια αποτελεί μία ερωτική εμπειρία που σίγουρα θα σας βάλει στο κλίμα του ερωτικού παιχνιδιού.
Πώς θα τα απολαύσετε; Καθαρίστε τα καλά τρίβοντας το κέλυφος. Ανοίξτε τα με ένα μαχαιράκι και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο με πάγο, περιχύστε τα με φρέσκο λεμόνι και απολαύστε τα ωμά.
9. Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει τη libido στους άνδρες. Επιπροσθέτως, αποτελούν σημαντική πηγή καλίου και βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
Πώς θα τις απολαύσετε; Όπως φαντάζεστε. Καθαρίστε τις, τοποθετήστε τις σε ένα δίσκο και απολαύστε τις με τον/ την σύντροφό σας.
8. Αβοκάντο: Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν το αβοκάντο δέντρο ahuacatl, δηλαδή δέντρο των… όρχεων. Όχι μόνο, λοιπόν, τα αβοκάντο μοιάζουν με αυτό το συγκεκριμένο μέρος του σώματος, αλλά περιέχουν και υψηλή ποσότητα φολικού οξέος, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, δίνοντας έτσι περισσότερη ενέργεια. Είναι πλούσια, επίσης, σε βιταμίνη Β6 (μια θρεπτική ουσία που αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης) και κάλιο (που βοηθά στη ρύθμιση του γυναικείου θυρεοειδούς αδένα), στοιχεία και τα δύο που ενισχύουν την αύξηση της libido.
Πώς θα τα απολαύσετε; Κόψτε ένα αβοκάντο στη μέση και ταΐστε τον/ την σύντροφό σας με το τρυφερό εσωτερικό του.
7. Αμύγδαλα (ή ξηροί καρποί γενικότερα): Τα αμύγδαλα είναι πρωταρχική πηγή των απαραίτητων για τον οργανισμό λιπαρών οξέων. Αυτά τα οξέα είναι σημαντικά γιατί παρέχουν την πρώτη ύλη στην υγιή παραγωγή ανδρικών ορμονών. Επιπροσθέτως, το άρωμα των αμυγδάλων λέγεται πως ξυπνά το πάθος στις γυναίκες. Δοκιμάστε το ανάβοντας μερικά κεριά με άρωμα αμυγδάλου για να ενισχύσετε τη διάθεσή της και φάτε μερικά -αλλά όχι πάρα πολλά- για να αποθηκεύσετε την απαιτούμενη ενέργεια.
Πώς θα τα απολαύσετε; Φάτε τα ωμά (χωρίς επιπρόσθετο αλάτι ή γλυκαντικές ουσίες) ή σπάστε μερικά φρέσκα αμύγδαλα και προσθέστε τα στη σαλάτα σας για να σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε.
6. Μάνγκο, ροδάκινα και φράουλες: Τι πιο αστείο και σέξι από το να απολαμβάνετε μαζί τη γλύκα των ζουμερών φρούτων που κολλάνε και στάζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης; (Θυμάστε την εν λόγω σκηνή στο «9 ½ εβδομάδες») Όλα αυτά τα εύχυμα φρούτα με το σχήμα και την υφή που έχουν, μπορούν να προκαλέσουν ερωτικούς συνειρμούς και… παιχνίδια.
Πώς θα τα απολαύσετε; Καθαρίστε το μάνγκο, κόψτε το ροδάκινο σε φέτες, προσθέστε και μερικές φράουλες και ταΐστε τον/ την σύντροφό σας κατά τη διάρκεια των ερωτικών σας παιχνιδιών.
5. Αυγά: Δεν θα χαρακτηρίζαμε τα αυγά ως το πιο… αισθησιακό φαγητό, έχουν όμως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6 και Β5. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών και καταπολεμούν το στρες, δύο βασικοί παράγοντες στην υγιή libido. Τα αυγά είναι άλλωστε σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τρώνε ωμά αυγά κότας πριν τη σεξουαλική πράξη για να αυξήσουν τη libido και να εκτινάξουν τα επίπεδα ενέργειάς τους. Αλλά βιταμίνες B5 και Β6 περιέχουν και τα αυγά των πουλιών, αλλά και των ψαριών.
4. Συκώτι: Μία πολύ καλή πηγή γλουταμίνης -κυτταρικό καύσιμο για το ανοσοποιητικό σύστημα- το συκώτι μπορεί να αυξήσει την πεσμένη σας libido. Εντάξει, δεν είναι και το πιο… αισθησιακό φαγητό, αλλά αν το περιλάβετε στο συστηματικό διαιτολόγιό σας το σώμα σας –και το άλλο σας μισό- θα σας ευγνωμονούν.
Πώς θα το απολαύσετε; Δοκιμάστε να τηγανίσετε μερικά φιλετάκια συκώτι μαζί με μερικά κρεμμύδια, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
3. Σύκα: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων και πιστεύεται πως αυξάνουν τη libido. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική αντοχή. Άλλωστε, το σχήμα των φρέσκων σύκων και η γλυκιά, ζουμερή τους γεύση είναι δύο προφανείς λόγοι που κάνουν τις ανθρώπινες αισθήσεις να τα απολαμβάνουν.
Πώς θα τα απολαύσετε; Ταΐστε τον/ την σύντροφό σας μερικά φρέσκα σύκα και απλώστε τη γλυκιά γεύση τους πάνω σας.
2. Σκόρδο: Σκόρδο;; Μπορεί να χρειαστεί να μασήσετε μερικές παραπάνω τσίχλες, αλλά θα δείτε πως αξίζει τον κόπο. Το σκόρδο περιέχει αλιΐνη (ή αλλισίνη), ένα συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα. Έτσι αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο στην αύξηση της libido. Αν κανείς από τους δύο δεν αντέχει τη δυσάρεστη μυρωδιά μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να πάρετε κάψουλες σκόρδου.
Πώς θα το απολαύσετε; Είναι μάλλον απίθανο να απολαύσετε το σκόρδο και το σεξ ταυτόχρονα, οπότε πάρτε καλύτερα τις κάψουλες για να ξεμπερδεύετε.
Και φυσικά… 1. Σοκολάτα: Είναι ίσως το μόνο φαγητό τόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σεξ. Είναι γλυκιά, μαλακιά και, το κυριότερο, περιέχει θειοβρωμίνη -ένα αλκαλοειδές- που μοιάζει πολύ με την καφεΐνη. Περιέχει, επίσης, φαινυλεθυλαμίνη, ένα χημικό συστατικό που πιστεύεται πως προκαλεί το αίσθημα του έρωτα. Όταν λοιπόν το ταίρι σας αναφέρει πόσο καλά τους κάνει να νιώθουν η σοκολάτα, σκεφτείτε ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη. Εκτός των άλλων, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν πολύ τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς θα την απολαύσετε; Ελάτε τώρα… όλοι ξέρουμε πώς να απολαύσουμε τη σοκολάτα.
5 σχόλια:
Αγαπημένοι μου Φίλοι!
Στη ροή ερχόσαστε να νιώσετε όμορφα ελπίζω..
ποτέ μην πιεστείτε να διαβάσετε ότι θα βλέπετε μπροστά σας..
μόνο να έρθετε και να ακούσετε τη μουσική που είναι επιλεγμένη για χαλάρωση αρκεί..
η ροή γνώσης και όχι μόνο.. θα μένει εδώ.. και αν έχετε διάθεση και χρόνο τότε ερχόσαστε για μελέτη..
σχόλια αφήνετε αν και όποτε θέλετε..απαντάω μόνο σε ερωτήσεις κατά το δυνατόν..
Σας φιλώ!
Καλή βδομάδα!
Κάλλιο το προλαμβάνειν..
Σύμφωνα με έρευνα του iatronet που έγινε στους επισκέπτες του, ένας στους επτά δεν είχε κάνει ποτέ του ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο δείγμα είναι όντως αντιπροσωπευτικό της γενικότερης "τάσης" όσον αφορά το γνωστό σε όλους μας τσεκ απ, αλλά όπως και να έχει εκφράζει μια αλήθεια. Οι Έλληνες συνήθως παίρνουν αψήφιστα τους προληπτικούς αιματολογικούς ελέγχους και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θεωρεί πως δεν τους είναι καν απαραίτητοι ("Εγώ; Να κάνω τσεκ απ; Αφού νιώθω μια χαρά!"). Χωρίς αμφιβολία όμως, το τσεκ απ μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων και να βοηθήσει άρα στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους προτού τα πράγματα χειροτερέψουν. Εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στο άλλο άκρο για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις μήνα παρά μήνα, ούτε να ζείτε με τον φόβο της αρρώστιας. Αρκεί να "στριμώξετε" μια φορά τον χρόνο (ή και δύο) στο πρόγραμμά σας έναν συστηματικό προληπτικό έλεγχο.
Τι θα περιλαμβάνει αυτός; Θεωρητικά οι εξετάσεις που μπορεί να κάνει ένας άντρας και μια γυναίκα είναι δεκάδες. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος του τσεκ απ στα ύψη, εφαρμόζεται μια "βασική" εξέταση, η οποία περιλαμβάνει:
* Γενική αίματος
* ΤΚΕ (Καθίζηση)
* Γενική ούρων
* Ουρία
* Σάκχαρον
* Ουρικό οξύ
* Χοληστερίνη
* Τριγλυκερίδια
* Ολικά λιπίδια
* HDL (καλή χοληστερίνη)
* LDL (κακή χοληστερίνη).
Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο αίμα και τα ούρα και είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με τεστ Παπ για τις γυναίκες (μια φορά τον χρόνο), καθώς και έλεγχο του προστάτη και του παχέο εντέρου για τους άντρες μετά τα 40. Στα extra του προληπτικού ελέγχου περιλαμβάνονται και ακτινογραφίες θώρακος, τρίπλεξ, ηλεκτροκαρδιογράφημα, επίσκεψη σε παθολόγο καρδιολόγο κτλ., τα οποία συνήθως χρεώνονται επιπλέον από αρκετές κλινικές ή ενσωματώνονται σε πακέτα εξετάσεων. Πάντα να έχετε υπόψη πως δεν πρέπει να καταναλώσετε τίποτα το πρωί της ημέρας που θα γίνει η εξέταση, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς ζωικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα πρώτα πρωινά ούρα πρέπει να συλλεχτούν σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (θα βρείτε στα φαρμακεία), ενώ αν σκοπεύετε να κάνετε και τεστ κοπώσεως φορέστε ελαφριά ρούχα.
http://www.in2life.gr/
Αγαπημένη μας, Mareld!
Πόσο χαίρομαι που μπορώ από τη ροή να παίρνω τόσα πολλά! Είναι για μένα -και τώρα θα γίνει περισσότερο- πηγή βοήθειας, ξεκούρασης, χαλάρωσης και ομορφιάς.
Αισθάνομαι πολύ τυχερή που σε βρήκα και παίρνω από σένα πολύτιμες γνώσεις, γνώσεις που κάνουν τη ζωή μου πιο όμορφη, πιο ξεκούραστη ψυχικά, και που θα έπρεπε να κουραστώ πολύ για να τις βρω, αν τις έβρισκα. Εσύ γλυκιά μου, έχεις ένα μοναδικό χάρισμα, να παντρεύεις τη γνώση, με την ομορφιά, τη χαλάρωση, την ευχαρίστηση, τη μουσική, την εικόνα και περισσότερο με την αύρα και τη γοητεία της ψυχής σου.
Σου στέλνω την αγάπη μου και εύχομαι να είσαι πάντα καλά.
Φιλιά πολλά
Καλή μου δασκάλα, έστω κι από μακριά, δίνεις τις τόσο απαραίτητες προς όλους μας γνώσεις με τοση φροντίδα κι αγάπη για τον άνθρωπο.
Μου λείπουν οι ώρες μας, τα πολύτιμα μαθήματα μας με την γλυκιά φωνή και μουσική.
(Εντελώς τυχαία βρέθηκα σε ένα blog είχε αφιέρωση σε σένα και το χάρηκα).
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, ευτυχώς υπάρχεις εσύ.
Η βοήθειά σου πάντα πολύτιμη.. πότε θα κάνουμε μάθημα??..
Σας αφήνω ένα γλυκό χάδι και σας ευχαριστώ που σας κουβαλάω στη ψυχή μου τόσο ανάλαφρα..
Σας αγαπώ πολύ..
Δημοσίευση σχολίου