Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Το νανοσωματίδιο ονομάζεται ΒΙΝD 014 και είναι σχεδιασμένο ώστε να λύνει τρία σημαντικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκων.
«Νανοβόμβα» κατά του καρκίνου
Νέα θεραπεία υπόσχεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου χωρίς τις παρενέργειες της συμβατικής χημειοθεραπείας
Μια νανοθεραπεία η οποία επιτίθεται στον καρκίνο ρίχνοντάς του «έξυπνες βόμβες» αναμένεται να μπει σε φάση κλινικών δοκιμών το ερχόμενο έτος. Το νανοσωματίδιο που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της θεραπείας στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, επιτυγχάνοντας παράλληλα να διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπόσχεται έτσι θεραπεία καρκίνων με τη χορήγηση μεγαλύτερων και αποτελεσματικότερων δόσεων φαρμάκων χωρίς τις παρενέργειες της συμβατικής χημειοθεραπείας.
Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η νέα θεραπεία μπορεί να συρρικνώσει- ως και να εξαφανίσει- τους όγκους, ενώ γίνεται καλύτερα ανεκτή σε σύγκριση με τις άλλες θεραπείες. Η τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΒΙΝD Βiosciences με έδρα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης αναμένεται να εισέλθει τώρα σε φάση τοξικολογικών τεστ. Αν και αυτά κριθούν επιτυχημένα, μέσα σε έναν χρόνο θα ξεκινήσει δοκιμή σε 25 ασθενείς με καρκίνο- η θεραπεία αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα σε πέντε χρόνια.
Αν και η μέθοδος αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενάντια σε άλλους συμπαγείς όγκους, όπως του μαστού, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.
Το νανοσωματίδιο ονομάζεται ΒΙΝD 014 και είναι σχεδιασμένο ώστε να λύνει τρία σημαντικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκων: το πώς τα φαρμακευτικά μόρια θα φθάσουν στο κατάλληλο μέρος του σώματος, το πώς θα εκλυθούν αργά και το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν θα τα αναγνωρίσει ως ξένα ώστε να τα καταστρέψει. Επιτυγχάνει αυτόν τον τριπλό ρόλο «πακετάροντας» τα φάρμακα μέσα σε ένα ειδικό «δέμα», το οποίο δημιουργήθηκε από ειδικούς του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η διάμετρος του νανοσωματιδίου ΒΙΝD 014 είναι χίλιες φορές μικρότερη από εκείνη μιας ανθρώπινης τρίχας (περίπου 100 νανόμετρα). Το νανοσωματίδιο διαθέτει τέσσερα μέρη, το πρώτο εκ των οποίων είναι το πολύτιμο φορτίο του, στη συγκεκριμένη περίπτωση το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοσεταξέλη. Τα μόρια του φαρμάκου βρίσκονται μέσα σε μια μήτρα ενός βιοδιασπώμενου πολυμερούς, που είναι γνωστό ως πολυλακτικό οξύ. Το πολυμερές διασπάται αργά σε διάστημα αρκετών ημερών, ώστε να γίνει σταδιακή έκλυση του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μία και μόνο έγχυση νανοσωματιδίων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση.
Το «πακέτο» του φαρμάκου είναι καλυμμένο με ένα «έξυπνο» κάλυμμα γλυκόλης πολυαιθυλενίου, το οποίο βοηθά το νανοσωματίδιο να κρύβεται από «πολεμιστές» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το τελευταίο κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ένα έξυπνο σύστημα στόχευσης με τη μορφή ενζύμων που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του νανοσωματιδίου. Τα ένζυμα είναι σχεδιασμένα ώστε να προσδένονται σε ένα μόριο το οποίο βρίσκεται επάνω στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και το οποίο ονομάζεται ΡSΜΑ. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνονται πολλά νανοσωματίδια στην περιοχή των όγκων προτού εκλύσουν φάρμακο.
Τhe Τimes, 2009
ΤΟΥ MΑRΚ HΕΝDΕRSΟΝ Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009
Πολλαπλή ασπίδα οι φυτικές ίνες
ΣΙΔΝΕΪ. Διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύει από το άσθμα, τον διαβήτη και την αρθρίτιδα. Την έρευνα πραγματοποίησαν αυστραλοί, αμερικανοί και βραζιλιάνοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ και διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες ενισχύουν πολύ σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε φλεγμονώδεις ασθένειες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς αφού έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν μεγάλο μέρος της χοληστερίνης.
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία: στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια προτού γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α.
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009
Φυλλικό οξύ, «φιλικό» στο άσθμα
ΣΙΔΝΕΪ. Μια αρνητική επίπτωση της κατανάλωσης φυλλικού οξέος ανακάλυψαν αυστραλοί επιστήμονες. Το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, στη διόρθωση και στη λειτουργία του DΝΑ αλλά και του RΝΑ. Η παρουσία του φυλλικού οξέος απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Τώρα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνει την πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει άσθμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση φυλλικού οξέος από τη 16η ως την 30ή εβδομάδα κύησης αυξάνει κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Τι μπορεί να κρύβει μια σταγόνα αίμα;
Εκτός από τα γενετικά μας μυστικά και τις γνωστές αιματολογικές πληροφορίες, μια σταγόνα από το αίμα μας μπορεί να αποκαλύψει μια σειρά παθήσεις ή καταστάσεις που βιώνουμε την κάθε στιγμή:
αν θα γεννήσουμε στην ώρα μας, αν κινδυνεύουμε από αποβολή, αν έχουμε ηπατίτιδα, καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των πνευμόνων!
Φανταστήκατε ποτέ ότι η μικροσκοπική κηλίδα που αφήνει μια σταγόνα από το αίμα σας μπορεί να αποκαλύψει όλα τα μυστικά του οργανισμού σας; Και όμως, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μια πρωτοποριακή τεχνική για τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών μόνο από το αποτύπωμα που αφήνουν οι σταγόνες του αίματος όταν εξατμίζονται αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο του εργαστηρίου, όταν όμως τελειοποιηθεί υπόσχεται να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε σήμερα για τις εξετάσεις αίματος. Μια ελληνική ερευνητική ομάδα από την πλευρά της προσπαθεί να εξιχνιάσει άλλα «αιματηρά» μυστικά, τους μυστηριώδεις ακόμη για την επιστήμη μηχανισμούς της ανάπτυξης φυσαλίδων στο αίμα, αιτία της νόσου της αποσυμπίεσης που απειλεί τους δύτες και τους αστροναύτες. Οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αναπτύσσουν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μια διαγνωστική συσκευή η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει- για πρώτη φορά- την πολύτιμη πρόληψη.
ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ | Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου