Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

''Ζήσε το κάθε τι σαν να είναι η πρώτη φορά ή η τελευταία.''




ΣΤΡΕΣ: Τι είναι;

Η αγγλική λέξη «stress» προέρχεται από τις λατινικές λέξεις strictus (σφικτός ή στενός) και stringere (παθητική μτχ.) που σημαίνει σφίγγω, κάνω κάτι πιο σφικτό. Κατά τα τέλη του 18ου και 19ου αιώνα, η λέξη χρησιμοποιούταν για να εκφράσει ένταση, πίεση, δύναμη ή σκληρή προσπάθεια σε σχέση με τα διάφορα όργανα και τις νοητικές δυνατότητες του ανθρώπου. Στις μέρες μας, το στρες σημαίνει πολλά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και ο ακριβής ορισμός του καθορίζεται από τον επιστημονικό κλάδο στα πλαίσια του οποίου εξετάζεται κάθε φορά. Συμβαίνει συχνά όμως, επιστήμονες του ίδιου κλάδου (π.χ. ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) να αντιμετωπίζουν το στρες με ποικίλους τρόπους.

Αφορά ακριβώς το αίσθημα που έχουμε όταν δεχόμαστε πιέσεις είτε από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ., οικογένεια, σχέσεις, Πανεπιστήμιο, δουλειά) είτε από τον εαυτό μας (προσδοκίες, απαιτήσεις κτλ.) και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε όταν δεχόμαστε αυτές τις πιέσεις.

Το στρες δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό. Σε μικρή ένταση μάλιστα, μπορεί να είναι και η κινητήριός μας δύναμη. Κανείς μας δεν θα έφερνε σε πέρας για παράδειγμα μία εργασία, αν δεν τον ενεργοποιούσε λίγο στρες. Πρόκειται λοιπόν, για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε εξωτερικές ή εσωτερικές απαιτήσεις ή ακόμη και σε κινδύνους, οπότε και στόχος του στρες είναι να μας βοηθήσει να αντιδράσουμε.

Δεν χειρίζονται όμως, όλα τα άτομα όλες τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, σε πολλούς ανθρώπους, η αντίδραση στο στρες ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα και αρχίζει να προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή.

Τέλος, η έννοια του στρες έχει ταυτιστεί με αλλαγές που συντελούνται σε βιοχημικό, σωματικό, ψυχολογικό και συμπεριφοριστικό επίπεδο του ανθρώπινου οργανισμού.



"Ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται στο θυμό και στην απογοήτευσή του".

3 σχόλια:

mareld είπε...

Αγαπημένα μου τζιβαέρια!

Σας καλωσορίζω στη ροή!

Ένα καινούριο ταξίδι με αγκυροβολήσεις σε λιμάνια μαγικά!

Σε σχόλια δεν θα απαντάω, αλλά μπορείτε να ρωτάτε και η απάντηση θα έρχεται στις επόμενες αναρτήσεις!

Η ροή είναι αφιερωμένη στο στρες και την αντιμετώπισή του!

Γλυκά φιλιά!


Η ζωή είναι ένα λουλούδι
κι ο έρωτας το μέλι του.
Β. Ουγκώ

Μηθυμναίος είπε...

Μάθημα 1ον! Ελήφθη.

Προτιμώ να το ζήσω σαν να ‘ναι η πρώτη φορά. Το λιμάνι που αγκυροβόλησα για λίγο μαγικό!!!!

Ερατώ είπε...

Mareld!
Πολύ όμορφο!
Παίρνω θέση για το ταξίδι!
Σε φιλώ
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.