Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

”Το τι είμαστε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό που έχουμε μάθει”



EFT
Emotional Freedom Techniques



EFT είναι τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Emotional Freedom Techniques και ελληνικά σημαίνει Τεχνική Συναισθηματικής Aπελευθέρωσης.

Είναι μία από τις μεθόδους της Ενεργειακής Ψυχολογίας ή Ψυχοθεραπείας και βασίζεται στη ρύθμιση και εναρμόνιση του ανθρώπινου ενεργειακού συστήματος ενώ εστιαζόμαστε σε μία αρνητική, συνήθως, σκέψη.

Ο θεμελιωτής του EFT Gary Craig, πρώην πολιτικός μηχανικός, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι, πήρε τα βασικά στοιχεία αυτής της μεθόδου από το δάσκαλό του Dr. Roger Callahan.

Ο Dr. Roger Callahan, διάσημος ψυχολόγος με μεγάλη πείρα και διαίσθηση, αναζητούσε ακούραστα, για πολλά χρόνια, αποτελεσματικές μεθόδους για την ανακούφιση των ασθενών του. Το 1980 έκανε μία συγκλονιστική ανακάλυψη, που θα άλλαζε για πάντα τη φύση της ψυχολογίας και τη σωματική και ψυχική θεραπεία.

Ένα Άλμα στην Αντίληψη

Η ανακάλυψη αυτή είναι ένα γιγαντιαίο άλμα στην αντίληψή μας για την ψυχική και σωματική ασθένεια. Πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν, ακόμη, να τη δεχθούν, προσκολλημένοι σε παλαιότερες θεωρίες.

Μέχρι τώρα και εγώ ο ίδιος δεν μπορούσα να τη δεχθώ. Πριν από 15 χρόνια περίπου είδα για πρώτη φορά τη βιντεοκασέτα «Αγάπη - Πόνος» του Dr. Callahan, στην οποία παρουσίαζε τη θεραπευτική του τεχνική, όπου, με μία ακολουθία κτυπημάτων σε ορισμένα σημεία του σώματός τους, οι άνθρωποι ξεπερνούσαν τον πόνο για το χαμό των αγαπημένων τους.

Παρατήρησα ότι οι άνθρωποι έμοιαζαν να αισθάνονται πραγματικά καλύτερα. Έβαλα όμως τη βιντεοκασέτα στην άκρη για 15 χρόνια, αν και όλον αυτόν τον καιρό εργαζόμουν καθημερινά με ανθρώπινα προβλήματα.

Πώς επανήλθα στο EFT

Eίμαι χημικός μηχανικός και, λόγω της εκπαίδευσής μου, έχω την ανάγκη και να κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ενεργώ και οι λόγοι αυτοί να είναι σύμφωνοι με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα. Δεν κατάλαβα αυτό που είδα στη βιντεοκασέτα την πρώτη φορά. Ενώ λοιπόν σκέφθηκα, πολλές φορές, να δοκιμάσω σε άλλους την τεχνική που είδα στο βίντεο «Αγάπη-Πόνος», ένιωσα ότι θα ήταν κουτό αφού δεν την πίστευα και έτσι την άφησα στο ράφι. Έτσι κι αλλιώς πάντοτε δοκιμάζω στον εαυτό μου ό,τι εφαρμόζω στους άλλους.

Πριν ένα χρόνο, μια αγαπημένη φίλη, μου είπε ότι ενδιαφερόταν να παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο μαθήματα Ενεργειακής Ψυχολογίας. Θυμήθηκα τότε αμέσως αυτή την ξεχασμένη βιντεοκασέτα και την είδαμε μαζί.

Ένας Νέος Κόσμος Δυνατοτήτων

Από εκείνη τη μέρα έχω εφαρμόσει το EFT στον εαυτό μου, καθώς και σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, σε σεμινάρια και συμβουλευτικές συνεδρίες. Ανακάλυψα έναν ολόκληρο κόσμο νέων δυνατοτήτων και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη προς το Dr. Roger Callahan και τον μαθητή του Gary Craig γι αυτές τις καινούργιες πληροφορίες που προσέφεραν στην ανθρωπότητα.

Πριν γνωρίσω το EFT αισθάνθηκα πολλές φορές απογοητευμένος όταν εργαζόμουν με ανθρώπους γιατί, ενώ κατά την άποψή μου τους προσέφερα ένα συνδυασμό από τις καλύτερες τεχνικές που υπήρχαν, δεν είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. (Στα σεμινάρια και τις προσωπικές συναντήσεις χρησιμοποιούμε Ενεργητική Ακρόαση, Ανάλυση, Προσωπικό Ημερολόγιο, Αναδρομή στην Παιδική Ηλικία, Τεχνικές Κάθαρσης, Πνευματική Θεραπεία και διάφορες άλλες τεχνικές. Υπάρχουν σεμινάρια με μία συνάντηση την εβδομάδα για έξι συνεχή χρόνια.)

Πιστεύω ότι όλες αυτές οι τεχνικές είναι ευεργετικές, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με το TFT ή το EFT για την απελευθέρωση ενός ανθρώπου από το πρόβλημά του.

Είμαι πανευτυχής που τώρα έχω στα χέρια μου ένα «εργαλείο» που ξέρω ότι είναι αποτελεσματικό και τόσο απλό, ώστε να μπορεί να διδαχθεί και στους άλλους.

Άμεσες Θεραπείες

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Dr. Callahan αντιμετώπισε οικονομική κρίση λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψή του, γιατί θεράπευε τους ασθενείς του σε μία ή δύο επισκέψεις και δεν χρειαζόταν να τους βλέπει πια. Και φυσικά, κανείς δεν του είπε: «Θα χρειαζόταν κανονικά να έρθω τουλάχιστον 20 φορές γι αυτό το πρόβλημα, επομένως θα ήθελα, σας παρακαλώ, να σας πληρώσω ανάλογα». Είναι δε πολύ πιθανόν, πολλά από αυτά τα προβλήματα να μην μπορούσαν να θεραπευθούν με άλλες τεχνικές.

Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος.

Η Ανακάλυψη της μεθόδου

Το 1980 ο Dr. Callahan είχε μία ασθενή, τη Μαίρη, η οποία φοβόταν υπερβολικά το νερό. (Ο Dr. Callahan και η Μαίρη έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση για να διηγηθούν αυτή την ιστορία.) Η Μαίρη δεν μπορούσε να δει νερό, ούτε καν στην τηλεόραση, και φοβόταν ακόμη και τη βροχή. Είχαν δουλέψει ένα χρόνο στο συγκεκριμένο πρόβλημα και είχαν κατορθώσει να κάθεται η Μαίρη σε κάποια απόσταση από την πισίνα, στο σπίτι του Dr. Callahan, και να αναλύουν τι ακριβώς αισθανόταν και πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει το φόβο της.

Κατά τον Dr. Callahan, το μόνο που είχαν κατορθώσει ήταν να ανακαλύψει η Μαίρη ότι μπορούσε να αντέξει περισσότερο πόνο απ’ όσο νόμιζε. Δεν έπαυε όμως να αισθάνεται έντονο φόβο. Μια μέρα, υπέφερε τόσο έντονα επειδή καθόταν κοντά στο νερό, που παραπονέθηκε για πόνο στην κοιλιά της (μία πολύ φυσική αντίδραση όταν φοβόμαστε). Ήταν μία σημαντική στιγμή στην ιστορία, γιατί ο Dr. Callahan θυμήθηκε ότι υπάρχει στο βελονισμό ένα σημείο του μεσημβρινού του στομάχου, ακριβώς κάτω από το μάτι, και της ζήτησε να κάνει μερικά κτυπήματα με τα δάκτυλα του χεριού στο σημείο αυτό.

Η Μαίρη κτύπησε μόνο λίγες φορές στο σημείο και τον κοίταξε λέγοντας «έφυγε». Ο Dr. Callahan δεν κατάλαβε τι εννοούσε, ούτε τι συνέβαινε. Όχι μόνον είχε περάσει ο πόνος στο στομάχι της Μαίρης, αλλά και η φοβία της για το νερό. Σηκώθηκε και έφτασε ως την πισίνα χωρίς κανέναν απολύτως φόβο.

Ακόμα και σήμερα η Μαίρη δεν φοβάται καθόλου το νερό!

Αυτό που δεν είχε θεραπευθεί σε έναν ολόκληρο χρόνο εβδομαδιαίων συναντήσεων ψυχοθεραπείας με έναν από τους διασημότερους ψυχολόγους της χώρας, επετεύχθη σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα με λίγα κτυπήματα κάτω από το μάτι.

Ο Dr. Callahan δεν ήξερε πώς να εξηγήσει και πώς να αξιοποιήσει αυτό που είχε συμβεί. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σοβαρής έρευνας για να μπορέσει, σταδιακά, να θεμελιώσει το πιο ισχυρό θεραπευτικό «εργαλείο» που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την τεχνική και την ανακάλυψή της, μπορείτε να συμβουλευθείτε τα βιβλία, τα μαθήματα, τις ακουστικές κασέτες, τις βιντεοκασέτες καθώς και την ιστοσελίδα του Dr. Callahan ( http://www.tftrx.com ) ή την ιστοσελίδα του Gary Craig, (http:// www.emofree.com), όπου μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία και τις βιντεοκασέτες.

Εφαρμογή και λειτουργία αυτού του συστήματος

Είναι απλό :

1. Συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη (το ερέθισμα, συναίσθημα ή σωματικό πρόβλημα) που μας προκαλεί το δυσάρεστο συναίσθημα ή το σωματικό πόνο: π.χ. φόβο, πλήγωμα, ενοχή, θυμό ή σωματικό πόνο.

2. Μετράμε την ένταση του συναισθήματος ή του πόνου από το 0 έως το 10. Η μέτρηση αυτή ονομάζεται SUD, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Subjective Units of Disturbance (στα ελληνικά Υποκειμενικές Μονάδες Διαταραχής). Eίναι μηδέν όταν δεν υπάρχει καμία ενόχληση ή διαταραχή και δέκα όταν η ενόχληση που αισθανόμαστε βρίσκεται στην υψηλότερη ένταση που μπορούμε να φανταστούμε. Στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο SUD.

3. Στη συνέχεια κτυπάμε ελαφρά ορισμένα σημεία βελονισμού στο πρόσωπο, το στήθος και τα χέρια. (Υπάρχουν και άλλα σημεία αυτής της διαδικασίας που θα εξηγήσουμε αργότερα). Τα κτυπήματα στα σημεία βελονισμού κινητοποιούν τη ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς ή ενεργειακά κανάλια, διορθώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό πεδίο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

4. Ελέγχουμε ξανά το SUD, την ένταση του συναισθήματος. Αν δεν έχει κατέβει στο 1 ή το 0, κτυπάμε πάλι σε αυτά τα σημεία.

5. Ελέγχουμε πώς αισθανόμαστε και συνεχίζουμε τα κτυπήματα έως ότου εξαφανισθεί το πρόβλημα.

Βασικά, αυτό είναι όλο. Βέβαια η εφαρμογή του απαιτεί μια βαθύτερη γνώση της τεχνικής, που θα καλύψουμε σε αυτό το βιβλίο.

Tο νόημα είναι ότι όταν συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη που μας ταράζει, το ενεργειακό πεδίο που παρουσιάζει διαταραχή («αναταραχή» κατά τον Dr. Callahan ή «διαταραχή του ενεργειακού συστήματος του σώματος» κατά τον Gary Craig) έχει αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα του σώματός μας και δημιουργεί τη συναισθηματική και σωματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Ο Gary Craig εξηγεί: «H αιτία όλων των αρνητικών συναισθημάτων είναι η διαταραχή του ενεργειακού συστήματος του σώματος».

Καθώς κτυπάμε σε αυτά τα σημεία βελονισμού, επηρεάζουμε και απελευθερώνουμε τη ροή ενέργειας σε αυτό το πεδίο, με αποτέλεσμα να εξαφανίσουμε την εμπλοκή και τη διαταραχή που δημιουργούσαν το συναισθηματικό ή σωματικό μας πρόβλημα.

Κάποιες φορές η διόρθωση του ενεργειακού πεδίου είναι προσωρινή, συνήθως όμως είναι μόνιμη.

Από το Bιβλίο Eνεργειακή Ψυχολογία του Pομπερτ Hλία Nατζεμυ
http://www.holisticharmony.com/greek/eft/ti.asp


EFT


Emotional Freedom Techniques - EFT - Learn in 5 minutes!


Emotional Freedom Technique (EFT) Introduction



Stress Relief with Emotional Freedom Technique (EFT)


Ασκηθείτε κατά προτίµηση δύο ή τρεις φορές την ηµέρα: το πρωί, το µεσηµέρι
και το βράδυ.
Τουλάχιστον μία φορά!!! [πριν η δυο ώρες μετά το φαγητό]
Πριν την άσκηση, αποφασίστε πότε θα την εφαρµόσετε και προσπαθείστε να τηρείτε αυτή την απόφαση κάθε µέρα, ώστε να αναπτυχθεί µια σταθερή συνήθεια.
Η EFT είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος.Ασκούμαι 5χρόνια κάθε μέρα.
Ακολουθείστε τα βίντεο το Magnus.Αυτό μόνο αρκεί για να νιώθετε καλά!

Περιμένω μετά από λίγο καιρό τη γνώμη σας!

Δεν ασχολούμαι με ενέργειες..αλλά με τη βιολογία του συναισθήματος!

Πολλά γλυκά φιλιά!
Καλημέρα!!!!

"Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης"


"Οντά χτυπούν οι μπόρες ,

το δυνατό δε λυγίζει .

Γιατί έχει μάθει στη ζωή ,

να ζει και να ελπίζει"

2 σχόλια:

mareld είπε...

ΑΓΑΘΟΥΣ ΤΙΜΑ* . Να τιμούμε τους αγαθούς (τις καλές πράξεις των άλλων)

*ΕΠΑΙΝΕΙ ΑΡΕΤΗΝ* . Να επαινούμε την αρετή (ή τον ενάρετο)

*ΑΡΕΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΝ ΚΑΚΙΑΣ ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ* . (Κλεόβουλος ο Λίνδιος)
Να αισθάνεσαι οικειότητα προς την αρετή και ξένος προς την κακία . (Δελφικά Παραγγέλματα) .

Η αρετή είναι εμπόλεμη κατάσταση . Για να ζούμε ενάρετα , πρέπει να παλεύουμε διαρκώς με τον εαυτό μας διότι όπως πριν από χιλιάδες χρόνια είπε ο Δημόκριτος :*ΤΟ ΝΙΚΑΝ ΕΑΥΤΩΝ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΗ ΤΕ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΕΣΤΙ* , που σημαίνει το ότι του να επιβαλλόμαστε του εαυτού μας είναι η πρώτη και άριστη νίκη..

Επιπλέον η ευτυχία βρίσκεται στην αρετή , γιατί η αρετή είναι η νοητική κατάσταση η οποία τείνει να κάνει τη ζωή αρμονική.

Τζιβαέρια μου γλυκά φιλιά!

mareld είπε...

Όπως θα καταλάβετε η τεχνική είναι Αυτοβελονισμός!