Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ρεφλεξολογία και στρες



Τί είναι η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια συναρπαστική επιστήμη και μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών. Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «συμπληρωματικής ιατρικής» θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και το πνεύμα.

Από την εποχή του Ιπποκράτη, η υγεία ορίζεται σαν μια κατάσταση ισορροπίας και η ασθένεια σαν μια κατάσταση ανισορροπίας. Στη σύγχρονη κοινωνία, η ανισορροπία αποτελεί τον κανόνα. Επιταχύνουμε συνεχώς τη διαδρομή μας κατά τη διάρκεια της ζωής, θαρρείς και δεν υπάρχει αύριο. Ωστόσο, το ευαίσθητο και πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα πληρώνει τις απαιτήσεις της τεχνοκρατικής γενιάς του εικοστού αιώνα της ταχύτητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακροβατούν στα όρια της υγείας με την ασθένεια -σε μια κατάσταση δυσφορίας και ανισορροπίας- και δυσκολεύονται ν’ αντιμετωπίσουν τις εντάσεις της καθημερινής ζωής. Η δυνατότητα τους για τέλεια υγεία, θάβεται κάτω από λογιών - λογιών αρνητικές επιδράσεις. Όμως, όλοι έχουμε αυτή τη δυνατότητα, το μόνο που χρειάζεται σαν αφετηρία, είναι η επιθυμία να φτάσουμε σε μια κατάσταση ισορροπίας που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε διαρκή υγεία και ζωτικότητα. Για τη μετάβαση από την κατάσταση της ανισορροπίας σε μια ισορροπημένη κατάσταση, απαιτείται μια ήπια και αβλαβής θεραπευτική διαδικασία - μια διαδικασία που σπανίως βρίσκεται στα επικίνδυνα φάρμακα.

Όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή τα πόδια αποτελούν έναν τέλειο μικρόκοσμο του σώματος. Όλα τα όργανα, οι αδένες και άλλα μέρη του σώματος, βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια, σαν «αντανακλάσεις / αντανακλαστικά» των μερών του σώματος. Με τον όρο αντανακλαστικό, εννοούμε μια ακούσια ή ασυνείδητη αντίδραση σ’ ένα ερέθισμα. Στη ρεφλεξολογία, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των ποδιών, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων και των αδένων, που συνδέονται μέσω ενεργειακών διόδων με τα συγκεκριμένα αντανακλαστικά. Η σωστή διέγερση λοιπόν, αυτών των αντανακλαστικών, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.

Η μικροκοσμική αναπαράσταση των μερών του σώματος, είναι επίσης προφανής στην ίριδα του ματιού, στο αφτί και στα χέρια. Ωστόσο, αυτές οι αναπαραστάσεις του σώματος, εντοπίζονται ευκολότερα στα πόδια, όπου καλύπτουν μια μεγαλύτερη περιοχή, είναι ευδιάκριτες και μπορούμε ευκολότερα να εργαστούμε πάνω τους. Επιπλέον, τα πόδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα εξαιτίας της πληθώρας των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν σ’ αυτά.

Τα νεύρα εκπέμπουν ηλεκτρικά ερεθίσματα. Φανταστείτε αυτά τα ερεθίσματα σαν κανάλια ενέργειας, που συνδέουν τα πόδια με το υπόλοιπο σώμα όταν ασκούμε πίεση σε ορισμένα σημεία των ποδιών, ενεργοποιούνται ηλεκτροχημικά νευρικά ερεθίσματα και σχηματίζουν ένα «μήνυμα». Το μήνυμα αυτό διαβιβάζεται μέσω «κεντρομόλων νευρώνων» (νευρώνες που μεταφέρουν μηνύματα στο κέντρο) σε ένα γάγγλιο (μια συλλογή νευρικών κυττάρων και ινών που σχηματίζουν ένα ανεξάρτητο νευρικό κέντρο έξω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο). Στη συνέχεια μέσω «φυγόκεντρων νευρώνων» (που μεταφέρουν μηνύματα από το κέντρο προς την περιφέρεια), το μήνυμα περνά από το γάγγλιο σ’ ένα καθορισμένο όργανο, το οποίο τότε θα αντιδράσει. Τα νευρικά ερεθίσματα που προκαλούνται όταν ασκούμε πίεση στην περιοχή των αντανακλαστικών των ποδιών, συνδέονται πιθανότατα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα που ασχολείται κυρίως με την ακούσια δράση των εσωτερικών οργάνων, μυώνων και αδένων.

Πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου δε θεραπεύονται με τεχνητά φάρμακα, φάρμακα που μάλλον τείνουν να προξενούν βλάβες ή να «μασκαρεύουν» την ασθένεια, παρά να τη θεραπεύουν. Το σώμα θεραπεύεται μόνο του, φτάνει να του δώσουμε την ευκαιρία. Κι αφού η θεραπευτική δύναμη βρίσκεται μέσα μας, θα πρέπει να μάθουμε να τη στηρίζουμε και να την τρέφουμε, αντί να την αποστέλλουμε. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο μας βοηθά η ρεφλεξολογία, ενεργοποιώντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ισορροπίας που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν, πόσο θεμελιώδης είναι ο ρόλος των ποδιών στην υγεία και τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, λίγοι συνάνθρωποί μας δίνουν την παραμικρή προσοχή στα πόδια τους. Τα βασανίζουμε συνήθως και τα παραμελούμε. Τα φυλακίζουμε μέσα στα στενά, μοντέρνα παπούτσια, τους προκαλούμε ασφυξία με κάλτσες και καλσόν, τα χτυπάμε στα πεζοδρόμια, σκαρφαλώνουμε μονοπάτια και γενικά, φορτώνουμε τα δύσμοιρα πόδια μας με ανυπολόγιστη ποσότητα έντασης. Σηκώνουμε το βάρος μας, αντιμετωπίζουμε τις κακές στάσεις του σώματός μας, κοντολογίς, τα τυραννάμε σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αν και ίσως γνωρίζουμε αόριστα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν, αφού μας μεταφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ελάχιστοι συνειδητοποιούμε τη σημαντική συμβολή των ποδιών στην καλή πνευματική και σωματική μας κατάσταση.

Τα πόδια μας συνδέουνε με το έδαφος, συνεπώς αποτελούν το σύνδεσμο ανάμεσα στη γήινη και την πνευματική ζωή μας. Μας γειώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αποτελούν τη βάση, το θεμέλιο, καθώς επίσης και την επαφή μας με τη γη και τις ενέργειες που ρέουν μέσα απ’ αυτή. Μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση και διατήρηση καλύτερης υγείας και καλής φυσικής κατάστασης.

Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η επιστροφή στην ομοιόσταση, μια κατάσταση ισορροπίας. Το σημαντικότερο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η μείωση της έντασης και η πρόκληση χαλάρωσης. Η χαλάρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση. Όταν το σώμα είναι χαλαρό, η κυκλοφορία μπορεί να ρέει ανεμπόδιστη, προμηθεύοντας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τα κύτταρα, έτσι ώστε τα όργανα του σώματος μπορούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική κατάσταση και να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Το επαγγελματικό μασάζ στις περιοχές των αντανακλαστικών των ποδιών, χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί, ποια μέρη του σώματος βρίσκονται εκτός ισορροπίας και, συνεπώς, δε λειτουργούν αποτελεσματικά. Με την κατάλληλη θεραπεία για τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών, το σώμα επιστρέφει σε καλή λειτουργική κατάσταση. Αυτή η μορφή θεραπείας είναι χρήσιμη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, αλλά επίσης αποτελεσματική για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη της ασθένειας. Με το μασάζ των αντανακλαστικών, τα προβλήματα υγείας μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως, ώστε με τη χορήγηση θεραπείας να προληφθεί η εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της ρεφλεξολογίας, είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία προκαλεί μια κατάσταση χαλάρωσης. Το στρες -ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του εικοστού αιώνα- ευθύνεται άμεσα για ένα πλήθος σύγχρονων ασθενειών και διαταραχών. Η συνεχής έκθεση στο στρες, διαβρώνει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιας νόσου. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι σύγχρονες ασθένειες σε ποσοστό έως και 90%, αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα μακρόχρονης έκθεσης στο στρες. Μειώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στρες και υποβοηθώντας την εξισορρόπηση του σώματος, η ρεφλεξολογία μας βοηθά πιθανότητα ν’ αποφύγουμε θανατηφόρες νόσους.

Ιωάννα Γκοτζοπούλου - Παύλου, Ρεφλεξολόγος
απόφοιτος Ινστιτούτου Natural Health Science.




Reflexology Self-Help for Stress




Ρεφλεξολογία και κλασσική ιατρική




Ρεφλεξολογία και στρες - ΄Ερευνα


Εφαρμογές της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία εκτός από τα άμεσα αποτελέσματα της βαθιάς χαλάρωσης και αναζωογόνησης που προκαλεί μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στις παρακάτω καταστάσεις και προβλήματα.


Πονοκεφάλους - ημικρανίες.
Αλλεργίες.
Άγχος, ανησυχία, νευρική ένταση.
Μυϊκούς πόνους, κούραση, εξάντληση.
Αυχενικό σύνδρομο.
Συχνά κρυολογήματα και μολύνσεις.
(ενίσχυση ανοσοποιητικού σύστηματος)
Πεπτικές διαταραχές
(δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, κ.τ.λ.)
Αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα).
Παχυσαρκία (μαζί με την κατάλληλη δίαιτα και διατροφή).
Ήπιες μορφές κατάθλιψης.
Σκλήρυνση κατά πλάκας (παράλληλα με την κατάλληλη ιατρική αγωγή).
Γυναικολογικές διαταραχές,
(πόνοι - ανωμαλίες περιόδου).

Τέλος σε ασθενείς που ακολουθούν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή (καρκίνος, AIDS κλπ.) η Pεφλεξολογία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη προσφέροντας ανακούφιση από τις παρενέργειες των φαρμάκων και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.





Nutcracker part 14 of 16


2 σχόλια:

mareld είπε...

Τζιβαέρια μου!

"Ζῶ στὴ φεγγοβολὴ
ποὺ προχωράει
ὁλόγιομα τὰ χέρια μου
μὲ πόθους
κι ὁ κόσμος εἶναι ὄμορφος
πολὺ μοσκοβολάει"Χικμέτ

Γλυκά φιλιά!
Καλή βδομάδα!

Aνεμος είπε...

καλημέρα καλή βδομάδα