Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ο ιός ΑΗ1Ν1 είναι ένας καινούριος ιός γρίπης που συνδυάζει γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης..






Γρίπη: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ήτοι ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.

Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από την νόσο.

Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977.
Εξ αυτών η πιο σοβαρή ήταν αυτή του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια θανάτους.

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:

* πονοκέφαλος
* πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη
* ζάλη και ίλιγγος
* αδυναμία και κομάρες
* πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες
* έντονοι ιδρώτες

Στη γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος.
Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Η σημασία της γρίπης σαν νόσου οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα. κ.α.
Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλ. με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά πώματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειασθεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του.

Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.

Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο γι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως π.χ υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια.

Κάθε 10 χρόνια περίπου ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό αυτό εύκολα προκαλεί πανδημίες.

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα. Μια δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως τον Ιανουάριο, ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου.

Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αυγό η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης στις εγκύους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης.

Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και που εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων.

Άλλες παρενέργειες είναι ο πυρετός, η κακουχία, και οι μυαλγίες που εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την ένεση και μοιάζουν με ελαφρά μορφή γρίπης. Σπανιότερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που παρουσιάζονται σε άτομα με ειδική ευαισθησία στο αυγό.

Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από γρίπη τότε η διενέργεια του εμβολίου εκείνη τη στιγμή δεν τον προφυλάσσει διότι όπως είπαμε απαιτείται κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας.
Σπαντιδέας Αναστάσιος, Παθολόγος




Νέα γρίπη και εποχική γρίπη: Σε τι διαφέρουν


Ο ιός ΑΗ1Ν1 είναι ένας καινούριος ιός γρίπης που συνδυάζει γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης.

Οι ιοί της κοινής εποχικής γρίπης μεταλλάσσονται από έτος σε έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε για την πρόληψη της κοινής γρίπης διαφοροποιούνται από έτος σε έτος και επαναλαμβάνονται. Είναι άγνωστο εάν το σημερινό στέλεχος ΑΗ1Ν1 εξαφανιστεί, διαφοροποιηθεί στο μέλλον λόγω μετάλλαξης και αλλάξει χαρακτηριστικά. Γι αυτό σήμερα το τρέχον στέλεχος της νέας γρίπης αποκαλείται ορθώς ΑΗ1Ν1 2009. Για λόγους συντομίας και μόνο αναφέρεται ως Η1Ν1. Αρκετές μελέτες που αφορούν τη συμπεριφορά του βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε ωστόσο μας αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ της νέας γρίπης και της κοινής εποχιακής γρίπης.

Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις στην περίπτωση της κοινής εποχικής γρίπης προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν. Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο. Ο ΑΗ1Ν1 2009 ωστόσο παραμένει ενεργός ακόμη και το καλοκαίρι σε αντίθεση με την εποχική γρίπη.

Ο τρόπος μετάδοσης είναι κοινός, με ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με το βήχα, το φτέρνισμα, την ομιλία, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής με νέα γρίπη είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μεταδίδουν τον ιό επί πάνω από είκοσι ημέρες. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται. Η εποχική γρίπη από τα τυπικά στελέχη έχει βραχύτερο χρονικό διάστημα μεταδοτικότητας, μία ημέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα και έως πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά ταύτα, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως τη σοβαρή εξάντληση. Ορισμένοι ασθενείς με γρίπη των χοίρων εμφανίζουν επίσης διάρροια ή εμετό. Σε περίπτωση χρονίως πασχόντων η νόσος μπορεί να έχει άτυπες εκδηλώσεις. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται η ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, θάνατος.

Οι πιο σοβαρές διαφοροποιήσεις αφορούν θέματα επιπλοκών και θανατηφόρας έκβασης. Η σοβαρότητα της εποχικής γρίπης ποικίλλει από έτος σε έτος λόγω των αλλαγών που πραγματοποιεί ο ιός από χρόνο σε χρόνο. Η εποχική γρίπη προκαλεί αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά από τα τυπικά στελέχη. Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ορισμένα χρόνια νοσήματα που προκαλούν μείωση της αμυντικής ικανότητας όπως είναι οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με ορισμένα νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα στην περίπτωση του ΑΗ1Ν12009 είναι ίδιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σύμφωνα με μελέτες οι υγιείς παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση σοβαρών επιπλοκών συγκριτικά με την τυπική εποχική γρίπη στην οποία πάνω από το 90% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 64 ετών. Αυτό σημαίνει ότι υγιείς ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη αναλογικώς, αντίσταση στον Η1Ν1 πιθανώς λόγω της παρουσίας αντισωμάτων από παλαιές νοσήσεις από παρεμφερείς ιούς. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει αυξημένη πιθανότητα επικίνδυνων επιπλοκών σε παχύσαρκους ασθενείς και έγκυες.

Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος




5 βήματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από την γρίπη

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντηλο στο καλάθι των απορριμμάτων.

Δεν έχετε χαρτομάντηλο; Φταρνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας



Εμβόλιο για τη γρίπη: Τι πρέπει να ξέρετε

Δέκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις, σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1)ν, δίνει το ΙΑΤΡΟΝΕΤ. Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για την ασφάλειά του, αλλά καλούν τους επαγγελματίες Υγείας να προσέχουν και να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ποια πανδημικά εμβόλια κυκλοφορούν στην Ευρώπη;

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει έγκριση σε τέσσερα πρότυπα εμβόλια:

* Celvapan από την εταιρεία Baxter AG
* Daronrix, από την εταιρεία GlaxoSmithKline Biologicals S.A
* Focetria από την εταιρεία Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l
* Pandemrix από την εταιρεία GlaxoSmithKline Biologicals S.A

Πώς παράγονται τα εμβόλια;

Τα τρία από αυτά τα εμβόλια, Daronrix, Focetria και Pandemrix περιέχουν ‘πρόσθετα ενισχυτικά’. Αυτά είναι συστατικά τα οποία περιέχονται μαζί με το στέλεχος του εμβολίου προκειμένου να προκαλέσουν μια καλύτερη ανταπόκριση. Όλα τα πρότυπα εμβόλια έχουν παραχθεί με το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης το οποίο άλλαξε σε στέλεχος Η1Ν1 το οποίο προκαλεί και την τρέχουσα πανδημία.

Είναι αποτελεσματικά;

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) γνωμοδότησε ότι η προσθήκη του στελέχους του ιού Η1Ν1 δεν έχει μεγάλη επίδραση στην ασφάλεια και τη δραστικότητα του πανδημικού εμβολίου. Αυτό βασίζεται στην προηγούμενη εμπειρία με τα εμβόλια της ‘εποχικής γρίπης’. Η σύνθεση αυτών των εμβολίων αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας τα στελέχη της εποχιακής γρίπης που αναμένεται να δημιουργήσουν τις επερχόμενες επιδημίες εποχιακής γρίπης. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι η αλλαγή στα στελέχη δεν έχει επίδραση στην ασφάλεια και τη δραστικότητα του εμβολίου για την εποχιακή γρίπη.

Μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με άλλα εμβόλια;

Το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να δοθεί παράλληλα με άλλα ενέσιμα εμβόλια που όμως δεν έχουν σχέση με τη γρίπη, αρκεί τα εμβόλια να μη γίνονται ακριβώς στην ίδια περιοχή του σώματος.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία με τα αντιγριπικά εμβόλια;

Τα εμβόλια ενάντια στη γρίπη είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν (το 1946) ενάντια σε λοιμώξεις από ιούς. Υπάρχει, δηλαδή, εμπειρία 63 ετών και πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά εμβολιασμούς μεγάλου αριθμού ατόμων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Γι’ αυτό εξάλλου το τίμημα της ισπανικής γρίπης, το 1917 που δεν υπήρχαν εμβόλια, ήταν πολύ βαρύτερο (20 εκατομμύρια θάνατοι) σε σχέση με τις πιο πρόσφατες πανδημίες της γρίπης, όπως η κινεζική το 1968, με μόνο 1 εκατομμύριο θανάτους.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις;

Επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν (μεταλλάσσονται) συχνά, ακολουθείται εδώ και πολλές δεκαετίες η παραγωγή νέου εμβολίου κάθε χρόνο από πολλές φαρμακευτικές εταιρίες, πάντα όμως με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εμπειρία επομένως που υπάρχει δεν αφορά μόνο στο χρόνο αλλά και στα δεκάδες διαφορετικά εμβόλια που έχουν παρασκευασθεί και χρησιμοποιηθεί ευρύτατα με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης;

Το εμβόλιο ενάντια στη νέα γρίπη παρασκευάστηκε από τις παραπάνω εταιρείες με την ίδια τεχνολογία και γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι το ιδιαίτερο. Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και στα εμβόλια εκδηλώνονται, σε λίγα ευτυχώς άτομα, ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες, που όμως ειδικά για τη γρίπη το προσδοκώμενο όφελος σε σχέση με τις παρενέργειες είναι μεγάλο. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα υποστηρίζονταν η μαζική του χρήση, και για τόσες δεκαετίες, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πού αποδίδονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι παρενέργειες είναι συνήθως αλλεργικής φύσης. Τα εμβόλια αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά αδρανοποιημένοι ιοί της γρίπης ή συστατικά των ίδιων ιών που έχουν αναπτυχθεί μαζικά στα κύτταρα εμβρύων κότας. Αυτό γιατί οι ιοί αναπτύσσονται μόνο σε ζωντανά κύτταρα και η απομόνωσή τους που ακολουθεί συμπαρασύρει και συστατικά των κυττάρων της όρνιθας που σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό εξάλλου στα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στα αυγά δεν πρέπει να τους χορηγείται το εμβόλιο.

Τι πρέπει να προσέχουμε στον εμβολιασμό;

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επαγγελματιών υγείας στον σωστό τρόπο προετοιμασίας των εμβολίων πριν τη χορήγησή τους. Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να γίνει αλλαγή εμβολίου κατά το δεύτερο εμβολιασμό και ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το ίδιο προϊόν με αυτό που χορηγήθηκε κατά τον πρώτο εμβολιασμό.

Καταγράφονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν άμεσα τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα πανδημικά εμβόλια. Θα πρέπει να καταγράφεται πέραν του ονόματος του εμβολίου, ο αριθμός παρτίδας όπως και ο προσδιορισμός 1ης ή 2ης δόσης.
Της Σοφίας Νέτα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Νοεμβρίου 2009
http://www.iatronet.gr





Θωρακιστείτε διατροφικά ενάντια στη νέα γρίπη

Οι περισσότεροι από εμάς ενημερωνόμαστε σε καθημερινή βάση για τις εξελίξεις που αφορούν στη νέα γρίπη, εν μέρει όμως πανικοβαλλόμαστε διερωτώμενοι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να προστατευθούμε όσον το δυνατόν καλύτερα από τούτη τη νέα ίωση προτού έρθει ο χειμώνας.

Παράλληλα, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών οι οποίες όμως δεν διαθέτουν πάντα όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε, πέρα από το να φροντίζουμε την υγεία μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, είναι να προσθέσουμε ορισμένες τροφές στο διαιτολόγιό μας οι οποίες θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στη νέα αυτή μορφή γρίπης.

Τροφές και συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού είναι τα εξής:

* Πρωτεΐνη: απαραίτητη για την αναδόμηση των κυττάρων και ιστών του σώματος.
Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κρέας (κατά προτίμηση δίχως πολύ λίπος), τα όσπρια, τα αυγά και η σόγια.
* Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες, με πρωτοπόρο τη βιταμίνη C – μια από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Εντοπίζεται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα μάτια και σε μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα, για προστασία ενάντια στο επιβλαβές για τον οργανισμό μας οξειδωτικό στρες.
* Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ) και τα ακτινίδια περιέχουν πολύ περισσότερο. Επίσης καλές πηγές είναι οι πιπεριές, η πατάτα, η ντομάτα, το λάχανο, ο μαϊντανός και η ρόκα.
* Βιταμίνη Α: ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αξιόλογες πηγές βιταμίνης Α είναι η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα και το καρότο.
* Ψευδάργυρος: συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων και είναι το ιχνοστοιχείο-κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σύμφωνα με αμέτρητες ερευνητικές ενδείξεις. Εμπεριέχεται στο κρέας και το ψάρι, όπως επίσης και στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
* Σκόρδο: αντιμικροβιακό, αντιιικό και αντιπαρασιτικό. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κυκλοφορεί και σε μορφή σκευάσματος για όσους δεν συμπαθούν τη γεύση του ή τη δυσάρεστη οσμή που αφήνει στο στόμα.
* Προβιοτικά: συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. 60% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδρεύει στη γαστρεντερική κοιλότητα, άρα ένα υγιές γαστρεντερικό συνεπάγεται και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατάχρηση αντιβιοτικών, όμως, καταστρέφει σταδιακά τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να αναζωογονηθεί με την κατανάλωση γιαουρτιού, που είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

Αναμφισβήτητα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κάνουν τον οργανισμό μας πιο ευαίσθητο και επιρρεπή σε κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ ο συνωστισμός που δημιουργείται στους εσωτερικούς χώρους τους κρύους μήνες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη μετάδοσή τους.

Η φροντίδα της υγείας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητες, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία θα θωρακίσει τον οργανισμό μας ενάντια σε κάθε είδους ίωση.


Πηγές: 1.Adamidou J. (2001) Effect of oxygen metabolites on acetylcholinesterase – role in asthma? 2.American Dietetic Association (Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων): http://www.eatright.org 3.Holford P. (2004) The Optimum Nutrition Bible. Piatkus. 4.Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004), Perspectives in Nutrition. McGraw-Hill. 6th edition.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Οκτωβρίου 2009
Αδαμίδου Ιωάννα, MS, RD, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Βιολόγος




Κρυολόγημα και γρίπη- Οδηγός επιβίωσης με 10 εύκολα βήματα

Βήχας, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, πυρετός που συνήθως συνοδεύεται από ρίγη, έντονος πονοκέφαλος, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Είναι μερικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης (το κρυολόγημα κατά κανόνα είναι πιο ήπιο από τη γρίπη).

Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ας δούμε 10 απλές συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν την καλύτερη πρόληψη.

1. Μη στερείστε τον ύπνο

Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες με τη μείωση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα σας, που καταπολεμούν τα μικρόβια. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου. Ένα νεογέννητο μπορεί να χρειαστεί έως και 18 ώρες την ημέρα ενώ τα μικρά παιδιά χρειάζονται 12 με 13 ώρες και τα νήπια περίπου 10 ώρες.

2. Πείτε ναι στην άσκηση

Η άσκηση αυξάνει την ανθεκτικότητα των κυττάρων ενάντια στην ασθένεια. Ασκηθείτε σε τακτική βάση για να βελτιώσετε την υγεία σας. Μια καλή ιδέα είναι να ασκείστε με κάποιο φίλο ή με το σύντροφό σας, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Δοκιμάστε το περπάτημα, την ποδηλασία, τη γιόγκα ή απλά ξεκινήστε μαθήματα χορού.

3. Πολεμήστε τα μικρόβια και τους ιούς

* Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι. Εγκαταλείψτε τα αντιβακτηριδιακά γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι το απλό σαπούνι είναι εξίσου αποτελεσματικό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα, μετά την τουαλέτα, μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα, μετά το φύσημα της μύτης και ύστερα από παραμονή σε δημόσιους χώρους.

* Αν κάποιος στην οικογένεια αρρωστήσει, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά του ξεχωριστά από όλων των υπολοίπων. Βυθίστε την οδοντόβουρτσά σας σε βραστό νερό μετά την ασθένεια για να απαλλαγείτε από μικρόβια ή ιούς.

* Μην ξεχνάτε να πλένετε τις πετσέτες σας στο χέρι σε ζεστό νερό κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και των χειμερινών μηνών, που θεωρούνται η κατεξοχήν εποχή της γρίπης.

4. Αερίστε καλά τους χώρους σας

Ανοίξτε κάθε πρωί τα παράθυρα στο σπίτι σας για λίγα λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα αφήσετε έξω τους ρύπους του αέρα των εσωτερικών χώρων και θα απαλλαγείτε από τα μικρόβια.

5. Διατηρήστε τους χώρους σας δροσερούς

Η υπερθέρμανση ενισχύει τον ξηρό αέρα, που αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι ιοί. Η μείωση της θερμότητας στο σπίτι σας κατά 5 βαθμούς βοηθά στη διατήρηση ενός πιο υγιούς επιπέδου υγρασίας τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

6. Πιείτε άφθονα υγρά

Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να πίνετε άφθονα υγρά, όταν είστε άρρωστοι, είναι όμως εξίσου σημαντικό για την πρόληψη της ασθένειας. Η επαρκής ενυδάτωση διατηρεί υγρούς τους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που απομακρύνει τα μικρόβια. Η ενυδάτωση επίσης βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

7. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Τα καρότα, τα ακτινίδια, οι σταφίδες, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή. Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι καλές πηγές βήτα-καροτίνης, η οποία βοηθάει στην αποτροπή των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και ασβέστιο.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον τα μισά από αυτά ωμά και όταν τα μαγειρεύετε προσέξτε να μην είναι παραβρασμένα, γιατί έτσι θα καταστραφούν οι θρεπτικές τους ουσίες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

8. Περιορίστε τα γλυκά

Η ζάχαρη μπορεί να κάνει το σώμα όξινο, κατά τρόπο που αυξάνει την παθογένεια. Καλό είναι λοιπόν, ιδίως την εποχή της γρίπης, να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.

9. Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης

Σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται από τη διατροφή του. Ειδικά για τα παιδιά εκτιμάται ότι μόλις το 2% τρώει τακτικά το συνιστώμενο αριθμό των μερίδων των διαφόρων ομάδων τροφίμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν τις περιστασιακές διατροφικές ελλείψεις. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις ειδικές διατροφικές σας ανάγκες και αν χρειαστεί πάρτε τα απαραίτητα συμπληρώματα.

10. Χαλαρώστε

Αφιερώστε λίγα λεπτά καθημερινά στον εαυτό σας. Κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά και σκεφτείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε χαλαροί και ευτυχισμένοι. Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος. Και μείωση του στρες σημαίνει λιγότερη ευαισθησία στις ασθένειες.

Μίνα Ράλλη cosmo.gr

http://www.healthierworld.gr/portal
http://www.cosmo.gr/Health/254157.html






8 σχόλια:

mareld είπε...

Βασιλικός πολτός
Αποτελεί ένα θρεπτικό και δυναμωτικό κοκτέιλ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, ολιγοστοιχεία, βιταμίνες… Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες, αυξάνει την αντίσταση στο στρες και τονώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού.

mareld είπε...

Η καλή διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο για την αντίσταση και την ανάρρωση από κρυολόγημα. Λαμβάνετε άφθονα υγρά, ώστε να απομακρύνετε τις τοξίνες των υποπροϊόντων από το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τα ιδανικά υγρά είναι το νερό και οι φρέσκοι χυμοί. Αποφύγετε ποτά που έχουν διουρητικές (απομάκρυνσης του νερού) ιδιότητες, όπως τσάι και καφέ.

Αποφεύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα συστατικά του γάλακτος διεγείρουν την απελευθέρωση της ισταμίνης, χημικής ουσίας που συμβάλλει στη ρινική καταρροή και τη ρινική συμφόρηση, την ιγμορίτιδα, και επιδεινώνει το βούλωμα της μύτης.

Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά, διότι είναι αφιδρωτικά. Στερούν από το σώμα τη βιταμίνη C και εντατικοποιούν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει πιο εντατικά προκειμένου να αποτοξινώσει το σώμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Εάν έχει μειωθεί η όρεξή σας, μη φάτε αναγκαστικά αλλά πίνετε άφθονα υγρά. Τα φαγητά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και εύπεπτα, με ιδιαίτερη έμφαση στις σούπες από λαχανικά, στους ζωμούς και στις σαλάτες, και στα ελαφρά μαγειρεμένα ψάρια ή κοτόπουλο.

Αποφεύγετε τα υπερβολικά λίπη και τις δύσπεπτες τροφές όπως τυρί, κόκκινο κρέας και γλυκά.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα. Εφόσον απαιτείται, λαμβάνετε διατροφικά συμπληρώματα προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες βιταμίνης Α, του συμπλέγματος της βιταμίνης Β (βιταμίνες Β1, Β2, Β5, φολλικό οξύ), και της βιταμίνης C, καθώς επίσης από μέταλλα ψευδάργυρο και χαλκό.

mareld είπε...

Το λεμόνι είναι εξαιρετικό για τα κρυολογήματα. Το ρητό λέει, «Ένα λεμόνι την ημέρα, το κρυολόγημα κάνει πέρα». Αναμίξτε το χυμό δύο λεμονιών σε 2-1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό που έχετε γλυκάνει με μέλι. Πιείτε το μίγμα το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα βαριά κρυολογήματα.

mareld είπε...

Στα μέτρα ασπίδα κατά της νέας γρίπης, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC επισημαίνει πως η σωστή διατροφή συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας και επομένως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Από αυτήν την άποψη, οι συμβουλές του Ευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (ΕLF) - επίσημου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) - για την σχέση διατροφής και υγείας των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σχέση διατροφής και νέας γρίπης.
Θαυματουργή διατροφή για τη νέα γρίπη μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχουν όμως βασικοί διατροφικοί κανόνες που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων. Στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο της «διατροφή και πνεύμονες», το ΕLF τονίζει ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή κάποιων τροφών μπορούν να ενδυναμώσει τους πνεύμονες σε υγιή άτομα, αλλά και να επιφέρουν βελτίωση ακόμη και στην κατάσταση ατόμων με συγκεκριμένες πνευμονικές παθήσεις.
Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, να προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων. Αντιθέτως, η πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας από φλεγμονή των αεραγωγών έως αλλεργικές αντιδράσεις και αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις και άρα στη λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1, αλλά και στην πνευμονία, η οποία συνδέεται με τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ιδρυμα (ΕLF), από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των πνευμόνων είναι το οξειδωτικό στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς και όργανα και πυροδοτείται μεταξύ άλλων από τον καπνό των τσιγάρων, τη ρύπανση του αέρα και τα μικρόβια, που μαζί με τις λοιμώξεις προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Source : Healthview

55fm είπε...

Πολύτιμη φίλη μου, μόνο που έρχομαι στη ροή σου,θωρακίζομαι!
Σε φιλώ!

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα ...είναι τόσα πολλά αυτά που βιαβάζω στη ροή και μου κάνουν καλό.Θέλω να ξέρεις πως θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σε γνώρισα ...έστω και μέσα από τα blog
Φιλιά ...και από το Νίκο
Υ.Γ. κάποια μέρα μου είπε θα σου γράψει.

Αστοριανή είπε...

Πάω να... φτιάξω την λεμονάδα σου...και μετά, ύυυυυυπνο!
Σε φιλώ, Μαρέλντ μου,
να είσαι καλά,
Υιώτα
του ...ηλίανθου,
ΝΥ

mareld είπε...

Σας νοσταλγώ...!!!

Πολλά φιλιά!
Καλή σας μέρα!



Ποιοι περνούν πιο ήπια τη νέα γρίπη
17 Νοεμβρίου 2009

Πιο ήπια μπορούν να περάσουν τη νέα γρίπη όσοι είχαν προηγουμένως περάσει κάποια άλλη γρίπη, εκτιμά τώρα αμερικανική μελέτη.

Τα νέα αυτά ευρήματα ενισχύουν τα αποτελέσματα άλλων μελετών που υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω του ότι μπορεί να είχαν περάσει άλλες μορφές γρίπης, φέρουν μια μορφή ανοσίας στον Η1Ν1.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι τελικά η πανδημική γρίπη φέρει κάποιες ομοιότητες με την εποχική γρίπη, κάτι που φαίνεται να προσφέρει μια μορφή ανοσίας», αναφέρει ο κ. Αλεσάντρο Σέτε, διευθυντής του Kέντρου Mολυσματικών Nόσων του Ινστιτούτου La Jolla στην Καλιφόρνια.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα ενδεχομένως να είναι πολύ ποιο ήπια για το γενικό πληθυσμό από ό,τι πιστεύαμε αρχικά», συμπληρώνει ο ειδικός.

Αν και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προστασία που προσέφερε η εν λόγω ανοσία δεν είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει τη μόλυνση με τον Η1Ν1, ωστόσο είναι λιγότερες οι πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα από την πανδημική γρίπη.

Από την άλλη, νέα αμερικανική κλινική μελέτη έδειξε ότι μόλις μισή δόση του εμβολίου Focetria της ελβετικής εταιρείας Novartis AG θα μπορούσε να είναι αρκετή ώστε να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ενάντια στη νέα γρίπη.