Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Το παρελθόν ανύπαρκτο Το μέλλον ανυποψίαστο Παρόντες μες στην πλήρη στιγμή μες στην αιωνιότητα Γ. Ρίτσος








Ερωτευθείτε με πάθος και χωρίς φόβο, σε... έξι απλά μαθήματα!
Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Αισθάνεστε έτοιμοι να ερωτευθείτε αλλά φοβάστε;
Θέλετε να κάνετε μια σχέση αλλά δεν βρίσκετε το κατάλληλο άτομο;
Νιώθετε αμηχανία και εκνευρισμό σχετικά με την ερωτική σας ζωή
(ή την ανυπαρξία αυτής);
Πιθανόν να πάσχετε από 'μπλοκάρισμα' της ερωτικής σας ενέργειας. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, για να ξεμπλοκάρετε και να αφεθείτε στη μαγεία του έρωτα;

Μάθημα 1ο: Αυτοπεποίθηση

Κάθε φορά που υποτιμάτε τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας, κάθε φορά που για οτιδήποτε θετικό πάνω σας λέτε 'ναι μεν, αλλά' και σκέφτεστε αρνητικά, κάθε φορά που σκέφτεστε 'εγώ γνωρίζω πάντα το λάθος άτομο' ή 'ποιος θα γυρίσει να κοιτάξει εμένα;' μπλοκάρετε την αυτοπεποίθησή σας. Αν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, οι άλλοι το καταλαβαίνουν και σας κρατούν σε απόσταση.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας: αναγνωρίστε τα θετικά σας στοιχεία, νιώστε την εσωτερική σας δύναμη και ακτινοβολία και πιστέψτε στον εαυτό σας!

Μάθημα 2ο: Επικοινωνία

Έχετε μάθει να ακούτε τον εαυτό σας, τις επιθυμίες και τους φόβους σας; Έχετε μάθει να αναγνωρίζετε και να κατονομάζετε τα συναισθήματά σας; Για να επικοινωνήσετε με τους άλλους χρειάζεται πρώτα να επικοινωνήσετε με τον εαυτό σας.

Πριν αρχίσετε να λέτε 'αυτό απαγορεύεται', 'αυτό αποκλείεται', ακούστε τις επιθυμίες και τους φόβους σας και προσπαθήστε να γνωρίσετε τον εσωτερικό σας κόσμο. Εάν μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας, θα ακούτε και τους άλλους. Όταν βγαίνετε με κάποιον δεν πρέπει να σας ενδιαφέρουν μόνο οι τεχνικές πληροφορίες, δηλαδή η δουλειά του ή η οικονομική του κατάσταση, αλλά το ίδιο το άτομο. Είναι απαραίτητο να μάθετε να διαβάζετε τα συναισθήματα και να ερμηνεύετε όσα δεν έχουν ειπωθεί, αλλά είναι εξίσου σημαντικά στην επικοινωνία.

Μάθημα 3ο: Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς

Θέλετε, αλλά μπλοκάρετε, θέλετε και λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε. Παραμένετε στα ίδια, τα γνωστά και τετριμμένα, από φόβο να αντιμετωπίσετε το άγνωστο και το διαφορετικό. Συχνά όσοι δεν είστε δεσμευμένοι αναρωτιέστε: 'Πού θα γνωρίσω νέες παρέες;'.

Αυτό δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται απλώς τόλμη. Συγκεκριμένα, πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία και τηλεφωνήσετε στο άτομο που γνώρισατε πρόσφατα και να του προτείνετε να συναντηθείτε. Ακόμα και αν αυτό το άτομο είναι του ιδίου ή του αντίθετου φύλου και δεν σας ελκύει ερωτικά, κάντε μια φιλική γνωριμία που θα σας βοηθήσει να δικτυωθείτε καλύτερα στην κοινωνική σας ζωή και να γνωρίσετε νέες παρέες. Πάρτε τη μεγάλη απόφαση, διασκεδάστε και προσπαθήστε να ξεφύγετε από τα τετριμμένα. Αυτή η αλλαγή αυτή θα σας οδηγήσει και σε άλλες αλλαγές.

Μάθημα 4ο: Έλλειψη συγκεκριμένου στόχου

Ξέρετε τι ακριβώς θέλετε; Μπορείτε να το διατυπώσετε με λόγια; Συχνά κανείς είναι ερωτευμένος με τον έρωτα, δεν έχει συγκριμένο στόχο, ψάχνει ένα απροσδιόριστο 'κάτι', με αποτέλεσμα να βολοδέρνει, να ανησυχεί και να αισθάνεται ανικανοποίητος.

Καθορίστε τι είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή στη ζωή σας, εκτός από όσα σας επιβάλλει ο περίγυρός σας. Θέλετε μια μόνιμη σχέση; Σας ενδιαφέρει να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια; Θέλετε να βγαίνετε με διάφορα άτομα και να περνάτε ωραία; Βρείτε το στόχο σας και εφαρμόστε μια τακτική προκειμένου να τον πετύχετε.

Μάθημα 5ο: Καθορισμός συγκεκριμένης στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου

Επιδιώκετε μια σταθερή σχέση αλλά κάθε βράδυ είστε με διαφορετικό άτομο; Θέλετε κάτι πιο χαλαρό, αλλά ξαφνικά μετακομίζετε στο σπίτι του/της συντρόφου σας; Ο στόχος και η στρατηγική σας δεν συμβαδίζουν. Χρειάζεται πρώτα να καθορίσετε τι θέλετε και στη συνέχεια να βρείτε τον τρόπο για να το επιτύχετε. Ρώτηστε τον εαυτό σας αν οι ενέργειές σας συμβάλλουν στην επίτευξη των επιθυμιών σας, και, αν όχι, αλλάξτε τακτική.

Μάθημα 6ο: 'Εδώ και τώρα' και όχι 'εκεί και ύστερα'

Απολαμβάνετε το 'εδώ και τώρα' όταν γνωρίζεστε με ένα άτομο ή σας ενδιαφέρει το μετά; Μάθετε να απολαμβάνετε τη στιγμή και να αφοσιώνεστε στο παρόν, χωρίς να ανησυχείτε από τον πρώτο καφέ για την έκβαση της σχέσης. Η δική σας ηρεμία και φυσικότητα είναι ένα μη λεκτικό μήνυμα σιγουριάς που περνά στο άλλο άτομο και το βοηθά να απολαύσει την παρέα σας χωρίς να νιώθει ότι το υποβάλλετε σε εξετάσεις.
http://health.in.gr










Θέλω να περιγράψω το σώμα σου.
Το σώμα σου είναι απέραντο.
Το σώμα σου είναι ένα λεπτό ροδοπέταλο σ' ένα ποτήρι καθαρό νερό.
Το σώμα σου ένα άγριο δάσος με σαράντα μαύρους ξυλοκόπους.
Το σώμα σου βαθειές νοτισμένες κοιλάδες πριν βγει ο ήλιος...

..Το σώμα σου ένα τζιτζίκι στ' αυτί του τρυγητή,
ρίχνει μια σκιά μενεξελιά στον μελαμψό λαιμό του
και τραγουδάει μονάχο του
όσα δεν μπορούν να πουν όλα μαζί τα σταφύλια.

Το σώμα σου είναι ένα ξάγναντο μεγάλο αλώνι στην κορφή του λόφου
έντεκα ολόλευκα άλογα αλωνίζουνε τα στάχυα της Γραφής
χρυσάφι τ' άχυρα καρφώνουνε μικρούς καθρέφτες στα μαλλιά σου
και λαμποκοπούν τα τρία ποτάμια
όπου μεγάλες μαύρες αγελάδες με αδαμάντινα στέμματα
σκύβουν,πίνουν νερό και κλαίνε.

Το σώμα σου είναι απέραντο.
Το σώμα σου απερίγραπτο.
Και θέλω να το περιγράψω,
να το κρατήσω πιο σφιχτά στο σώμα μου,
να το χωρέσω και να με χωρέσει.

Στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου θα συναντήσουμε, επίσης, υπαινικτικές αναφορές στην ιστορία των Πρωτόπλαστων και στον «απαγορευμένο καρπό», το μήλο της γνώσης. Γενικότερα σ' αυτά τα ποιήματα το μήλο διατηρεί τους παραδοσιακούς συμβολισμούς του (Ferber, 2001: 12-14): συνδέεται με τη Βίβλο, τη μυθολογία (μήλα των Εσπερίδων) και με τον έρωτα. Τα κόκκινα μήλα με την κρουστή σάρκα αντιπροσωπεύουν ένα élan vital, έναν υγιή ερωτισμό.

Ο έρωτας δημιουργεί έναν επίγειο παράδεισο, προσφέρει στους ερωτευμένους τη μακαριότητα των Πρωτόπλαστων. Οι ερωτευμένοι ζουν στην απαρχή του χρόνου, σε μια ευδαιμονική αρμονία με το σύμπαν. Γι' αυτό και στα ποιήματα των Ερωτικών οι μηλιές του Παραδείσου είναι «πάλλευκες», «ανθισμένες». Δεν υπάρχει επομένως η βρώση του μήλου και η τραγική πτώση των Πρωτόπλαστων που θέτει σε κίνηση το χρόνο, αλλά η αχρονική, παραδείσια ευδαιμονία.

Γενικότερα, ο έρωτας, ως συμπαντική δύναμη και αξία ζωής, αποδεικνύεται υπέρτερη του χρόνου και του θανάτου. (Το διαλεκτικό ζεύγος έρωτας-θάνατος θα απασχολήσει τον ποιητή ιδιαίτερα στα Επινίκια και στο Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων). Είναι αλήθεια ότι η ερωτική πράξη γίνεται, κατά κάποιον τρόπο ένα memento mori, μια υπενθύμιση του θανάτου, αφού ακριβώς εμπεριέχει τη σαρκική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι εραστές, όπως και κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα, είναι εφήμεροι, βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του χρόνου. Όμως, καταλήγουν στην αποθέωση της θνητότητάς τους, αφού μόνο μέσω της θνητής σάρκας μπορούν να γευτούν τις ανυπέρβλητες απολαύσεις του έρωτα.

Η ποιητική του έρωτα και οι μυθολογικές απηχήσεις στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου
Τζίνα Καλογήρου



Ο έρωτας είναι ταυτόχρονα συνειδητοποίηση του θανάτου αλλά και απόπειρα μεταβολής της «στιγμής» σε αιωνιότητα (Paz, 1996: 206). Η ερωτική πράξη διαστέλλει το χρόνο, το παρόν μετατρέπεται σε απουσία χρόνου, διάρκεια



«Στον έρωτα –γράφει ο Walter Benjamin -οι πιο πολλοί ψάχνουν να βρούνε μιαν αιώνια πατρίδα. Άλλοι ελάχιστοι όμως, το αιώνιο ταξίδι. Τούτοι οι τελευταίοι είναι οι μελαγχολικοί, που πρέπει ν αποφεύγουν την επαφή με τη μάνα γη. Αυτόν που θα τους απομακρύνει απ¨ τον καημό της μάνας πατρίδας, αυτόν γυρεύουν. Σ¨ αυτόν είναι πιστοί. Τα μεσαιωνικά βιβλία που πραγματεύονται τις ιδιοσυγκρασίες ξέρουν τι νοσταλγία νιώθουν οι άνθρωποι του τύπου αυτού για μακρινά ταξίδια ….”




«Οπως προσπάθησα να εξηγήσω, η αντίφαση με την οποία αναμετριόμαστε είναι πραγματική και καμιά πρόδηλη -για να μη μιλήσουμε για έτοιμη- λύση δεν είναι διαθέσιμη. Το να θέλουμε να σώσουμε τον έρωτα από τη δίνη της «ρευστής ζωής» έχει υποχρεωτικά ένα κόστος. Η ηθικότητα, όπως και ο έρωτας, έχει κόστος και δεν είναι συνταγή για μιαν εύκολη ζωή χωρίς υποχρεώσεις, όπως μπορούν να υπόσχονται οι διαφημίσεις καταναλωτικών αγαθών. Η ηθικότητα σημαίνει «να υπάρχεις για τον άλλον».
Ζ Μπαουμαν :ρευστή αγαπη



«Όταν αγαπούμε με πάθος -λέει ο Aldo Carotenuto- είμαστε πιο δεμένοι με τη ζωή, αλλά και έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του θανάτου» Γιατί «το σώμα του ερωτευμένου ανθρώπου είναι πάντοτε «γυμνό»,πιο απλό και εκτεθειμένο, εύθραυστο όπως κάθε πλάσμα που γίνεται όλο και πιο πολύ ο εαυτός του”




Ο Γκαίτε ήταν εξηνταδυο ετών και αγαπούσε την γυναίκα του Κριστιάνε. Παρ΄όλα αυτά η εικοσιεξαχρονη Μπετίνα,ακόμα και μετά τον γάμο της δεν παύει να ερωτοτροπεί μαζί του και να τον βομβαρδίζει με ερωτικά γράμματα. Σε ένα από αυτά του έγραψε «Έχω την σταθερή και αμετακίνητη θέληση να σ΄αγαπώ αιώνια ». Ο Κουντερα σε αυτό το σημείο μας προτρέπει «Διαβάστε με προσοχή αυτή τη φαινομενικά κοινότοπη φράση. Πολύ περισσότερο από τη λέξη «αγαπώ» { έχουν σημασία οι λέξεις «αιώνια» και« θέληση».Αυτό περί του οποίου επρόκειτο δεν ήταν ο έρωτας. Ήταν η Αθανασία»




« Για να μπορέσει ένα ανθρώπινο ον να θεοποιήσει ανεμπόδιστα και με χαρά ένα αντικείμενο της αρεσκείας του[…] πρέπει πρώτα απ όλα να του φαντάζει τέλειο όχι καθ΄ολοκληρίαν , αλλά σε σύγκριση μ΄ όσα βλέπει εκείνη τη στιγμή(…) Είναι πολύ απλό αρκεί να σκεφτεί ένα προτέρημα για να το δει σ αυτόν πού αγαπά. Είναι εύκολο να δει σε ποια πράγματα είναι απαραίτητη η ομορφιά(…) ακόμα και τα μικρό ελαττώματα του προσώπου του ,τα σημάδια της ευλογιάς λόγου χάρη προκαλούν τρυφερότητα στον άνθρωπο πού αγαπά και τον βυθίζουν σε ονειροπόλημα όταν τα διακρίνει σε άλλη γυναίκα. Τι γίνεται όταν τα βλέπει στην αγαπημένη του; Γιατί κοιτώντας εκείνο το μικρό σημαδάκι νιώθει ευχάριστα συναισθήματα, απείρως ενδιαφέροντα, πού ανανεώνονται με απίστευτη ορμή στη θέα εκείνου του σημαδιού ακόμη και στο πρόσωπο μιας άλλης γυναίκας. Αν μ΄ αυτό τον τρόπο φθάνουμε να προτιμούμε και να αγαπούμε την ασχήμια σημαίνει πως σ΄ αυτή τη περίπτωση η ασχήμια είναι ομορφιά »
Σταντάλ




«Ο Έρωτας πλάι στον θάνατο, πριν δώσει το όνομα του στη φροϋδική θεωρία των ορμών, ήταν το προϊόν μιας δημιουργικής έκλαμψης που συντελέστηκε εκεί , στην παραμεθόριο των σημασιών. Έρωτας και θάνατος βρέθηκαν πλάι-πλάι γιατί καμία λέξη πέρα από αυτήν, την τελευταία λύση, την ολοκληρωμένη, την ολοκληρωτική, την οριστική, δεν ήταν σε θέση να εκφράσει την ακαταμάχητη και πάντα αξεδίψαστη ορμή ταυ εραστή. Στην ερωτική εμπειρία νιώθουμε συχνά πλάι στην ενέργεια που μας σπρώχνει προς τον άλλο- ακόμα και τη στιγμή της πιο έντονης ηδονής, που είναι το κορυφαίο σημείο της ζωής- τη μυστηριώδη παρουσία του αγνώστου, του φραγμού και την επιθυμία της εκμηδένισης. Η ένωση του έρωτα, που πριν την φανταζόμαστε σαν σημείο αποκορύφωσης όπου όλες οι εντάσεις συντίθενται αρμονικά, ύστερα αποκαλύπτεται πηγή νέων εντάσεων και ανίκανη να οδηγήσει στην τέλεια αρμονία, γι αυτό και η τελική της πραγμάτωση προβάλλεται στην ονειροπόληση ή στον θάνατο, σαν αυτές οι δυο καταστάσεις να είναι οι μόνες που μπορούν να γαληνέψουν οριστικά τις εντάσεις»
Μαρκουζε, Ερως και πολιτισμός









18 σχόλια:

mareld είπε...

..Πολύ πριν να σε συναντήσω εγώ σε περίμενα.
Πάντοτε σε περίμενα.
..Μονάχα κοίταζα πίσω απ' τον ώμο της έναν κόσμο άδειο από σένα. Και καθώς πηγαινόφερνα το παιδικό κοντύλι ήτανε για να μάθω να σου γράφω τραγούδια. Όταν ακούμπαγα στο τζάμι της βροχής ήταν που αργούσες ακόμα, όταν τη νύχτα κοίταζα τ' αστέρια ήταν γιατί μου λείπανε τα μάτια σου κι όταν χτύπαγε η πόρτα μου κι άνοιγα δεν ήτανε κανείς. Κάπου όμως μες στον κόσμο ήταν η καρδιά σου που χτυπούσε.
Έτσι έζησα. Πάντοτε.
Κι όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά - θυμάσαι; - μου άπλωσες τα χέρια σου τόσο τρυφερά σα να με γνώριζες από χρόνια. Μα και βέβαια με γνώριζες. Γιατί πριν μπεις ακόμα στη ζωή μου είχες πολύ ζήσει μέσα στα όνειρά μου.. Θυμάσαι, αγάπη μου, "την πρώτη μεγάλη μέρα μας";
Tάσος Λειβαδίτης

Thalassenia είπε...

Έρωτας, πηγή ζωής και ευδαιμονίας.
Συναίσθημα πληρότητας και ευτυχίας.

Ευχαριστούμε mareld.

mareld είπε...

Φιλιά Θαλασσένια μου!
Καλή σου νύχτα!

mareld είπε...

Ακόμα και η απλή σκέψη ή η φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου μπορούν να μειώσουν το φυσικό πόνο.

Καμία φορά η αγάπη πληγώνει, αλλά ,όπως φαίνεται, μπορεί εξίσου να απαλύνει το σωματικό πόνο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια καναδική, που διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα αγάπης που νιώθει ένας
άνθρωπος, μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τα συναισθήματα πόνου και έτσι ο άνθρωπος να αντέχει τον πόνο περισσότερο.
Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ναόμι Αϊζενμπέργκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη),
σύμφωνα με το Live Science.
Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές άσκησαν πόνο στο μπράτσο 25 γυναικών εθελοντριών, ενώ η κάθε μια κρατούσε το χέρι του αγαπημένου της, ενός άγνωστου ξένου ή απλώς έσφιγγε μια μπάλα. Οι γυναίκες ανέφεραν αισθητά λιγότερο πόνο όταν κρατούσαν το χέρι του φίλου τους σε σχέση με τις άλλες δύο περιπτώσεις.
Σε ένα άλλο πείραμα, πάλι με άσκηση πόνου, έδειξαν στις εθελόντριες μια εικόνα του αγαπημένου τους, ενός ξένου άνδρα ή μιας καρέκλας. Πάλι, οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο πόνο, όταν έβλεπαν τη φωτογραφία του φίλου τους από ό,τι τις άλλες εικόνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από αυτό το πείραμα προκύπτει μια απλή πρακτική συμβουλή: αν ζείτε μια οδυνηρή σωματική ή ψυχολογική εμπειρία και δεν μπορείτε να πιάσετε το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου, ακόμα και μια
φωτογραφία του θα βοηθήσει για τον μετριασμό του πόνου.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

mareld είπε...

Στη δεύτερη συναφή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Ματιέ Ρόι, έδειξαν ότι η δύναμη του νου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίληψη του πόνου, επιβεβαιώνοντας ότι τα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υποκειμενική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος όταν πονά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο πόνος γίνεται αντιληπτός πρωταρχικά από τον εγκέφαλο, ο πόνος μπορεί να αμβλυνθεί αν την ίδια στιγμή συνυπάρχουν θετικά συναισθήματα ή, αντίθετα, να ενισχυθεί, αν επικρατούν αρνητικά συναισθήματα.
Μια ομάδα 13 εθελοντών υποβλήθηκαν σε μικρής έντασης ηλεκτροσόκ, ενώ παράλληλα έβλεπαν εικόνες όμορφες (π.χ. θαλάσσιο σκι το καλοκαίρι), άσχημες (π.χ. μια απειλητική αρκούδα) ή ουδέτερες (π.χ. ένα βιβλίο) και την ίδια στιγμή η
εγκεφαλική δραστηριότητά τους καταγραφόταν με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές, όταν έβλεπαν τις ευχάριστες εικόνες, ανέφεραν λιγότερο πόνο, ενώ, αντίθετα, ο πόνος από το ηλεκτροσόκ μεγάλωνε, όταν έβλεπαν τις δυσάρεστες εικόνες.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το αίσθημα του πόνου σχετίζεται και εξαρτάται από τη γενικότερη διάθεση και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, για παράδειγμα ότι η ακρόαση μιας
όμορφης μουσικής μπορεί να αμβλύνει τον πόνο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα έρευνα δείχνει πως σε ασθενείς με πόνους είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που θα απαλύνουν τον πόνο τους.

Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στις διευθύνσεις:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/122608386/abstract
Το Βήμα

mareld είπε...

Αντικαταθλιπτικά μπισκότα σβήνουν επώδυνες αναμνήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ μπορούν να δράσουν ως αντικαταθλιπτικά φάρμακα ακόμη και χρόνια μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι αποκαλούμενες τροφές της... παρηγοριάς, εκείνες δηλαδή που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένου λίπους, μπορούν να βοηθήσουν στο να σβηστούν από τη μνήμη επώδυνες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια: χώρισαν τις μητέρες από τα μικρά τους για μικρά χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο προκάλεσε στα νεαρά πειραματόζωα άγχος. Στη συνέχεια μισά από τα ζώα ακολούθησαν φυσιολογική διατροφή, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωναν τροφές όπως κέικ, κρεατόπιτες, μπισκότα ή ακόμη και κινέζικο φαγητό. Οπως προέκυψε, τα ποντικάκια που κατανάλωναν τροφές με περισσότερο από διπλάσιο λίπος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παρουσίασαν πολύ γρήγορα αναστροφή των συμπτωμάτων. Αν και τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες και για τις διαταραχές της διάθεσης στους ανθρώπους.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

mareld είπε...

Η δίαιτα... Sudoku

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα Sudoku την ημέρα τον διαιτολόγο κάνει πέρα! Αν επιδίδεστε συχνά στην επίλυση Sudoku ή άλλων σπαζοκεφαλιών, τότε ίσως έχετε βρει έναν πολύ καλό τρόπο για να διατηρείστε όχι μόνο πνευματικώς αλλά και σωματικώς σε φόρμα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.cannyminds.com, η οποία προσφέρει κουίζ και νοητικά παιχνίδια για ενδυνάμωση του νου, μία ώρα επίλυσης Sudoku οδηγεί στην καύση ως και 90 θερμίδων (είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας έχει 56 θερμίδες). Οπως αναφέρει ο ερευνητής Τιμ Φόρεστερ ο οποίος συνεργάζεται με την ιστοσελίδα, όπως το σώμα καταναλώνει ενέργεια όταν γυμνάζεται καίγοντας θερμίδες, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. «Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 0,1 θερμίδες το λεπτό μόνο για την επιβίωσή του», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Οταν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις όπως είναι η επίλυση ενός κουίζ ή μιας σπαζοκεφαλιάς,τότε καίει περίπου 1,5 θερμίδα το λεπτό».

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

mareld είπε...

Οι γυναίκες-«μήλο» κινδυνεύουν από άνοια

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι γυναίκες με σωματότυπο «μήλο», αυτές που εμφανίζουν δηλαδή συσσώρευση λίπους στον κορμό, δεν κινδυνεύουν μόνο από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και από άνοια, προειδοποιούν ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Νeurology», αφού μελέτησαν την πορεία της υγείας 1.500 γυναικών επί 32 χρόνια. Οπως είδαν, οι γυναίκες«μήλο», δηλαδή με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με την περίμετρο των γοφών, παρουσίαζαν διπλάσιες πιθανότητες άνοιας σε σύγκριση με εκείνες που είχαν σωματότυπο «αχλάδι», δηλαδή μεγαλύτερη περίμετρο γοφών σε σύγκριση με εκείνη της μέσης.

Οπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέμπορα Γκούσταφσον , «οι γυναίκες που εμφανίζουν συσσώρευση λίπους στην περιοχή της μέσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων. Σε περίπτωση που καταφέρουν να επιβιώσουν ως τα 70 έτη, τότε διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας». Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι από τη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της αύξησης του κινδύνου άνοιας και του συνολικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

mareld είπε...

Εκφράστε τον θυμό σας για να σώσετε την καρδιά σας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι άνδρες που δεν εκφράζουν ανοιχτά τον θυμό τους όταν αισθάνονται ότι αδικούνται στον χώρο εργασίας τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, προειδοποιούν σουηδοί ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου για το Στρες στη Στοκχόλμη.

Ζήτησαν από εθελοντές να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίον εξέφραζαν τον θυμό τους στην εργασία τους.

Οπως προέκυψε, όσοι εξ αυτών δεν αντιδρούσαν όταν θύμωναν στη δουλειά τους παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο ή από σοβαρή καρδιοπάθεια σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα προβλήματα κατά πρόσωπο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καταπιεσμένος θυμός προκαλεί τεράστια ένταση στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη εμφάνιση βλαβών στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία και του Ιατρικού Κολεγίου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ σημειώνουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Ιnvestigation» ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο κάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης να «χτυπούν κόκκινο», αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

mareld είπε...

Μια τομάτα σκέτη... ζάχαρη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Καλλιεργητές στην Ισπανία δημιούργησαν για λογαριασμό της μεγάλης εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων Τesco μια τομάτα η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι τόσο γλυκιά όσο ένα ροδάκινο. Η τομάτα-ζάχαρη είναι το αποτελέσματα προσπαθειών δύο ετών και διασταύρωσης 3.000 διαφορετικών ποικιλιών τομάτας. Και η υπεροχή της δεν είναι μόνο γευστική, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Η... μελένια τομάτα, που είναι μικρή όσο ένα τοματάκι τσέρι, είναι άκρως υγιεινή: μια χούφτα από τα νέα τοματάκια μπορεί να προσφέρει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ παρέχει επίσης μεγάλες δόσεις του αντιοξειδωτικού λυκοπένιο. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Τesco, τα νέα τοματάκια ελπίζεται ότι θα είναι ελκυστικά στα μικρά παιδιά τα οποία συχνά αρνούνται να φάνε τομάτα λέγοντας ότι είναι ξινή.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Μεταξένιο μου βλέμμα και φεγγαριού μου χάδι...
Κορμί δεν έχω να ομολογεί τα όχι.
Ψυχή δεν έχω να ψάξω τα γιατί.
Μικρά ανυπεράσπιστα ναι
στα κύτταρά μου.
Στο γλυκόπιοτο με τύλιξες
όνειρό σου.
Στ'απώτατα φύλλα της καρδιάς
και στης ψυχής τα θέλω.
Μέσα σου κατοίκησέ με.
Σπείρε με.
Ευλόγησέ με.
Φωνή δεν έχω άλλη
να σε τραγουδήσω..
Κι οι λέξεις μου περήφανες.
Δεν αγρικούν ανάγκη.
Χέρια δεν έχω...
Πόσα και πούθε να γυρέψω...
του κόσμου όλου αγκαλιά,
εσένα να χωρέσω,
τόσην αγάπη θάλασσα
που κουβαλάς μαζί σου...

Κι όμως...
Σε μιαν χωρέσαμε απαλάμη.
Σκύψε στο χέρι της καρδιάς.
Μαζί χαράσσουμε αυλακιά,
διάφανη γραμμή ζωής...
ορίζοντας ξανά μαζί τη μοίρα.


Αγαπημένη μου...
φίλη κι αδερφή ψυχή μου,

σε μια τέτοια ανάρτηση,
με τόσων αγαπημένων λόγια ψυχής,
με τόσες αλήθειες,πηγή ζωής...

μόνο ένα πολύ αγαπημένο ποίημα
θα μπορουσα να βάλω(το τελευταίο μου).

Σε ευχαριστώ...

mareld είπε...

Στη Θαλασσένια μου, με αγάπη!

Παραμύθι

Μιὰ φορὰ κι ἕνα καιρό,
πᾶνε τώρα χρόνια,
σ᾿ ἕνα τόπο μακρινό,
ζοῦσαν μέσ᾿ στὰ χιόνια.

Πάγωναν τὰ λούλουδα,
μίσευαν τ᾿ ἀηδόνια,
καλοκαίρι ζύγωνε
κι ἦταν ὅλο χιόνια!

Μάτια πάντα σκοτεινά,
μέτωπα σκυμμένα,
κι ἄνθρωποι δὲ βάδιζαν
μὲ ρυθμὸ κανένα...

Μιὰν ἀγάπη πέρασε,
-μετὰ πόσα χρόνια;-
καὶ τὰ μάτια δάκρυσαν
κι ἕλιωσαν τὰ χιόνια...
Ναπολέων Λαπαθιώτης

mareld είπε...

Αμαζόνα της καρδιάς μας!
Ιππολύτη μου αγαπημένη!

Το ποίημα σου διαλύει..τις ευαίσθητες υπάρξεις που τα δίνουν όλα για τον έρωτα και όχι μόνο..

Σε Σένα και στον Έρωτά σου με την ευχή να συνεχίσετε "παρόντες μες στην αιωνιότητα"

Κλεῖσε τὰ παράθυρα

Κλεῖσε τὰ παράθυρα μὴ βλέπουν οἱ γειτόνοι,
καὶ τὴν πόρτα σφάλισε καὶ σβῆσε τὸ κερί.
Ἡ ἀγκαλιά μου ἐπύρωσε σὰν τὸ κερὶ καὶ λιώνει,
γιὰ σφιχταγκαλιάσματα κι ὅλο καρτερεῖ.

Κλεῖσε μὴ μᾶς βλέπουνε λοξὰ οἱ ματιὲς τοῦ κόσμου,
δῶσ᾿ μου τὸ χειλάκι σου, ποὖναι ἁπαλό, νωπό.
Ἔχω κάτι ὁλόγλυκο γιὰ σένα ἀπόψε, φῶς μου,
ἔχω κάτι ὁλόγλυκο σὰ μέλι νὰ σοῦ πῶ.

Ἔλα πέσε ἀπάνω μου καὶ μὴν κοιτᾷς μὲ τρόμο.
Τὸ κερί μας ἔσβησε, δὲν μᾶς θωρεῖ κανείς.
Ξέχασε πὼς βρίσκονται κι ἄλλες ψυχὲς στὸ δρόμο,
κι ἄσε νὰ κυλήσουμε σὲ πέλαγα ἡδονῆς.

Ἔλα, ὡς τὰ μεσάνυχτα θὰ σὲ φιλῶ στὸ στόμα,
ἔλα, κι εἶναι οἱ πόθοι μου τρελοί, τόσο τρελοί,
ποὺ τὸ γλυκοχάραμα θὰ μᾶς προλάβει ἀκόμα
στὸ πρῶτο μας ἀγκάλιασμα, στὸ πρῶτο μας φιλί.

Κι ὅταν σὲ ρωτήσουνε τὴ χαραυγὴ οἱ γειτόνοι,
γιὰ ποιὸ λόγο σφάλισες, ἄχ! πές τους, νὰ χαρεῖς,
πές τους πὼς στὴν κάμαρα φοβᾶσαι ἅμα νυχτώνει,
κι ἔπεσες καὶ πλάγιασες νωρίς, τ᾿ ἀκοῦς; Νωρίς!
Ναπολέων Λαπαθιώτης

55fm είπε...

Κοριτσάρα μου, λατρεύω ότι γράφεις!!!
Και χαίρομαιιιιιιιιιιιι!!!
Φιλιά πολλά!

mareld είπε...

Ροδαλένια μου!
Τρυφερή ανασαιμιά μας!

Όταν σε βρήκα εδώ το πρωί και ένιωσα τον αυθορμητισμό σου,την αγάπη σου για τους ανθρώπους, τη ζωή, την ομορφιά, μου ήρθε το πάρακάτω ποίημα στο μυαλό..

ΛΑΟΥΡΑ

Έρωτα, ιδές τη νια που μας δοξάζει
κι είν' όλη περηφάνια και καμάρι,
κοίτα τί γλύκα που έχει και τί χάρη
κι είναι σαν λάμψη που ο ουρανός σταλάζει.

Κοίταξε με τί σπάνια τέχνη βάζει
το χρυσάφι και το μαργαριτάρι
και πώς σιγά με ανάλαφρο ποδάρι
περπατεί και πώς στρέφει και κοιτάζει.

Κάτω απ' τα δέντρα τα πυκνογερμένα,
χορτάρια κι άνθη που τη γη στολίζουν
να τα πατήσει την παρακαλούνε.

Φεγγοβολούν τα αιθέρια μαγεμένα,
γιατί εκεί που τα μάτια της θωρούνε
τόση γαλήνη κι ομορφιά χαρίζουν.

Petrarca Francesco
Μετ. Μαρίνος Σιγούρος

Μάλλον εσύ θα έπρεπε να είσαι η μούσα του Πετράρχη και αντί Ροδαλένια να σε βαφτίσω Λάουρα!!!

Φιλιά γλυκά!

mareld είπε...

Πετράρχης: Η αυγή της Αναγέννησης

Την εποχή της αναγέννησης ο λόγιος Πετράρχης εισάγει μια νέα στιχουργική μορφή το «πετραρχικό σονέτο»[5]. Η συγγραφή των 365 ποιημάτων που αφιερώνει στην Λάουρα και φέρει τον τίτλο Canzoniere στιγματίζει όλη την μετέπειτα λυρική ποίηση. Με βάση το έργο αυτό αναπτύχθηκε το ρεύμα του «πετραρχισμού», η επιρροή δηλαδή του τρόπου σύνθεσης και έκφρασης του Πετράρχη, όπως τα σχήματα λόγου που χρησιμοποιούσε και ιδιαίτερα αυτό της μεταφοράς.

Ο ποιητής, χρησιμοποιώντας την Λάουρα ως ένα ιδανικό πρότυπο, εκθειάζει την γυναίκα σαν κάτι ονειρικό, γεμάτο ομορφιά και αρετές. Ένα υπέροχο πλάσμα που μπροστά του υποκλίνονται τα στοιχεία της φύσης.

«Κάτω απ’ τα δέντρα τα πυκνογυρμένα,
χορτάρια κι άνθη που τη γη στολίζουν
να τα πατήσει την παρακαλούνε.»

Ανεξάρτητα, όμως, από τα χαρίσματα και την θεϊκή εικόνα που την διακατέχει δεν παύει να διατηρεί το γήινο στοιχείο της. Περιφέρεται στον κόσμο γεμίζοντάς τον χρώμα και φωτίζοντάς τον με την αύρα της. Το γήινο μπλέκεται περίτεχνα με το θεϊκό κάνοντας την εικόνα της ακόμα πιο μαγευτική.

«Φεγγοβολούν τα αιθέρια μαγεμένα,
γιατί εκεί που τα μάτια της θωρούνε
τόση γαλήνη κι ομορφιά χαρίζουν.»

Οι προσωποποιήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ευχάριστες πινελιές που προσφέρουν οι ομοιοκαταληξίες, οδηγούν σε ένα ανάλαφρο ύφος. Υπάρχει η αίσθηση του ταξιδιού που προσδίδει μια αίσθηση χαλαρότητας και αισιοδοξίας, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την χαρούμενη πλευρά του έρωτα. Μας θυμίζει την ποίηση των τροβαδούρων «και το “dolce stil nuovo” (γλυκό νέο ύφος)· ωστόσο η ποίηση του παρουσιάζει έναν καινοφανή και ουσιαστικά υποκειμενικό χαρακτήρα».

Κατεβάζοντας τη γυναίκα από τη θεϊκή της υπόσταση ο Πετράρχης δείχνει την στροφή της εποχής του από τον θεό στον άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του ουμανισμού και των αντιλήψεων που αντιπροσωπεύει. Βλέπει την ζωή σαν μια πορεία ολοκλήρωσης του ανθρώπου σφαιρικά, δίνοντας βάση τόσο στα πνευματικά χαρίσματα όσο και στη γήινη υπόσταση του ανθρώπου. Τολμά να δείξει τα συναισθήματα και να εκφράσει τις σκέψεις του για ζητήματα που απομακρύνονται από τα θεοκρατικά πρότυπα προωθώντας την σύγκλιση μεταξύ θεού και ανθρώπου.
www.archive.gr

anthja είπε...

ομορφη mareld ευχαριστω για τη φιλοξενια!
κορη ιππολυτη...
πως ν αγκαλιασω του ερωτα μου το μαχαιρι και να μη νιωσω το αιμα το καφτο?
πως να πιστεψω οτι δεν κρατω το χερι που ηρθε να αλλαξει της ζωης μου το γραφτο?
ποση σιωπη
ποσο τα ματια μου τα κλεισω για να μη δουνε το μαρτυριο αυτο?
μα πως η αγαπη σε σκοτωνει με αγαπη?
γιατι η θυσια να θυσιαζει μια ψυχη?
ειναι η αγαπη αραγε μια προδοσια και η προδοσια της αγαπης αδελφη?
τωρα σε χανω...οπως χανεται η μερα μεσα στης νυχτας τη θεοσκοτεινη σιωπη...
μα της αγαπης η φωτια μικρος βωμος που καιει...
Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ-ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΟΛΟΥ
ανθη

mareld είπε...

Αγαπημένη μας!!!

Πάντα άνθη μας σκορπάς!!!

Καλό μήνα!

Φιλιά ψυχή μου!