Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ ἄνοιξα τὰ παράθυρά μου..



Ὁ ἄνθρωπος, ὁ κόσμος καὶ ἡ ποίηση

Ἀνάσκαψα ὅλη τη γῆ νὰ σὲ βρῶ.
Κοσκίνισα μὲς τὴν καρδιά μου τὴν ἔρημο· ἤξερα
πὼς δίχως τὸν ἄνθρωπο δὲν εἶναι πλῆρες
τοῦ ἥλιου τὸ φῶς. Ἐνῷ, τώρα, κοιτάζοντας
μὲς ἀπὸ τόση διαύγεια τὸν κόσμο,
μὲς ἀπὸ σένα - πλησιάζουν τὰ πράγματα,
γίνονται εὐδιάκριτα, γίνονται διάφανα -
τώρα μπορῶ
ν᾿ ἀρθρώσω τὴν τάξη του σ᾿ ἕνα μου ποίημα.
Παίρνοντας μία σελίδα θὰ βάλω
σ᾿ εὐθεῖες τὸ φῶς.




Ένα καλό πρωινό που θα εφοδιάζει τον εγκέφαλό σας με τα απαραίτητα «καύσιμα» για τη σωστή λειτουργία του.

Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ειδικοί, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Το καλύτερο πρωινό είναι αυτό που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ από τα δημητριακά ολικής άλεσης) και μια ισχυρή δόση βιταμινών (π.χ. από ένα χυμό πορτοκάλι).

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Public Health Nutrition», η ποιότητα του πρωινού συνδέεται άμεσα με την καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου στους ενήλικες.

Παράλληλα, άλλη έρευνα που είχε ολοκληρωθεί το 2006 είχε δείξει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως για παράδειγμα η βρώμη, συνδέεται με καλύτερη απόδοση των μαθητών στο σχολείο λόγω της σταθερής παροχής γλυκόζης στον εγκέφαλο. Άλλωστε ως γνωστόν, τα προϊόντα ολικής άλεσης εκτός από τη νοητική διαύγεια που χαρίζουν, προστατεύουν τον οργανισμό από την «κακή» χοληστερόλη διατηρώντας τα επίπεδά της χαμηλά.

Αντίθετα, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τα παιδιά που δεν έτρωγαν συχνά πρωινό ή κατανάλωναν λιπαρά και σακχαρώδη προϊόντα έδειξαν να έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη αλλά και χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

Αν και μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον ακριβή μηχανισμό, παρόλα αυτά εκτιμούν ότι ένα καλό πρωινό συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των παχυντικών και ανθυγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.




Το πρωινό γεύμα βοηθά τους εφήβους να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους βάρος, δείχνει νέα αμερικανική έρευνα.

Νηστικό αρκούδι δε χορεύει και όταν πρόκειται για εφήβους, τότε το πρωινό είναι απαραίτητο! Σύμφωνα με νέα έρευνα τα παιδιά που αρχίζουν δυναμικά την ημέρα τους με ένα καλό πρόγευμα τείνουν να διατηρούν το σωστό τους βάρος, να γυμνάζονται και να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή από εκείνα που παραλείπουν το σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.216 εφήβων ηλικίας κάτω των 15 ετών, για μια πενταετία και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν συχνά πρωινό είχαν πιο χαμηλό δείκτη μάζας σώματος γιατί μπορούσαν πιο εύκολα να ελέγχουν την πείνα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είχαν επίσης την τάση να καταναλώνουν τροφές φτωχότερες σε λιγότερα λιπαρά και πλουσιότερες σε φυτικές ίνες.

Αντίθετα, όσοι απέφευγαν να τρώνε το πρωί ζύγιζαν περίπου 5 κιλά περισσότερο από τους συνομηλίκους τους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των εφήβων δεν τρώνε πρωινό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πολύ σημαντικό καθώς ενισχύει την σωματική ενέργεια των παιδιών, ενώ εκτιμούν ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία κατά της παιδικής παχυσαρκίας.




Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ

Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ ἄνοιξα τὰ παράθυρά μου
καὶ σ᾿ εἶδ᾿ ἀπ᾿ ὅλα τὰ σημεῖα χαρούμενη νὰ κατεβαίνεις,
πλαγιὰ-πλαγιὰ τοὺς οὐρανούς, πλαγιὰ-πλαγιὰ τοὺς λόφους,
σὰ νἄρχεσαι ἀπὸ τὴν ἀρχὴ κι ἀπ᾿ τὴν πηγὴ τοῦ κόσμου.
Κουδούνια καὶ χαμόγελα τὸ φόρεμά σου

ποὺ τὸ φιλοῦν, καὶ τὸ γυρίζουν οἱ αὖρες στὸ γαλάζιο
κι εἶσαι παντοῦ μὲ μι᾿ ἀγκαλιὰ τριαντάφυλλα
ποὺ φέγγουν τὶς πέτρες χρωματίζοντας γύρω μου ὅταν βραδιάζει.

Μὰ ὅταν νυχτώνει, κλείνοντας τὰ τέσσερα παράθυρά μου,
ἐνῷ στὸ σκοῦρο θαλασσὶ παίρνουν ν᾿ ἀνθίζουν τ᾿ ἄστρα,
σμίγω ἔξω μὲ τοῦ σύμπαντος τὸ μέγα φῶς, τὸ φῶς σου,
λιώνοντας τὴν εἰκόνα σου σ᾿ ἄχνινα συννεφάκια.

Κι ἐνῷ κάτω ἀπ᾿ τὴ στέγη μου γέρνω τὸ μέτωπό μου
κι ἀκούω σκυμμένος τοῦ δικοῦ μου κόσμου τὶς καμπάνες,
ἀπ᾿ ἔξω ὑπάρχεις ἐσύ: φῶς, στερέωμα, οὐρανός,



Tα 5 χαρακτηριστικά του καλού πρωινού

1.Tο καλό πρωινό πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι νόστιμο. Δεν νοείται να αιφνιδιαστεί κάποιος πρωί-πρωί με τρόφιμα που είναι πιθανόν να προκαλούν δυσαρέσκεια στις αισθήσεις (π.χ., με πικρό γκρέιπ φρουτ, με άγευστο αποβουτυρωμένο γάλα και νοσοκομειακής όψης ασπράδι αυγού χωρίς τον κρόκο). Kάτι τέτοιο θα «χαλούσε» σίγουρα τη μέρα από το πρωί.

2.Tο πρωινό περιέχει οπωσδήποτε κάποιο γαλακτοκομικό τρόφιμο, γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινώντας τη μέρα, αν μη τι άλλο, έχουμε καλύψει ένα μέρος του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά μας, που θα μας «κουβαλάνε» όλη μέρα.

3.Όταν μιλάμε για ισορροπημένη δίαιτα, αναφερόμαστε στο σύνολο του ημερήσιου διαιτολογίου και όχι μόνο στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Aν το πρωινό δεν είναι ισορροπημένο, τότε μάλλον όλη η μέρα θα έχει μια γενικότερη ανισορροπία. Γενικά ένα διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο όταν το 15% περίπου της ενέργειας προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 55% από τους υδατάνθρακες και το 30% από τα λίπη.

4.Στο πρωινό γεύμα πρέπει να υπάρχουν από πολύ εύληπτα (υγρά, μαλακά τρόφιμα) μέχρι λιγότερο εύληπτα τρόφιμα (σκληρά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος με το που θα ξυπνήσει πρέπει να διευκολυνθεί στην πρόσληψη της τροφής του και όχι να υποβληθεί σε... δοκιμασία!

5.Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν κάποιος είναι αγουροξυπνημένος, το πρωινό που αναζητεί είναι ένα οικείο πρωινό και όχι ένα πρωτότυπο. Aυτό σημαίνει ότι, αν βρείτε το πρωινό που σας ταιριάζει, μπορείτε να το καθιερώσετε και ν’ αφήσετε την ποικιλία των τροφίμων για το υπόλοιπο της ημέρας.
http://www.vita.gr







Ἂν σοῦ λείψω μιὰ νύχτα

Ἂν σοῦ λείψω μιὰ νύχτα μὴν ἀνησυχήσης
ὡς τὸ ἄλλο πρωί, ὡς τὸ ἄλλο βράδυ, ὡς τὴν Κυριακή,
Ἐδῶ κάπου θὰ βρίσκομαι σ᾿ ἕναν ἄρρωστο δίπλα,
μ᾿ ἕνα πικρὸ ραβδὶ θὰ ψάχνω νὰ βρῶ μία πηγή.
πόρτα σὲ πόρτα θὰ γυρνῶ μ᾿ ἕνα ψωμὶ στὴ μασχάλη.
Ἔχε ἀναμμένη τὴ φωτιὰ πάντοτε, γιατὶ πάντοτε
θὰ σοῦ γυρίζω μουσκεμένος- Ἔχω ζεσταμένο
στὰ γόνατά σου ἕνα πουκάμισο κι ἔχε τὸ νοῦ σου
στὴν πόρτα καὶ στὴ δημοσιὰ μὴν ἀκουστῶ, γιατί,
δίχως λειψὸ ἀποφέγγαρο κι ἄστρι, κάθε φορά,
ἀπὸ τὴν ἄκρη θά ῾ρχομαι τὸν κόσμου.




Ἀφῆστε αὐτὸν τὸν ὄμορφο κόσμο νὰ διαιωνίζεται
ἀνακυκλώνοντας τὸ αὔριο μὲς στὶς πηγές του ὅπως
τὸν καιρὸ ποὺ γεννήθηκα ὡς ν᾿ ἀναδύεται,
κάθε πρωί, γιὰ πρώτη φορά, μὲς
ἀπ᾿ τὶς ρόδινες γάζες τῆς γέννας του..


4 σχόλια:

mareld είπε...

Ὁ πράσινος κῆπος
Ἔχω τρεῖς κόσμους. Μιὰ θάλασσα, ἕναν
οὐρανὸ κι ἕναν πράσινο κῆπο: τὰ μάτια σου.
Θὰ μποροῦσα ἂν τοὺς διάβαινα καὶ τοὺς τρεῖς, νὰ σᾶς ἔλεγα
ποῦ φτάνει ὁ καθένας τους. Ἡ θάλασσα, ξέρω.
Ὁ οὐρανός, ὑποψιάζομαι. Γιὰ τὸν πράσινο κῆπο μου,
μὴ μὲ ρωτήσετε.
Νικηφόρος Βρεττάκος

Σας φιλώ!
Καλή σας μέρα!

mareld είπε...

Ενδείξεις σύνδεσης φυλλικού οξέος και εμφάνισης καρκίνου
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΣΙΚΑΓΟ. Μια νέα έρευνα που έγινε στη Νορβηγία δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος αυξάνει και μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα αναζωπυρώνει την έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν πρέπει να ενισχυθούν βασικά τρόφιμα (όπως π.χ. το ψωμί) με φυλλικό οξύ- ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν ήδη προχωρήσει σε εμπλουτισμό των τροφίμων τους με το συγκεκριμένο στοιχείο το οποίο ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του DΝΑ και του RΝΑ, των βασικών δομικών μονάδων της ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηaukeland στο Μπέργκεν της Νορβηγίας ανέλυσαν στοιχεία που προέρχονταν από δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 6.800 άτομα με καρδιοπάθεια. Οι εθελοντές λάμβαναν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12 σε μορφή συμπληρώματος με στόχο να μειώσουν τα επίπεδα ενός αμινοξέος, της ομοκυστεΐνης, που έχει συνδεθεί με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Οπως προέκυψε από την ανάλυση, όσα άτομα λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν φυλλικό οξύ αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 25% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονος. Παράλληλα στα άτομα αυτά αυξανόταν ο κίνδυνος θανάτου τόσο από καρκίνο όσο και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο.
Το Βήμα

mareld είπε...

Ευτυχία σε... τιμή ευκαιρίας
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας κορυφαίος αυστραλός οικονομολόγος προσπάθησε να υπολογίσει την «τιμή» σημαντικών γεγονότων της ζωής μας. Και όπως διαπίστωσε, «σταθμοί» της ζωής όπως ο γάμος, η απώλεια ενός προσώπου ή η αλλαγή σπιτιού «κοστίζουν» πολύ διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Πολ Φίτζτερς από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Κουίνσλαντ παρακολούθησε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια τις ζωές 10.000 ατόμων, από τα οποία ζητούσε καθ΄ όλο αυτό το διάστημα να αξιολογούν τα σημαντικά γεγονότα του βίου τους σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είναι προφανώς πολύ πιο συναισθηματικοί από τις γυναίκες αφού ενθουσιάζονται ή και καταθλίβονται πολύ περισσότερο από τις αλλαγές στη ζωή τους σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η μεγάλη αυτή διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρείται σχεδόν σε κάθε γεγονός. Οπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός διαζυγίου, όπου οι άνδρες δηλώνουν συναισθηματικά τόσο συντετριμμένοι σαν να είχαν χάσει 69.000 ευρώ. Για τις γυναίκες φαίνεται ότι η εμπειρία του διαζυγίου είναι λιγότερο επώδυνη καθώς τους στοιχίζει συναισθηματικά μόλις 5.500 ευρώ. Στον αντίποδα και η χαρά «μετρά» περισσότερο για έναν άνδρα: ένας γάμος τιμάται για τους άνδρες περί τις 20.000 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες μόλις τα μισά. Οσο για τη μετακόμιση, στους άνδρες προξενεί αρνητικά συναισθήματα, ενώ στις γυναίκες θετικά.
Το Βήμα

mareld είπε...

Ερχεται σύντομα το εμβόλιο κατά του καπνίσματος
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο ΝicVΑΧ, το οποίο υπόσχεται δραστική βοήθεια στους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν την όχι και τόσο υγιεινή συνήθειά τους. Το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη του εθισμού, καθώς προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που αιχμαλωτίζουν τα μόρια της νικοτίνης στο αίμα και εμποδίζουν το πέρασμά τους στον εγκέφαλο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ΝicVΑΧ είναι και ασφαλές, αλλά έχει και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, αφού μειώνει κατά 50% τον αριθμό των ατόμων που επιστρέφουν στο κάπνισμα αφότου το έκοψαν. Ως τώρα το ποσοστό επιτυχίας άλλων προϊόντων ήταν ελάχιστο, καθώς η διακοπή που επέφεραν ήταν προσωρινή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εννέα στους δέκα καπνιστές που έχουν κάνει χρήση των ως τώρα υπαρχόντων προϊόντων διακοπής του καπνίσματος αρχικά έκοψαν το τσιγάρο, όμως στη συνέχεια «επέστρεψαν» στη συνήθειά τους. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, η κατασκευάστρια Νabi και η GlaxoSmithΚline, η οποία θα το διακινήσει στην αγορά, ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τη συνεργασία τους, η οποία θα κοστίσει στη δεύτερη περί τα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Μόλις δοθεί η προκαταβολή του ποσού της συμφωνίας θα ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου.
Το Βήμα