Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Όταν αισθάνεστε θλίψη,σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες ή ίσως και μήνες, τότε πάσχετε από κατάθλιψη..




Κατάθλιψη

Είναι σημαντικό να γίνει μια διάκριση μεταξύ του είμαι λυπημένος, στεναχωριέμαι και πάσχω από κατάθλιψη. Όλοι έχουμε νιώσει λύπη κάποια στιγμή. Η ζωή τότε φαίνεται αξιοθρήνητη και ανυπέρβλητη και το μέλλον φαντάζει χωρίς ελπίδα. Είναι φυσιολογικό να νοιώθετε λυπημένοι και μελαγχολικοί όταν αντιμετωπίζετε κάποια σημαντική δυσκολία ή απώλεια, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση μιας αποτυχημένης ερωτικής σχέσης, ανεργίας ή πένθους.

Όταν, όμως, είστε «φυσιολογικά» λυπημένοι, δε σταματάτε τελείως να «λειτουργείτε» στην καθημερινότητά σας. Μπορείτε να λάβετε μέρος σε δραστηριότητες ακόμα και αν «δεν το θέλετε με την καρδιά σας». Και όταν κάτι καλό συμβεί, μπορείτε ακόμα να νοιώσετε χαρά.

Το να είναι κανείς φυσιολογικά λυπημένος δεν αποτελεί, συνεπώς, ασθένεια. Η λύπη και η κακή διάθεση θα περάσουν. Ακόμα και αν νοιώθετε μεγάλη θλίψη, θα σας επηρεάζει όλο και λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου. Και ίσως, η θλίψη αυτή να μη φύγει ποτέ τελείως. Μπορείτε να κάνετε κάτι από μόνοι σας για να βοηθηθείτε ενώ η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων βοηθά επίσης πάρα πολύ. Αυτό που χρειάζεστε είναι να είστε με άλλους και να μιλάτε για τα προβλήματά σας προκειμένου να γίνετε καλύτερα.










Η νόσος κατάθλιψη

Η νόσος κατάθλιψη – η οποία ονομάζεται, επίσης, κλινική κατάθλιψη – είναι μια σοβαρή ασθένεια, όπου το καταθλιπτικό συναίσθημα γίνεται χρόνιο και αποκτά στην πραγματικότητα τη δική του ζωή. Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν ελέγχετε πλέον τη διάθεση ή τα συναισθήματά σας. Όταν αισθάνεστε θλίψη, σχεδόν για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες ή ίσως και μήνες, τότε πάσχετε από κατάθλιψη. Η καταθλιπτική διάθεση συνεχίζει να υπάρχει καθημερινά και επηρεάζει όλους τους τομείς:

  • συναισθήματα
  • σκέψεις
  • συμπεριφορά
  • λειτουργία του σώματος

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλη μείωση της λειτουργικότητας, που να χαθεί ακόμα και κάθε όρεξη για λήψη τροφής ή νερού. Μπορεί, επίσης, να νοιώθετε τόσο χάλια ώστε να σκέφτεστε και την αυτοκτονία.

Είναι, συνεπώς, σημαντικό τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να λάβουν θεραπεία. Προσφέροντας βοήθεια, μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός άλλου ατόμου. Και εάν σκεφθείτε ότι πάσχετε και οι ίδιοι από κατάθλιψη, μπορείτε πράγματι να σώσετε τη δική σας ζωή πηγαίνοντας στο γιατρό και λαμβάνοντας θεραπεία.

Διαφορετικές κλινικές πορείες

Η κλινική πορεία της κατάθλιψης μπορεί να είναι διαφορετική. Έτσι μπορεί να έχουμε:

  • Μοναδικό καταθλιπτικό επεισόδιο
  • Περιοδικά επεισόδια κατάθλιψης
  • Χρόνια κατάθλιψη
  • Διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη)

Το μοναδικό καταθλιπτικό επεισόδιο είναι η κατάθλιψη που θα περάσει και στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα εμφανιστεί ξανά.

Περιοδικά επεισόδια κατάθλιψης είναι επανεμφανιζόμενες περίοδοι κατάθλιψης μετά από ένα διάστημα καλής διάθεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια κατάθλιψη μπορεί να ακολουθηθεί αμέσως από μια άλλη χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές χρονικό διάστημα φυσιολογικής διάθεσης.

Σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θα παραταθεί τόσο πολύ ώστε να γίνει χρόνια.

Στη διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη και η μανία εναλλάσσονται. Κινείστε πάνω και κάτω μεταξύ δύο άκρων, εξ ου και η ονομασία διπολική («μεταξύ δύο πόλων»). Μια κοινή κατάθλιψη μπορεί, ομοίως, να αποκαλείται μονοπολική, για παράδειγμα, όταν αφορά στον ένα μόνο πόλο.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο και 550.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από κατάθλιψη. Γενικότερα είναι μια νόσος που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, καθώς λόγω κύησης, έκτρωσης, αποβολής και εμμηνόπαυσης, υφίστανται πιο έντονα τις συνέπειες της κατακόρυφης πτώσης των ορμονικών επιπέδων.


















Πού οφείλεται;

Η κατάθλιψη σχετίζεται με γενετικούς, βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδρούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οι επιστήμονες συνδέουν το μηχανισμό πρόκλησης της διαταραχής με την πτώση των επιπέδων κάποιων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη
.Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, κατά συνέπεια η ανεπάρκεια ορισμένων νευροδιαβιβαστών στην κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα την «προβληματική» επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κατάθλιψη διαταράσσει τόσο το σύνολο των καθημερινών φυσιολογικών λειτουργιών όσο και το σύνολο των συνηθισμένων ενδιαφερόντων του πάσχοντα. Τα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση, είναι τα εξής:

* διαταραχές στην όρεξη (συνήθως απώλεια)
* διαταραχές στον ύπνο (λήθαργος και/ή αϋπνία)
* διαταραχές στο πεπτικό σύστημα (ευερέθιστο έντερο)
* απώλεια αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
* απώλεια σεξουαλικής διάθεσης
* απώλεια ενδιαφέροντος για τους άλλους
* απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή
* κρίσεις αναίτιου κλάματος
* ευερεθιστότητα
* εξάντληση, αδυναμία
* απελπισία, απόγνωση
* σύγχυση.
* φόβος ασθενειών (υποχονδρίαση)
* σωματικό άλγος
* όλα μοιάζουν μαύρα και απαισιόδοξα

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να εγείρουν υποψίες για σωματική ασθένεια. Αλλά και πολλές σωματικές ασθένειες έχουν συμπτώματα που θυμίζουν κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

* το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
* η αίσθηση εγκατάλειψης από το οικογενειακό περιβάλλον
* τα προβλήματα υγείας
* τα οικονομικά προβλήματα.

Πώς θεραπεύεται;

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και/ή με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει λήψη αντικαταθλιπτικών. Ο χρόνος θεραπείας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση. Γενικότερα πάντως, όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί τόσο πιο γρήγορα θα θεραπευτεί.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να προλάβετε την κατάθλιψη υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει καλή διατροφή (που να σας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως το αμινοξύ τρυπτοφάνη), άσκηση, ισορροπημένο ύπνο και ξεκούραση. Επίσης, καλό είναι να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ευχάριστες δραστηριότητες, να αφιερώνετε χρόνο τον εαυτό σας, να χαλαρώνετε, να μην αγχώνεστε, να σκέπτεστε θετικά και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Στην περίπτωση που έχετε παρουσιάσει κατάθλιψη, ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη από τον ή τη σύντροφό σας, το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και/ή από κάποιον ειδικό.
13/03/2009

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
http://www.depnet.gr/universe1/depression


Σοβαρά προβλήματα με τον εαυτό τους - συγκεκριμένα κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα- έχουν οι περισσότεροι φοιτητές μας και αυτό φαίνεται καθαρά από τα ερωτήματα που θέτουν στους ειδικούς των Συμβουλευτικών Κέντρων. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Φιλοσοφικής, στεγάζεται και το Τμήμα Ψυχολογίας, το οποίο, μέσω του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής, παρέχει μεγάλη στήριξη στους φοιτητές, είτε με ραντεβού με ειδικούς ψυχολόγους είτε μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, όπου μπορούν να γράφουν για οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί και να λαμβάνουν απαντήσεις από ειδικούς.

Παρόμοια Τμήματα υπάρχουν στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας μας, όμως, δυστυχώς, δεν έχει εστιαστεί το ενδιαφέρον των εκάστοτε υπουργών Παιδείας στα Εργαστήρια αυτά, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός ψυχολόγων που να μπορεί να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των φοιτητών που ζητούν βοήθεια για το πρόβλημά τους.

Έκκληση απευθύνουν στη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου οι «ήρωες» ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων, οι οποίοι είναι ένας, το πολύ δύο, σε κάθε Πανεπιστήμιο, με χιλιάδες φοιτητές... Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση της υπουργού Παιδείας...

Αν δεν ήταν φοιτητές και πάλι θα είχαν αυτά τα προβλήματα. Αποτελούν, ίσως, μια απόδειξη, για τα τραύματα που σέρνει μέσα της η νεολαία. Τα κουβαλούν μαζί τους από την παιδική ηλικία.

Tα «υποσυνείδητα τραύματα» εμφανίζονται σε μια παραγωγική ηλικία τραυματίζοντας και εμποδίζοντας το άτομο να έχει μια φυσιολογική ζωή. Η κατάθλιψη, το έντονο στρες, οι φοβίες, οι τάσεις αυτοκτονίας και άλλα ψυχολογικά προβλήματα... πάνε Πανεπιστήμιο, μαζί με τους φοιτητές, πάνε στη δουλειά με άλλους εργαζόμενους νέους...

Χρέος της Πολιτείας να στηρίξει τους νέους μας, με κάθε τρόπο, να τους παρέχει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να έχουμε αύριο, υγιείς και καταξιωμένους επιστήμονες, δυναμικούς εργαζόμενους, άτομα που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους. Είναι η κοινωνία του μέλλοντος...

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 2009












Η κατάθλιψη συνδέεται με αύξηση μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι η κατάθλιψη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ιντερλευκίνης-6, μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης στο σώμα η αύξηση της οποίας αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, έδειξε ότι τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 δεν συνδέονταν με μετέπειτα αυξήσεις των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 263 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών, οι οποίοι εξετάσθηκαν στην έναρξη της μελέτης και έξι χρόνια αργότερα προκειμένου να προσδιορισθούν τα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων και ιντερλευκίνης-6.

«Καθώς υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος, έπρεπε να προσδιορίσουμε εάν η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού έστελνε σήμα στον εγκέφαλο να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά ή εάν η κατάθλιψη ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η σχέση που έχει η ιντερλευκίνη-6 με την καρδιαγγειακή νόσο δείχνει ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι σημαντική όχι μόνο για λόγους ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας», κατέληξαν οι ερευνητές.
13/10/2009

Πηγή: United Press International


Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά και την κατάθλιψη πέρα από τον καρκίνο, την παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, επισημαίνουν Ισπανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με ερευνητές από τα πανεπιστήμια Las Palmas και Navarra, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος είναι κατά 30% μικρότερες σε σχέση με όσους δεν ακολουθούν την ίδια διατροφή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάστηκαν 10.094 ενήλικες για τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Medical Association».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι τηρούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες των μελετητών, ήταν κυρίως άνδρες, πρώην καπνιστές και παντρεμένοι.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, εμφανίστηκαν 480 περιστατικά κατάθλιψης, από τα οποία τα 156 αφορούσαν άνδρες και τα 324 γυναίκες.

Αυτό που ανακάλυψαν, όμως, οι μελετητές ήταν ότι εκείνοι που ήταν έτρωγαν περισσότερο βάσει της μεσογειακής δίαιτας ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καταθλιπτική συμπεριφορά.

Ακόμα και όταν απομόνωσαν άλλους παράγοντες, όπως την ανταγωνιστική και αγχώδη προσωπικότητα, την οικογενειακή κατάσταση, το υγιεινό στιλ ζωής, διαπίστωσαν ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.

Σημειωτέον ότι στη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.












Η ζωή μόνο όταν τη μοιράζεσαι υπάρχει!

Τ.Λειβαδίτης


6 σχόλια:

mareld είπε...

LOUIS ARAGON (1897-1982)

ΧΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

«Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευτώ,
θα τον ξαναπορεύομουν τούτο το δρόμο…»
Μια φωνή ανεβαίνει από τα σίδερα
και μιλάει για μελλούμενες μέρες.

Λένε πως στο κελλί του
Δύο άντρες απόψε
Του ψιθυρίζανε: «Πες τους το ναι.
Τόσο έχεις βαρεθή τούτη τη ζωή;

Μπορείς να ζήσεις, μπορείς να ζήσεις,
μπορείς να ζήσεις σαν και μάς!
Μια λέξη πες και γλύτωσες!
Γονατιστός, μπορείς να ζήσεις…»

«Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευτώ,
θα τον ξαναπορεύομουν τούτο το δρόμο…»
Η φωνή που ανεβαίνει από τα σίδερα
μιλάει για μελλούμενες μέρες.

«Μια λέξη σου: κι’ η πόρτα ανοίγει·
η πόρτα ανοίγει κι’ εσύ βγαίνεις! Μια σου λέξη,
κι’ ο μακελλάρης χάνει το σφαχτό!
Πές το τό ξόρκι, και παίρνουν τέλος τα δεινά σου!

Πες τους τη λέξη, πές ένα ψέμμα,
όσο που αρκεί να αλλάξει η μοίρα σου…
Για σκέψου, σκέψου, σκέψου, σκέψου
Τι γλύκα πώχουνε τα πρωινά…»

«Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευτώ,
θα τον ξαναπορεύομουν τούτο το δρόμο…»
Η φωνή που ανεβαίνει από τα σίδερα
είναι για τους μελλούμενους ανθρώπους.

«Το είπα ό,τι ήταν να ειπωθή:
Για σκέψου τον Ερρίκο το βασιληά…
Έν’ άλογο για το βασίλειό του…
Μια λειτουργία για το Παρίσι…»

Μάταιος ο κόπος. «Δρόμο λοιπόν!
Ας τον βαραίνει το αίμα του μια και το θέλει!
Μια τύχη τού ’μενε, την κλώτσησε,
Άδικα ας πάει τούτος ο αθώος!

Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευθή,
θα τον ξαναπορεύονταν τούτο το δρόμο;
Η φωνή που ανεβαίνει από τα σίδερα
λέει: «Κι’ όλας αύριο θα τον πορευτώ».

Ένας πεθαίνει, η Γαλλία μένει.
Η Γαλλία, ο έρωτάς μου, η άρνησή μου.
Ω φίλοι μου, σεις, αν πεθάνω,
τώρα θα ξέρετε το γιατί!»

Φτάσανε να τον παραλάβουν.
Μιλάνε γερμανικά.
Ένας τους ορμηνεύει: «Παραδίνεσαι:»
Αυτός ατάραχος ξαναλέει:

«Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευτώ,
θα τον ξαναπορεύομουν τούτο το δρόμο
κάτω απ’ τους γρόθους σας, κάτω απ’ τα σίδερα
να τα χαρούνε οι μελλούμενες οι μέρες.»

Βροχή, πιστέφτε, απάνω του τα βόλια
Κι αυτός να τραγουδάει «Sanglant est levé…»
Χρειάστηκε να του ρίξουν κι’ άλλα κι’ άλλα
για να του σβήσουν τη φωνή.

Ένα καινούργιο γαλλικό τραγούδι
στα χείλη του τότε τραγουδήθη:
ήταν ό,τι έλειπε απ’ τη Μασσαλιώτισσα
για να φουντώσει σ’ όλη την οικουμένη.

Μετάφραση: Τ.Κ. Παπατζώνης.
Από το βιβλίο: Τ.Κ. Παπατζώνης, «Τρία ποιήματα του L. Aragon».

mareld είπε...

«Κι’ αν ήταν να τον ξαναπορευτώ,
θα τον ξαναπορεύομουν τούτο το δρόμο…»

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Γλυκιά μου αγαπημένη κόρη
του κρύσταλλου βυθού...

Κάθε φορά τόσα να μας μαθαίνεις
τόσα να μας δωρίζεις...
Θα βρεθεί άραγε ποτέ τρόπος
να στο ξεπληρώσουμε
όλοι εμείς οι θαυμαστές σου!

(Για να μην πω οι τρελαμένοι οπαδοί σου!!!!!!)

Να γελάς γιατί σου πάει...

55fm είπε...

Αγαπημένη μου,πολύτιμη φίλη,σου στέλνω τα φιλιά μου!
Είμαι ακόμα χάλια,αλλά μόλις σε διαβάζω παίρνω δύναμη!
Καταπληκτικοί και οι πίνακες!
Καλό βράδυ!

marianaonice είπε...

Φοβάμαι ότι είμαι στα πρόθυρα...
Όταν ξημερώνει το καταλαβαίνω...
Λέω γιατί ξημέρωσε?
και αρνούμαι να σηκωθώ από το κρεβάτι...
Πρέπει να διαβάσω αυτή την ανάρτηση προσεκτικά και με ησυχία...
Θα ξαναπεράσω Mareld μου, ... όπως πάντα ο χρόνος με πνίγει!
Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες και αληθινά "θεραπευτικές" αναρτησεις σου...
Φιλάκια!!

mareld είπε...

Το γονίδιο των ψυχικών νόσων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανακάλυψε ένα γονίδιο το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει ως έναν βαθμό τη γενετική «ρίζα» των ψυχικών νόσων.

Το γονίδιο ΑΒCΑ13 φάνηκε ότι είναι μερικώς μη ενεργό σε ασθενείς με ψυχικές νόσους όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Ηuman Genetics» βασίστηκαν σε μελέτη του γονιδιώματος 2.000 ατόμων με ψυχική νόσο και συγκρίθηκαν με εκείνα που αφορούσαν ισάριθμα υγιή άτομα.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009